Wednesday, 13 April 2011
SPOUNGE CHOCOLATECAKE STRAWBERY
Topping nye sepenuhnye menggunakan freshcream.Rase nye tak muak dengan lapisan filling strawberry di dalamnye.
KKzu baking kek ini untuk jiran kkzu yang mahukan kek yang ade rase aiskrim sikit.
bahan2 untuk kek..
Bahan A
40gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
6 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
150gm gula kastor
195gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
90ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
11/2 tsp esen vanila
Bahan B
6 biji putih telur
90gm gula kastor
3/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed. ( atau mix air, gula, minyak dan gula hingge kembang , baru masukkan tepung. )
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telangkupkan kek di atas redai
5. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 lapisan
TIPS ; selepas dikeluar dari oven terus masukkan dalam kotak bertutup, tujuannye untuk mengelakkan kek menjadik kering.
bahan2 topping..
1. 500 gm non dairy whipping cream
2. Putar non dairy whipping cream ( rich gold label ) hingge kental @ soft peak.
3. Potong kek kepade 3 bahagian dan lapiskan dengan freshcream dan filling straberry dan hias mengikut kreativiti masing masing.
Tips untuk menghasilkan coklat keping klik di sini .
Label:
cakes
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment