INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Tuesday, 24 December 2013

NUKILAN RASA



notes : photo di atas memberi seribu kenangan manis  buat kkzu

Hai..!!
Salam buat semua di seluruh negara dan luar negara, cewahh kalau ade laaa dari luar negara yang membaca dan membuka blog akak ni..ade kan ade kan...

Lama tak menulis dan buat karangan omong kosong di sini.Maklum lerr sebuknye kkzu ni mengalahkan anak raja lagi deknon. Bukan ape bekerja dari rumah sebagai homemade bakers memerlukan kkzu melakukan semua perkara sendiri. Dari mengemas rumah, sidai kain, gosok baju, delivery kek, beli barang bakery, masak memasak,pegi pasar  ( hahaaa sebenarnye abang kzu yang ambil alih ), maklum lerr bininye sebok dok mengasapkan dapor, mengajar kelas kek, menjawap whatsap, menjawap inbox di dapur kakzu, menjawap call dan segala macam nak di jawap.

Ramai yang tanye ngape dan bile nak bukak kedai. Entah laaa ya sebab kkzu rasa belom sampai masa nya ( ilmu belom cukup di jiwa ) dan kkzu lebih  selesa bekerje dari rumah dan lebih di kenali sebagai online bisness.Jom laaa baca entry ni ya ( kalau laa rajin nak baca ),,rajin laaaa

SIAPA KKZU
Zuraini Alias ade lah nama kkzu. Di lahirkan 44 tahun yang lalu, sat lagi beberapa hari lagi jadik 45 tahun. Punyai 4 orang anak lelaki yang semua dah besar panjang ( 2 dah keje, 2 lagi masih bersekolah ) .Isteri kepada Mr Shadan Maamor yang merupakan suami,  teman, kawan ,sahabat, kawan gadoh, kawan nangis, kawan gelak dan segala macam di kongsi bersama ( syukurrrr alhamdulillah )

 PAGE DAPURKAKZU

Ianye bermula apebila senarai kawan di  FB zuraini alias dah full 5k.Jadi ramai yang tanye tak boleh nak add gitu, macam laaa popular bunyi nye kan,hahaaaa jangan marah ya. Waktu tu kami geng geng Page Kongsi Resepi dok giler giler share share resepi dan pada waktu tu setiap hari kami akan meng upload gambar gambar masakan dan segala jenis resepi  kami cube dan bertukar tukar resepi  dan gambar masakan di situ, waktu tu page boleh di tembus oleh sesiapa pun sehingga adekalenye menjadi medan pergaduhan sesama ahli pun ade. Ouuiisss dasyat bunyinye. Dan di situ lah dapat ramai kawan baru dan resepi2 baru.Makenye wujud laaa page DAPURKAKZU diatas bantuan Ita Yuzie yang menolong kkzu daftarkan page tu.
Akhirnye page DAPURKAKZU menjadi bisness online yang berjaya kkzu kira dan semua gambar kek kek yang telah di hasilkan di tayangkan disitu termasuk maklumat oder, jadual kelas dan sebagainye. Sehingga kini sudah  mencecah 171.000  yang likes page tersebut. Terima kasih dari KKZU.

BAGAIMANA IANYE BERMULA
Ia nya bermula dari sekadar suka suka  ber x perimen dan mencube pelbagai menu masakan dan kek. Bila dah selalu masukkan gambar kek kek mesti lah ade yang terliur dan mata tak tahan melihat dan lidah mengenjet ngenjet nak makan kek kan,hahaaa ade ke istilah tu, hentam je laa ya. Bermula dari sebiji kek yang comot masa tu , walhal dalam hati ,,wahhh cantik nye kek aku.,perasan kan,  bertambar oder jadi 2, 2 jadi 4, 4 jadi lapan dan seterusnye hingga kini alhamdulillah tak menang tangan. Dalam sehari , oder kkzu tak ambil banyak sebab pagi hingga tengahari ade kelas kek di DAPURKAKZU. Tambahan lagi home made bakers kan. kek tiada dalam simpanan petisejuk, oder baru kite baking dan terus di delivery kan.
Dari kek yang comot dan kusut masai tanpa di sedari menjadi lebih baik setelah berhari hari membaking dan ringan tangan melepe kek.Bukan laaa terbaik sangat kan tetapi mencube membuat yang terbaik ( ayat skema lerr tu )

BAGAIMANA MULA MENGAJAR KEK DAN MEMBUKA KELAS
Kata nama lain cikgu masak la kan.Kalau kome nak tau kan ke mana mana kkzu pergi hatta ke klinik ke, ke pasar malam ke nak beli tudung ( haiiii entah bile laaa nak beli kat ariani dan farida ni )..opsssss, ramai yang tanya, akak ni cikgu ke,loorrrrr.Masin mulut kome tauuu, akhirnye jadik cikgu juga, CIKGU MASAK.
Hahahaaaa boleh laaa kan, dari jadik cikgu membebel.
Pertama kali kkzu mengajar Natrah & the gengs setahun setengah yang lalu, lutut akak ni macam nak tercabut skrunye tau,,whyyyyyyyy..takut kome, takut sebab tak biasa mengajar orang dan takut sebab tak biasa.Bukan di rancang tetapi susunan dari ALLAH yang memberi rezeki untuk kita semua. Sebab nya kkzu tak pernah kata nak jual kek dan mengajar membuat kek tetapi terjadi dengan sendiri di atas pertolongan Allah untuk hamba nye yang berusaha dan menolak tepis kepenatan seharian di dapur membaking kek dan membasuh pinggan mangkuk serta  besen tok ayan segala macam peralatan membaking.Penat tauuu sehingga ke tulang kering tetapi yang penting MINAT dan suka MEMASAK DAN MEMBUAT KEK membuatkan segala nya berjalan lancar.Bak kata macam sakit beranak tak penah serik. Buat kek penat tauu, mulut kata nak pencennn, bila kek dah siap, asyik bukak petisejuk nengok tanda puas, pastu luruh  laaa segala stress, pastu buat lagi , lagi dan lagi.Yang pastinye hasilnye dapat menampung seluruh seisi keluarga dalam meneruskan kehidupan yang segala nya memerlukan wang walaupun wang bukan lah segala gala nya.


KENANGAN MANIS & PAHIT
Ramai kawan dan di kenali di alam maya suatu yang best dan seronok.Agak glamer jugak laa,,,hahaaa ayat skema dari kkzu.Mesti ade yang mengenyit ngenyit mata tanda tak setuju tu...wahahaaaa,,bio di lantok nye.
Dari fanpage DAPURKAKZU , ade pulak yang bertanya dan menggalakkan kkzu buka blog ( terima kasih ya  di atas dorongan dari rakan FB ). Ade yang kata dan khabar angin mengatakan waktu FB akan pupus, maka nak mengelakkan takut resepi dan gambar2 masakan hilang, buat lah blog di atas pertolongan anak kkzu mendaftar kan nya, ENTRY amik kau , masukkan sendiri, jenuh laaa dok mneggodak waktu tu.Maklum laaa kan buta IT.Akhirnya hasil dari godakan tersebut lahir lah blog SEMANISGULA..Dari sinilah kkzu mendapat peluang ke udara di media majalah dan tv, lebih kurang macam artis la kan,,adooiii.
Ucapan terima kasih pada semua yang memberi kkzu peluang beraksi di depan lense di antaranya portal TRYMASAK,MAJALAH SAJI, MEDIA TV...grrrrrrrrr..malu
Yang pahit nya kkzu di hentam kromo bak  ahli gusti sebab telah mendedah kan resepi orang yang di anggap rahsia.Permohonan maaf sudah di beri tetapi yang salah tetap kkzu kerana tidak memahami etika walaupun jiwa kkzu sangat memberontak nak  share resepi dengan semua orang.Insyaallah rezeki dari ALLAH bukan di tangan manusia.Allahualam. Apa yang tersirat di hati manusia lain dan  kkzu hanya allah yang  tahu dan manusia tidak boleh  menilai ape yang tersirat. Ape tujuan kita dan naluri kite manusia lain tidak boleh menilai dan meneke nya .Haaaa udah udah tu, jangan memandai nak but tafsiran,,nnti di kire mengumpat tau..

BERSAMBUNG....








2 comments:

  1. tahniah kak zu...
    saya salah seorang pelawat setia blog akak...
    'Semanis Gula' menjadi rujukan saat saya ketandusan idea...
    mohon halalkan yer kak zu...saya selalu intai2 blog akak...
    teringin nak pegi kelas akak...tapi belum tercapai lagi... =P
    semoga akak terus maju & dilimpahkan rezeki...

    ReplyDelete