INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Thursday, 5 April 2012

KEK KUKUS PUTIH TELUR


Saje saje je  kkzu buat kueh ini sebab bile bace resepinye, eeeihhh gune putih telor je , kebetulan pulak dekat dalam petisejuk adelah sikit lebihan putih telur yang tak  di gunakan. Apelagi godak godak lerrr mixer . sekejap aje dah siap kueh ni.Memang gebu dan lembut. Boleh lah teman teman terai ye. Tetapi kalau ikut sukatan asal banyak wooo gune putih telur, dekat dekat 10 biji jugak tuu. Kkzu buat setengah adunan aje memandangkan itu aje stok telur putih yang ade tetapi memadai hasilnye, kire banyak potongan jugak dapat nye.


RUJUKAN ; KAMA AZURA

bahan A
525 ml putih telur
400 gm gula
1 sudu besar ovelette
1 tsp garam
1 tsp baking powder

bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk santan ( susu tepung pun boleh )

bahan C
100 gm santan pekat ( dalam kotak )
1 tsp esen vanilla
90 gm mentega ( minyak pun boleh )
2 tbsp susu pekat manis

bahan D
1 tbsp pandan emulco
1 tbsp strawberry emulco
1 tbsp coffee emulco

CARE CARE

1.Putar putih telur hingge berbuih, masukkan gula, ovelette, garam dan baking powder. Putar hingge adunan menjadi kental.
2. Masukkan bahan B yang telah di ayak. Kacau kaedah kaup balik perlahan
3. Masukkan bahan C, gaul rate.
4. Bahagikan kepade beberape bahagian. kkzu buat 3 kaler aje ( pandan, strawberry dan coffee )
5. Panaskan pengukus dan masukkan selapis adunan ke dalam loyang 9 inci.Kukus selame 10 minit. Ulangi proses hingge habis. Lapisan yang terakhir kuku selame 20 minit.
6. Tutup loyang dengan aluminium foil @ balut penutup pengukus untuk mengelakkan air jatuh ke atas kek.

notes ; untuk tekak kkzu terase sedikit manis, so boleh kurangkan gula kalau tak suke manis sangat ye.



6 comments:

  1. nampak mcm sedap...leh try nti,makasih k.zu share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 ina...gebu gebuan kek kukus ni tauuu...

      Delete
  2. menariknya...bahan2 yg mudah...nampak gebu dan sedap!

    ReplyDelete
  3. nmpk sedap n sgt mnarik kek kukus tu...bleh tau bpe biji putih telur tu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkzu tak pasti tuu honey sebab tu lebihan kkzu buat kek..dah campo2..

      Delete