Makanan baru, rase baru, buat pun baru, Todman Pla adelah citarase makanan thailand , kate Chef Am. Pendapat kkzu rasenye ade seakan akan pais ikan tenggiri @ ikan kembung tu cume ade kelainan dari segi rasenye dek daun limau purut tu. Negare Thailand kan terkenal dengan bau haruman daun limau purut.Ikan kembung ini di rebus dahulu , baru di ambil isinye.
Anak kkzu makan dengan nasi, ganti sebagai lauk gitu. Kalau melihat kepade sukatan serbuk cili tu dah pasti kalau makan Todman Pla ni sampai telinge berasap, pedas youu. Kkzu kurangkan sikit sukatnnye kepade 3/4 cawan aje, takut pulak telinge keluar asap, heeee gurau gurau , Chef Am.Dah la hari ni masak kari india ikan tenggiri, bertambah hot lerr kalau di cantum sekali hidangan nye.Kkzu rase kalau di gantikan dengan ikan tenggiri pun boleh jugak. Cobe lah ye, resepi ini kkzu lihat di TryMasak oleh Chef Am pade sesi yang kedue siri masak memasak di Puchong.
RUJUKAN ; Chef Am @ Trymasak
BAHAN A
2 cawan isi ikan kembung
1 mangkuk sedang kacang panjang ( hiris )
1 mangkuk kecil daun limau purut ( hiris )
3 biji telur ayam
1 cawan serbuk cili
minyak masak untuk menggoreng
Sos cili
BAHAN B ( kisar )
2 batang serai
5 inci lengkuas
10 tangkai cili kering
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk lade hitam
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Care penyediaannye
1. Satukan semua bahan di atsas dan gaul sehingge sebati
2. Bentukkan mengikut citarse dan goreng di dalam minyak panas
3. Hidang bersame sos cili.
No comments:
Post a Comment