Salam Ramadhan kepade teman teman semua....jom mem 'bazar' ke me 'masak' tuuuu...kkzu ni suri romah, makenye tersangat jarang ke bazar tuuuu...anak2 pun lebih suke makan nasi berlaukkan hidangan panas panas.
Kueh kueh pulak makan lerr sepotong due,nak naknye kueh basah ni....kkzu amik kesempatan menghulur sepiring due pade jiran...
Hari ni kkzu buat tepung talam gula merah,kueh mak mak kite dulu kan...yang pasti kueh kueh mcm ni kene cukup mase mengukusnye..kalo tak kueh talam jadik lembik dan tak sedap..
TEPUNG TALAM GULA MERAH
SUMBER : BLOG HANIELIZA
Lapisan Bawah:
1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.
********************
TEPUNG TALAM GULA MERAH ( RECIPE FROM RUSNAH AHMAD )
100 gm gula merah ( 150 GM pun bole )
2 sb gula putih
sehelai daun pandan diikat
2 1/2 cwn air
Keempat bahan ini direbus jangan sampai pekat cuma hingga gulanya larut.
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
1 sb tepung ubi/jagung
1 sb air kapur
sedikit garam
Keempat empat bahan ini disebatikan dan dicampur dengan air gula yang suam yang ditapis terlebih dulu kemudian dituang ke dalam loyang berukuran 8 inci dan dikukus separuh masak.
Tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus dgn api sederhana .
Bahagian atas
1/2 cwn tepung beras
1 1/2 cwn santan
sedikit garam
Ketiga-tiga bahan ini diadun sebati dan dikacau sebentar diatas api, bila naik wap tuangkan ke atas lapisan bawah yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang 20 minit.
Biarkan sejuk baru dipotong dgn pisau yang basah.
Cantik..boleh try arini..tq kak
ReplyDelete