sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 14 June 2016

JOM oder CAKES

 RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM
 WALNUT CARROT CAKE

 RED VELVET

 RUSSIAN CAKE

 RAINBOW CAKE

 VANILLA SPOUNGE CAKE

 RED VELVET

 DALAM NYA KEK COKLAT MOIST
SIZE 18 X 9
4 KILO

 RUSSIAN CAKE

 RED VELVET

 PANDAN GULA MELAKA

 KEK KARAMAL

 KEK COKLAT MOIST

 VANILLA SPOUNGE CAKE

 RUSSIAN CAKE

 RAINBOW CAKE
4 KILO

 RUSSIAN CAKE


 CCMC
COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE

 CCMC

 KEK COKLAT MOIST

 KEK COKLAT MOIST

 FUDGE BROWNIES

 FUDGE BROWNIES

 WALNUT CARROT CAKE




KEK COKLAT MOIST

Salam Ramadhan buat semua
kek kek ini ade lah oder oder sebelom Ramadhan hari tu...
Oder raya sudah di buka ya...kami akan delivery paling last sehari sebelom hari raya
Nak oder whatsap kkzu 017 6331252

Monday, 13 June 2016

ROTI JALA


KZU  nak share resepi roti jala dari group MAHN. Terima kasih pada penyumbang resepi..
Sebelom tu kan kzu baru aje lepas mengemas rumah sejak dari semalam...opsss bukan rumah tempat kita tinggal tu tapi rumah kedua kkzu di alam maya ni...SEMANISGULA
Tempat kkzu mencurahkan rasa hati, mempamerkan hasil jualan kek kek sepanjang tahun, share2  resepi, intai2  resepi dan macam2 lagi laaaaa
Bulan Ramadhan kkzu merelax kan diri simpan energy utk bersolat Tarawikh di malam hari.
InsyaAllah seminggu sebelom raya kzu akan kembali busy di dapur menyiapkan tempahan oder kek utk hari raya.Costemer kkzu dah boleh oder sekarang ya.



Sukatan dalam sekilo..nak buat sikit pandai2 la bahagi darab tolak ye

ROTI JALA

1 kilo tepung
3 biji telur
3 tin susu air ( sukat air guna tin susu )
1 tin susu segar
1 tsp garam
100 ml /gram minyak
pewarna kuning/hijau

Bancuh kesemua bahan dan blender hingga sebati
Panaskan kuali..lengser dengan sedikit minyak..mula la menjala hingga habis ye
* kzu guna botol muncung tiga

SELAMAT MENCUBA ** GERENTI JADI **


FB PAGE : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT : DAPURKAKZU

Sunday, 12 June 2016

KUEH LIMAS



Kueh limas xpress...resepi asal yng ori dalam daun pisang berbentuk sampan
Baru je borak2 pasal kueh ni kat group tadi terus pecut bancuh sbb telayor dik..bulan puasa ape2 pun teringin
Beze tau kueh limas, kueh tako dan kueh tepung pelita...rupa kueh memang hampir sama..
Kueh limas asal dari perak gune sepenuh nye tepung gandum..
MEH AKAK SHARE RESEPI

Lapisan bawah
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan + air daun pandan
Kaler hijau
Satukan kesemua bahan dan blender hingga halus...tapis
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1/ 2 sudu kecil garam
Satukan dan tapis
1. Masukkan 2 sudu besar gula kasar dalam bekas nak di kukus ( kuantiti gula bergantung pada besar bekas )
2. Masukkan adunan hijau ...agak2 setengah bekas
3. Kukus selama 10 minit
4. Kemudian tuang bahgaian atas ( adunan putih ) dan kukus selama 7 minit dengan api sederhana
5. Angkat dan sejukkan

 ** dapat 4 empat bekas seperti dalam gambar
** gula kasar akan menjadi seperti air gula selepas di kukus

Saturday, 11 June 2016

IFTAR RAMADHAN KAMI

 lemak rebung
sambal totok jawa
ayam kampung goreng
ulaman
sambal belacan



Selamat berbuka puasa semua
menu kani..
kari ikan bawal
peria katak goreng rangup
ulaman
ikan bilis sambal
pucuk ubi goreng




 Menu kami pertama ramadhan
ikan merah masak sup
sambal ikan merah
sambal totok jawa
terung berlada
SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA







BADAK BERENDAM

RESEPI DARI RAKAN FB

Bahan Inti –

1/2 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai dauh pandan – ikat simpul

Bahan Kuih Badak –

2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau

Bahan Kuah Santan –

3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, ikat simpul

Cara Membuat:

Inti Kelapa –

1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang manis, tambah lagi ketulan gula melaka.

2. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat, senang dibuat bulat.

1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.

2. uli bersama pewarna hijau

3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.

4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam mangkuk atau cawan.

Kuah Santan –

1. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.

2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.

Thursday, 9 June 2016

BISKUT SEMPERIT



Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi
Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna bcup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna b. Tatura sesedap rasa....so pilih la ya

250 gm butter
100 gm gula castor @ icing
200 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
Esen vanilla 1 tsp
Putar butter dan gula sekejap aje
Masukkan esen, tepung
Gaul sebati
Tekan dalam acuan semperit
Bakar selama 25 minit suhu 170
**resepi xde telor...sbb tu bunga nya x jatuh...
Kalo nak letak kaler2 pun boleh


Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi

Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna buttercup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna butter Tatura sesedap rasa....so pilih la ya