sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 14 August 2015

COKLAT GANACHE





Apa itu GANACHE !!
Ganache ialah sos coklat di perbuat dari 2 bahan iaitu campuran coklat masakan dan uht whipping.
1. Guna UHT whipping  untuk mendapatkan ganache yang rasanya tidak manis di tekak
2. Guna coklat masakan yang berlemak kurang gula dan banyak kandungan susu ( antara bakery yang menjual coklat ini di bakery BAKE WITH YEN ( lokasi di bangi, chow kit, puchong ) yu ols google la ya utk mendapatkan adress bakery. Atau boleh guna apa2 coklat masakan yang anda rasa sedap di tekak
3. Masak atas double boiler ( kaedah air di bahagian bawah )
4. Biar ganache memekat dan suam baru curah ke atas kek
5. Keraskan topping  kek dahulu sebelom menuang ganache

SUKATAN GANACHE

300 gm coklat masakan
250 gm uht whipping cream

~ selamat mencuba ~





No comments:

Post a Comment