hai....
Sebelom berbicara salam sayang dari Kkzu buat semue....lame tak klik klik kat sini, kebizian melanda,,nak kene siapkan beberapa projek kecil, tempahan kek , kelas buat kek , di serang resdung, diserang penyakit malas dan mengantuk sebab banyak makan ubat selsema, hahaaaa gitu laaa cerita nye,,
Nampak kan photo tuu,, GORENG PISANG . Alaaaa yang ade yang kate ape ke he nye,,kat tepi jalan berlambak orng jual kan,,tapi yng ni lain tauuuu,,hahaaaa..sebab nye kkzu kene berxperimen nak dapat kan butter nye yang crunchy munchy gitu utk projek khas buat portal online.Jenuh laaa kkzu dok menggodak tepung,,akhirnye kalau ade yang nak mencube sila kan laahh ye,Idea letak baking powder ilham dari CHEF FAIZAL dari penang,,teman masak kkzu di TRYMASAK.
Bab sambal kicap lak tuu tuu semue orang tau feveret orang johor kan..kkzu tak ketinggalan juge mencube nye.Kami orang perak makan cicah gula kasar...ye beno kome..!!!1
Ok.. jom laaa intai intai resepi goreng pisang.
SUMBER : dapurkakzu
BAHA BAHAN
1)
Pisang abu @ nangka ( secukupnya )~ di buang
kulit dan di belah 2
2)
Tepung
beras ( 1 cawan )
3)
Tepung gandum ( 1 cawan )
4)
Marjerin ( 2 sudu besar ) kkzu gune buttercup dalam tin
5)
Gula ( 1 sudu besar )
6)
Garam ( secubit )
7)
Baking powder ( 1 sudu kecil ) ~ di campur
dengan 1 sudu kecil air ( akan sedikit berbuih ye )
8)
Air ( 1 ½ cawan ) kalau pekat tambah air ye
9)
Pewarna kuning telur @ lemon yellow ( ¼ sudu kecil )
10)
Minyak ( secukupnya ) UNTUK MENGGORENG
CARA CARA
1)Satukan tepung gandum dan
tepung beras ke dalam bekas
2) Masukkan marjerin dan gaul dengan tepung sehingga menjadi seakan serbuk roti
3)Masukkan gula dan garam
4) Masukkan air dan bancuh sehingga menjadi sebati dan tidak berketul
5) Masukkan bancuhan baking powder dan pewarna
6) Panaskan minyak dan celup pisang ke dalam tepung yang siap di bancuh, goreng pisang hingga kekuningan keemasan
2) Masukkan marjerin dan gaul dengan tepung sehingga menjadi seakan serbuk roti
3)Masukkan gula dan garam
4) Masukkan air dan bancuh sehingga menjadi sebati dan tidak berketul
5) Masukkan bancuhan baking powder dan pewarna
6) Panaskan minyak dan celup pisang ke dalam tepung yang siap di bancuh, goreng pisang hingga kekuningan keemasan
SAMBAL KICAP
1)
Cili api ( 20 biji )
2)
Bawang puith ( 1 ulas )
3)
Gula ( 1 sudu besar )
4)
Kicap ( 2 sudu besar )
Air ( secukupnya ) 1 sudu besar
Cara cara
1)
Masukkan cili api, bawang putih dan gula dalam
lesung batu.Tumbuk hingga lumat
2)
Masukkan kicap dan air secukupnya.
TIPS : Sebelom celopkan pisang ke dalam adunan tepung tuu ..Celupkan @ kelepek2 kan pisang kat atas tepung gandum dulu,,pastu baru celopkan pisang dan goreng supaya butternye melekat elok.
TIPS : Sebelom celopkan pisang ke dalam adunan tepung tuu ..Celupkan @ kelepek2 kan pisang kat atas tepung gandum dulu,,pastu baru celopkan pisang dan goreng supaya butternye melekat elok.
Assalamualikum..k.zu kalau makan waktu hujan sedap ni kena pulak kopi panas...=)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletepisang goreng tu kalau cicah dengan sambal belacan pun sedap..
waalaikumsalam umiie..perut kkzu ni tak hujan pun lapau tauuu,,,hee
ReplyDeletesalam wana....ye beno tuu makan ngan sambe..