sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 19 April 2011

ROTI SAUSAGE





Mari mari  buat roti, makan pulak mase baru keluar oven, pergghhh, lembut dan gebu tau rasenye....





RESEPI ; sasha rahmat 


bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar

***satukan bahan A dan biarkan yis naik

bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega dicairkan

bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula (KLU RASA MCM KURANG CECAIR BOLE TMBH 1/4 CUP LG AIR)

bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum

cara2nya

1  -Mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, dgn suhunya suam.
2 - Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - Tambah  bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang...(TAK PERLU TUMBUK..HNY CUIL DAN BULATKAN JADIK DOH KECIK2)...susun setiap doh rapat2 antara 1 sama lain..bila naik kali ke2 dia akan naik tinggi
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 ke 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dari oven dan bole sapu marjerin diatas roti

No comments:

Post a Comment