Tuesday, 19 April 2011
KETAM BEREMPAH
VA VA VA...siape tak makan ketam rugi wooooo, tetapi yang suke tuuu tak boleh makan selalu ye.Kolestrol tinggi tauuu, sekali sekale bole lerr.
bahan bahan
5 ekor ketam ( digaul garam dan kunyit )...goreng setengah masak.
*1 labu bawang besar di hiris
*5 ulas bawang putih hiris
*1 inci halia hiris
* bahan ini di tumbuk dalam lesong batu hingge lumat
1 /2 peket rempah kari yang besar
2 tbsp cili mesin
2 batang serai ( di ketuk )
1 cawan santan
daun kari
buah tomato ( belah 4 )
bawang besar ( potong bulat nipis )
cili hijau ( belah 2 )
daun ketumbar
CARE CARE
1. Tumis bahan tumbuk dengan 1/2 cawan minyak sehingge naik bau
2. Masukkan daun kari dan rempah kari bersame cili mesin ,masak hingge garing dan naik minyak
3. Masukkan serai, santan, ketam dan air mengikut kepekatan yng dikehendaki
4. Masukkan asam keping dan sesuaikan masin dan manisnye
5. Akhir sekali masukkan bahan buah tomato, bawang besar,cili hijau dan daun ketumbar.
Label:
Masakan ketam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment