sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 11 June 2016

IFTAR RAMADHAN KAMI

 lemak rebung
sambal totok jawa
ayam kampung goreng
ulaman
sambal belacan



Selamat berbuka puasa semua
menu kani..
kari ikan bawal
peria katak goreng rangup
ulaman
ikan bilis sambal
pucuk ubi goreng




 Menu kami pertama ramadhan
ikan merah masak sup
sambal ikan merah
sambal totok jawa
terung berlada
SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA







BADAK BERENDAM

RESEPI DARI RAKAN FB

Bahan Inti –

1/2 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai dauh pandan – ikat simpul

Bahan Kuih Badak –

2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau

Bahan Kuah Santan –

3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, ikat simpul

Cara Membuat:

Inti Kelapa –

1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang manis, tambah lagi ketulan gula melaka.

2. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat, senang dibuat bulat.

1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.

2. uli bersama pewarna hijau

3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.

4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam mangkuk atau cawan.

Kuah Santan –

1. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.

2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.

Thursday, 9 June 2016

BISKUT SEMPERIT



Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi
Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna bcup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna b. Tatura sesedap rasa....so pilih la ya

250 gm butter
100 gm gula castor @ icing
200 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
Esen vanilla 1 tsp
Putar butter dan gula sekejap aje
Masukkan esen, tepung
Gaul sebati
Tekan dalam acuan semperit
Bakar selama 25 minit suhu 170
**resepi xde telor...sbb tu bunga nya x jatuh...
Kalo nak letak kaler2 pun boleh


Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi

Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna buttercup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna butter Tatura sesedap rasa....so pilih la ya


Tuesday, 7 June 2016

Coklat chips biscuits



Coklat chips cekodok...kzu yng tambah cekodok tu...jgn mare...sbb nya bahan2 yng ringkas dan cubit2 mcm persis cekodok...sangat senang nak buat...
cuma bagi kkzu jgn bakar lame sangat sbb ade kandungan soda bikabonate yng banyak juge....boleh kurang kan sedikit kandungan soda bikabonate tu ye
Akak nak share la ye...resepi dari kelab MAHN....TQ yer pada pemberi resepi...
250 gm butter
100 gula icing
100 gm gula perang
1 tsp esen vanilla
1 kuning telor


*masukkan 1 tsp butter oil jike suke sebagai pewangi biskut

350 gm tepung gandum
1 tsp soda bikabonate
1/ 2 tsp baking powder
250 gm coklat chips
Putar butter, gula, esen dan kuning telur
Masukkan tepung dan coklat chips
Adunan sedikit melekit..masukkan doh ke dalam petisejuk 30 minit
Cubit2 adunan kecil2....susun atas loyang
Bakar selama 20 minit atau sehingga biskut masak.