Saturday, 28 May 2011
OREO CHEESECAKE
Agak agak terliur tak nengok kek kek ini semua. Resepi dari KAK LIZA ini pastinye pilihan yang tepat untuk di cube. Kakzu sangat suke cheese cake yang satu ini sebab kek nye tinggi dan rase cheese nye yang ringan tetapi masih pio cheese.Tambah pulak rase oreo di dalamnye membuatkan kek ini sungguh istimewa.Di makan bersame blueberry filling @ strawberry filling menambah lagi keenakan kek ini.
SUMBER : chef hanieliza
Bahan-bahan:
200 gm biskut marie + 150 gm butter cair..@
200 gm biskut digestive + 100 gm butter
* Kisar kering biskut marie. Campurkan dengan mentega cair dan tekan padat dalam loyang. Sejukkan dalam petiais selama 20minit or so.
Isian kek:
500gm cream cheese
80g gula halus
60gm tepung gandum
6 biji kuning telur
200 gm whipping cream
6 biji putih telur
120gm gula halus
250 gm pie blueberry filling (ade bijik2 skali )@ strawberi filling
Cara-cara:
1. Putar cream cheese hingga ringan. Masukkan gula halus dan putar lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan 6 biji kuning telur dan terus putar hingga sebati.
4. Tambah WHIPPINGCREAM dan putar hingga licin.
5. Di dalam bekas yg lain, pukul putih telur hingga berbuih dan kembang. Masukkan gula .dan putar lagi hingga kental
Masukkan ia ke dalam adunan keju di atas.Kacau perlahan care kaedah kaup balik.Masukkan biskut oreo yang dibelah 4 dan dubuang intinye..
6. Sapukan inti strawberry (atau jem strawberry) ke atas dasar kek biskut marie tadi.
Kemudian tuangkan adunan cream cheese.
7. Bakar pada suhu 160 drj di dalam dulang berisi air (kaedah bain-marie) selama 60 minit atau sehingga kekuningan.
8.Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk. Simpan dalam petisejuk selama 5 jam atau semalaman.
notes : 1 peket oreo di belah 4 dan di buang krimnye di masukkan ke dalam adunan ini.
bagi pendapat kakzu, antare cheesekek PILIHAN...
Antare kek yang telah di tempah oleh costemer kkzu di kalangan rakan rakan facebook dan rakan setempat.
Yang ini blueberry filling
Yang ini strawberry filling
Thursday, 26 May 2011
KUEH LOMPANG
RESEPI ; gobok buruk
bahan bahan
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
sedikit air kapur makan
4 cawan air
daun pandan
pewarne brown..kalau nak menambah kaler
1.Masak gula merah,gula pasir dan daun pandan bersame 2 cawan air.
2. Bile dah larut masukkan 2 cawan air lagi
3. Bancuh kesemua bahan hingge sebati.
4. Masukkan kedalam acuan lompang yang disapu sedikit minyak
5. Kukus selame 10 hingge 15 minit.
6. Boleh di makan bersame kelape parut putih.
Subscribe to:
Posts (Atom)