Friday, 5 October 2012
Apam senyum
hai..
Sambut cabaran mesenyumkan apam hari ini ye..!!!
Lihat di laman ini Resepi dan petua apam senyum @ merkah..
Jangan lupe senyum selalu ye, senyum itu kan sedekah.
Thursday, 4 October 2012
Sambal Tempoyak Pucuk Ubi
Hai
Assalamualaikum
Amacam, youols suka tak makan tempoyak, kalo suka boleh cobe menu dari CHEF ISMAIL yang di petik
dari majalah.saji SEPTEMBER 2012.
Kakzu telah menambah kiraan cilipadi, apelagi berasap lerr telinga tapi tetap cun rasenye.
Kategori sambal tetapi kkzu tidak memasaknye hingga kering sebab mahukan sambal ini sedikit berkuah supaya boleh cicah cicah gitu, sekali pandang macam gulai lemak pucuk ubi kan tapi yang sebenarnnye ianye adelah sambal tempoyak giler giler pedas dari DAPURKAKZU .
Sebenarnye nak cerita kkzu tak lerr ikut sukatan yang tepat kalo nak masak masakan melayu ni, yang senang jek campak campak je kan tapi untuk yang ini kkzu akan masukkan resepi dari Chef Ismail ikut dalam buku majalah tuu ye..tempoyak buat sendiri lebih sedap kan ~ lebih ori gitu.
BAHAN BAHAN
3 ikat pucuk ubi ~ kkzu buat 1 ikat aje asalkan banyak yang muda pucuknye ye ~ hiris kasar
75 gm tempoyak
10 gm petai ~ tambah lebih banyak lebih auuwww
1 labu bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
2 tangkai serai ~ hiris
1 tangkai cili merah ~ hiris
1 tangkai cili hijau ~ hiris
12 tangkai cili padi ~ macam biasa kkzu akan menambah kuantiti nye ~ pedas gilerr tuu
3 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit ~ hiris
250 ml santan pekat
50 ml air
garam dan gula secukup rasa
CARA CARA
Panaskan kuali @ periuk
Masukkan santan, bawang besar dan bawang putih
Masukkan serai dan daun kunyit , kacau seketika
Masukkan pula cili api, kunyit dan tempoyak, kacau perlahan
Apabile kuah sudah mendidih masukkan hirisan cili hijau, cili merah dan petai secukupnye
Akhie sekali masukkan hirisan pucuk ubi, dan sesuaikan rasa garam dan gula nye.
Monday, 1 October 2012
Alkisah apam senyum @ merkah
hai
Assalamualaikum
Sebenarnye kkzu memang dah lama tak buat apam senyum a.k.a. merkah ni sebab kekangan masa yang agak padat.Oder pun dah tak sempat nak buat untuk apam senyum ni.
Ini adelah apam senyum yang baru jek kkzu buat hari ni, terus upload khas untuk adik manis dan semua kengkawan
Kkzu cobe buat apam petang ni , memang agak nervers gak masa nak bukak pengukus, takut lak apam jadik buta tapi alhamdulillah terlebih terbongeh lak jadiknye.Meh kkzu cobe lagi sekali bagi petua nak senyumkan apam ni ye adik manis.Kkzu takde lerr pandai sangat tauu , hanya berkongsi sedikit pengalaman yang ade dan berkongsi rasa, mudah mudahan dapat memberi sedikit manfaat buat semua.
BAHAN BAHAN
2 biji telur
200 gm gula KASAR
1 tsp ovelette
250 gm tepung gandum ~ kkzu guna tepung cap kunci @ cap cempaka
175 gm aissoda @ 1cawan ~ jangan penuhkan sukatan cawan tu ~ kurangkan ckit
1 tsp esen vanilla
paste pandan
paste keladi
kaler purple
kaler hijau
* ape2 paste yang di sukai *
Putar telur, ovelette dan gula hingga kembang dan putih ~ diterbalikkan tak jatuh adunan tu
Masukkan tepung berselang seli dengan aissoda.Kacau sebati dan masukkan esen vanilla
Bahagikan kepada beberapa mangkuk dan letak paste dan kaler yang di sukai.
Kukus apam selama 7 minit pada air kukusan yang mengelegak dengan api besar.
Tutup penutup pengukug dengan kain untuk mengelakkan apam terkena air.
TIPS ~ AISSODA DAN TELUR ADELAH SUHU BILIK.
* ACUAN dalam gambar bersize 8
Sunday, 30 September 2012
KEK BATIK KEKACANG
hai
Assaalamualaikum...
Kek batik eeeihhh, sape lak nak mencipta kek kain pelekat..!!!
Kek yang berkurun lama di pasaran , ade banyak versi dan resepi, tepuk dada tanya hati nak buat yang versi mana, nak taruk tepung kah, nak teruk telur kah, yang ini takde tepung dan telor gitu.
Resepi telah di sumbangkan jiran kkzu yang rumah nye takde line internet, so takde link ke mana mana.
Adat berblogger harus meletakkan sumber dari mana resepi itu di ambil , kalau tidak sudah di kire melanggar etika gitu...kan kan.
KEK BATIK KEKACANG
BAHAN BAHAN
1 Bungkus biskut marie ~ ape ape jenama pun boleh ~ di patah 4
1/4 tin susu pekat
1 cawan gula perang
185 gm butter
1 1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 1/2 cawan air panas
120 gm almond nibs ~ panggang dahulu
Bancuh serbuk koko, milo dan air panas hingga sebati
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk @ kuali kecuali kacang almond dan biskut
Masak hingga pekat dengan api sederhana ~ lebih kurang 10 minit gitu.
Setelah pekat masukkan kacang dan biskut .
Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang 8 inci yang telah di alas plastik. Tekan hingga mampat.Tabur kacang nibs secukupnye.
Masukkan kek batik ke dalam petisejuk beberapa jam.
Subscribe to:
Posts (Atom)