Ikan terubuk bakar...
Menu kkzu sekeluarge hari ini. Jarang jarang dapat makan bersame sebab anak anak masing masing dah besar nak jadik bapak budak dah,masing masing sebuk dengan urusan depe makenye hari ini ambil ksempatan makan bersame. Kkzu ke pasar SEMENYEH pagi tadi, memang seronok kalau ke pekan semenyeh, nak naknye hari minggu, macam macam ada, dari lauk dan sayur kampung hinggelah ke ikan dan sayur sayur pekan.Boleh dikatekan projek menghabiskan duit, ye la ape taknye nampak semue bende nak beli, nampak tudung beli, nampak dodol beli, nampak ikan sungai beli, kopak kopak tetapi takpe hasilnye memuaskan rase dan hati, nak nak nye dodol yang dah 2 kali beli, memang sedap, 1 bekas 1/2 kilo 10 rngt je dan rasenye abang kkzu dah bagi markah 5/5 same betol dengan dodol buatan maknye,
Ikan terubuk ni sekarang ni memang mahal sekilo 18 ringgit, tak macam dulu kan sekilo 8 ringgit je. Tekak rase nak makan layan je lah harge tuuu, nasib baik sedap dan manis rasenye. Kire 2 ekor tuu 20 ringgit kire ok laa kalau nak di bandingkan harge di kedai makan seafood kan.Tempat pembakar pun baru beli, ape taknye yang lame dah hilang dikebas dek pencari besi buruk belakang rumah. Kali ni kene lerr simpan dalam rumah.Hargenye 20 ringgit, pun naik harge jugak, dulu kkzu beli 12 ringgit je, bak kate semue naik, yang tak naik gaji, hangin pun naik.
Menu sempoi...
ikan terubuk bakar, sayur bening bayam, ikan gelame masin goreng,sayur kacang panjang goreng bertelur,sambal hijau spesel edition kuah cicah ikan bakar.Resepi mak mertua kkzu yang mane menjadi peveret kami sekeluarge. Nak cube takkkkk..
Resepi sayur bening
sayur bayam
ikan bilis
daun kunyit
air, garam dan bahan perase
* Rebus aje hingge mendidih dan sesuaikan garam nye.
Lauk tambahan, ayam kampong masak lemak minang.
SAMBAL HIJAU
BAHAN BAHAN
1. Cili api 30 biji ( anggaran )
2. Gula 4 sudu besar ( boleh tambah kalau masih rase pedas )
3. 1 sudu kecil garam
4. 2 biji limau nipis ( perah airnye )
5. Air secukupnye
Tumbuk cili api dalam lesung batu
Masukkan gula, garam dan tumbuk hingge cili hancur
Masukkan air perahan limau dan masukkan air ikut kepekatan yang disukai ( biasenye kkzu buat berkuah sikit, senang nak cicah )
~ SELAMAT MENCUBE ~
Saturday, 10 March 2012
Friday, 9 March 2012
ape itu ' MERINGUE '
Campuran putih telur dan gula castor ( tak kelihatan gulanye )
Campuran putih telur dan gula castor.Putar pade kelajuan tinggi sederhana.
Perkare yang sangat sangat penting ketike nak putar meringue;
1. Pastikan bekas dan pemutar kering dari sebarang cecair walaupun setitik air.
2. Tiada lebihan telur kuning walaupun setitik
3. Insyaallah dalam mase 5 hingge 10 minit meringue akan terhasil dengan jayenye.
haaaaa, inilah rupe meringue yang telah terhasil.Apebile diterbalikkan bekas, meringue akan kental disitu, tak jatuh.
MERINGUE ialah campuran putih telur , gula castor dan sedikit krim of tar tar.Pastikan meringue bertanduk @ tidak terjatuh apebile diterbalikkan bekas.Kalau meringue tak jadik seperti dalam gambar , alamatnye kek akan jadik bengkang lerr jawapnye..hee
Harus diingatkan meringue yang sebenar hanye campuran telur putih dan gula castor sahaja.Krim of tar tar hanye sebagai agen untuk memantapkan lagi meringue.
Meringue digunakan untuk membuat kek spounge, mousse, kek karamel dan sebagainye.
Campuran putih telur dan gula castor.Putar pade kelajuan tinggi sederhana.
Perkare yang sangat sangat penting ketike nak putar meringue;
1. Pastikan bekas dan pemutar kering dari sebarang cecair walaupun setitik air.
2. Tiada lebihan telur kuning walaupun setitik
3. Insyaallah dalam mase 5 hingge 10 minit meringue akan terhasil dengan jayenye.
haaaaa, inilah rupe meringue yang telah terhasil.Apebile diterbalikkan bekas, meringue akan kental disitu, tak jatuh.
MERINGUE ialah campuran putih telur , gula castor dan sedikit krim of tar tar.Pastikan meringue bertanduk @ tidak terjatuh apebile diterbalikkan bekas.Kalau meringue tak jadik seperti dalam gambar , alamatnye kek akan jadik bengkang lerr jawapnye..hee
Harus diingatkan meringue yang sebenar hanye campuran telur putih dan gula castor sahaja.Krim of tar tar hanye sebagai agen untuk memantapkan lagi meringue.
Meringue digunakan untuk membuat kek spounge, mousse, kek karamel dan sebagainye.
Wednesday, 7 March 2012
WHIPPING CREAM
Ade yang musykilkan bagaimane nak dapatkan hasil yang kental selepas whipping di putar kan..
Care kkzu : Masukkan bekas ke dalam petisejuk lebih kurang 15 minit, bile bekas dah sejuk baru masukkan whipping dan putar pade kelajuan yang tinggi. Putar sehingge whipping menjadi kental macam dalam gambar.
Same juge untuk non dairy whipping cream.
** uht whipping ini lebih sesuai untuk membuat mousse.
Tuesday, 6 March 2012
CAKES 20
Coklat Indulgent
Coklat Indulgent
Coklat cakes
Coklat Indulgent
Rainbow cakes
Marble cheese brownies
Oreo cheese cakes with freshcream
coklat Indulgent
Kek coklat Tradisional
Carrot cakes
Cakes dari DAPUR KAKZU
Monday, 5 March 2012
Cakes 19
Russian black white cakes
Red Velvet Cakes
Red velvet cakes
Russian cakes
Red velvet cakes
Carrot cakes
layan zzzzzzz.....cakes dari DAPUR KAKZU.
Red Velvet Cakes
Red velvet cakes
Russian cakes
Red velvet cakes
Carrot cakes
layan zzzzzzz.....cakes dari DAPUR KAKZU.
Sunday, 4 March 2012
Subscribe to:
Posts (Atom)