CCMC ( CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE )
Assalamualaikum buat semue. Hari ini takde entry resepi ye tetapi layan lah gambar2 kek di DAPURKAKZU ye.
Ini juge termasuk dalam senarai jualan.CCMC (chocolate cheese moist cakes )
CCMC (chocolate cheese moist cakes ) setelah di potong.
WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM
BLACK WHITE RUSSIAN CAKE
ITALIAN RAINBOW CAKE
WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM
APAM SENYUM 2 MERKAH pun nak menyelit...
pandan
strawberry
keladi
blueberry
Saturday, 31 March 2012
Wednesday, 28 March 2012
Tuesday, 27 March 2012
SIMPLE TIRAMITSU
RESEPI ; GOBOK BURUK
Ini adelah sukatan untuk Tiramitsu size kecil dan simple penyediaannye.Boleh juga disusun di dalam gelas @ bekas kecil.
BAHAN BAHAN
250 gm cheesecream
200 gm non dairy whippingcream
60 gm gula icing
1 tsp nescafee
biskut lady fingers secukupnye @ spounge cake
1 cawan air nescaffee
CARE CARE
1.Putar creamcheese dan gula icing hingge kembang , masukkan nescaffe
2. Putar whipping cream hingge kental @ softpeak
3. Satu kan bahan dengan kaedah kaup balik
4.Step 1 susun biskut lady fingers yang di celop ke dalam air nescaffee, step kedua susun adunan cheese dan ulang hingge habis.
5. Masukkan dalam petisejuk selame 4 jam untuk hasil yang nyumm nyumm.
6. Boleh juge di lapis kan dengan blueberry/strawberry filling.Susun di dalam gelas @ bekas kecil.
Monday, 26 March 2012
JAPANESE COTTON CHEESECAKES WITH TOPPING
Kek ini telah di oder oleh costemer kkzu dari UPM..Melihat kepade ayat power atas kek sudah pasti untuk yang tersayang kan.Sedap di makan bersame filling.
Kek yang baru siap di bakar, belum pakai baju lagi. kek masih togel.Kek ini apebile di bakar akan naik tinggi tetapi apebile di keluarkan dari oven kek akan menurun sedikit.
Part ini yang paling penting dalam penghasilan japanese cotton cakes iaitu MERINGUE iaitu adunan putih telur dan gula halus.Putar sehingga adunan tidah jatuh apebile di terbalikkan.Ramai yang tanye mengape kek mereke padat aje..inilan jawapannye..
Bahagian ini ialah campuran meringue dan adunan cheesecream.dan bahan bahan lain.Putar kaedah kaup
balik sahaja.
by ; Chef zam
rujukan ; sasha rahmat
RESEPI NYE KLIK DI sini.
Sunday, 25 March 2012
KASWI PANDAN
First time kkzu buat dan makan kueh kaswi pandan.Melihat pade resepinye dah tahu senang aje nak buat kueh kaswi ini. .Kebiasaan kueh kaswi gula merah rase nye kan kenyal kenyal sikit. Tetapi kueh ini lembut aje rasenye. Awalnye Kak Zaharah yang bagi kkzu terliur bile Kak Zaharah mengepos gambar kueh ini dekat wall FB.Make kkzu pun mengintai ke blog YATIE MEMORIES yang mempunyai berjenis jenis koleksi resepi kueh talam.dan nak intai intai macammane nak menghasilkan kaswi pandan ini.Jangan marah ye yatie kkzu telah meneropong ke rumah yatie.Rasenye lembut dan bau pandan sangat semerbak cume kkzu telah kurangkan kandungan gulanye.Anak anak kkzu pun suke kaswi pandan ini.
RUJUKAN ; YATIE
BAHAN BAHAN
2 cawan tepun gandum
4 cawan air pandan ( kkzu gune 20 helai daun pandan )
1 1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung beras
kaler hijau
1 sudu besar pandan paste
2 sudu kecil air kapur makan
1 biji kelape parut putih
sedikit garam ( gaul pade kelape )
CARE CARE
1. Blender kesemua bahan .
2. Tapis adunan yang telah di blend ke dalam loyang 9 inci yang telah di alas plastik dan di sapu sedikit minyak.
3. Kukus selame 40 minit.
4. Setelah masak biarkan kueh ini betul betul sejuk baru boleh di potong.
5. Gaul kueh dengan kelpae parut putih yang telah di campur sedikit garam
notes ;
kebiasaanye kueh kaswi setelah di kukus akan ade takungan air di atas kueh, senget kan sedikit loyang, biarkan air takungan tersebut meleleh ke bawah.
Potong menggunakan pisau plastik untuk mengelak kan kueh kaswi melekat di pisau.
Subscribe to:
Posts (Atom)