sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 15 June 2012

kek kawin ted & as


Assalamualaikum buat teman teman kkzu seisi keluarge, jam dah menunjukkan hampir pukul 1 pagi tapi masih ade hati nak upload gambar kek kawin kaler biru ini. Cerite nye gini ye , kkzu cuak jugak nak megkaler kan topping yang  ke semuanye topping cream cheese ini sebab secare peribadi kkzu suke lagi kaler original yang mane kaler krim lembut tetapi akur dengan kehendak tuan punye kek ini yang akan bersanding esok 16 jun di Sepang. Pengantin mahu kan kek yang sedap di makan bukan sekadar untuk hiasan aje. Bile dah siap eeeihhhhhh nice jugak kek bertemakan kaler biru terqois ini. Kkzu pun suke dengan kaler nye . Bukan ape kaler cresmcheese kan krim, bile kite letak kaler warne nye akan lari sikit. Mule mule letak kaler dalam hati berkate habis lah kek aku jadik kaler hijau. Tambah sikit sikit base oil kaler akhirnye dapat kaler biru turqois ini, alhamdulillah. Buat As dan Ted bakal pengantin baru esok, selamat menempuh ke alam perkahwinan yang penuh onak dan duri, pahit dan manis dan segala macam pengalaman yang berharga.



Kakzu hanye hantar aje kek ini kepade tuannye dan buat tanda untuk di cucuk tiang sebab nye 16 jun juge adelah hari perkahwinan anak saudara di tanjung malim.Moh kite balik kampung makan nasi minyak pengantin.
Tema kaler biru turqois ~ merah jambu ( pink ) ~ putih


Bawah size 12 inci
Tengah  size 10 inci
atas size 8 inci

kek hantaran bertemakna kaler purple ~ creamcheese ~ carrot cakes ~ red velvet cake ~ rainbow cakes

haaaa same kan tema....biru ~ merah jambu..

Thursday, 14 June 2012

Biskut Telur rebus


Biskut Telur rebus

Koleksi biskut lame , zaman kanak kanak tabika dah makan biskut ini., design biskut ikut suke laaa ye, nak terap bentuk ape2, kkzu ikut kate hati aje..
Bile kite membancuh biskut boleh aje nak tambah ape ape kekacang @ bahan bahan tambahan.Asalkan pilih jenis butter yang nak digunakan dan care membakar yang betul, kalau tidak nanti keluar biskut yang rentung dari oven ~ wahhhaaaaahaaa

 'SAJI' ogos 2012


biskut telur rebus

200 gm butter
150 gm gula icing
3 biji telur kuning rebus
100 gm tepung jagung ~ ayak
20 gm tepung custard ~ ayak
180 gm tepung redrose ~ ayak
ceri merah dan gula manik untuk hiasan

putar butter, gula icing hingge sebati
masukkan telur kuning rebus
masukkan tepung jagung , tepung custard dan tepung redrose, uli sebati
tekap doh biskut dengan acuan yang di sukai dan susun ke atas loyang yang telah di gris
hiaskan dengan ceri merah dan gula manik
bakar biskut dalam oven pada suhu 180 selame 20 minit.
 

Wednesday, 13 June 2012


Hai sesekali pekene lauk macam gini di siang hari di kale makan tengahari mau menambah berpinggan nasi, ye laaa agak nye ye. Makan pulak di bawak pokok atau atas pangkin ke, mau berpinar biji mate kome...heheehh. Bukan ape menu ini jadik santapan , ape ke lagi kalau dalam petisejuk dah kekeringan stok lauk.Sadin dalam tin laaaa jadik mangsa hari ini.Sambal belacan jangan lupe ye , makan dengan ulaman petai pun jadik.

Sambal sardin

1 tin sadin dalam tin ~ kkzu setia dengan cop kingcup
1 labu bawang besar ~ potong bulat
3 biji bawang putih ~ hiris nipis
1 inci halia ~ ketuk aje
1/2 cawan cili mesin
air 1 tin sadin
asam keping ~ wajib
minyak

Tumis bawang putih dan halia hingge naik bau
Masukkan cili mesin dan tumis hingga garing sedikit
Masukkan sadin, air, asam keping, bawang besar
Masak hingge gelegak dan sesuaikan garam dan gula nye, boleh laa di hidang kan.


Lemak Soun & fucuk

2 peket soun + fucuk ~ rendam 10 minit
1 biji kelape di perah santan nye
3 biji bawang kecil ~ hiris nipis
1 biji cili merah ~ hiris nipis
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam

Satukan santan , bawang kecil, ikan bilis dan cili masak
Masak atas api hingga gelegak kecil
Masukkan fucuk & soun serta garam dan lada hitam
Masak hingge gelegak sekejap.



Tuesday, 12 June 2012

Biskut jagung bonda


Biskut jagung bonda

 'SAJI; ogos 2012

Sana sini orang dah mule buat biskut raye, ade yang nak berniaga, ade yang buat suke suke, ade yang buat untuk hantaran, pendek kate banyak sebab lah biskut raya ni dah  xpose. kkzu memang suke sangat makan biskut raya, sebab tuuu lah bile bulan ramadhan badan takmau turun dah, nak nak nye lepas raya, lagi lah menambun tampung lemak, adoyaiiiii..

Ini ade lah biskut raya resepi dari bonda kkzu tetapi belum lagi nak xpose ye, insyaallah nanti kkzu masukkan resepinye ,resepi lame yang mane rasenye tetap evergreen.Acuan nye pun susah nak dapat mase zaman ni, ini dulu dulu punye acuan, zaman kkzu masih kanak kanak tabika lagi. Seakan dengan nye adelah acuan biskut kapal cume takde lekuk jagung nye tuu kan.


200 gm butter
150 gm gula icing
3 biji telur kuning
100 gm tepung jagung ~ ayak
190 gm tepung redrose ~ ayak
pewarne hijau
ceri merah untuk hiasan

putar butter, gula icing dan telur kuning hingge sebati
masukkan tepung jagung dan tepung redrose, uli sebati
masukkan pewarne hijau dan adun doh hingge warnanye sebati
tekan doh biskut didalam acuan biskut jagung yang telah di letak ceri merah
bakar biskut dalam oven pada suhu 180 selame 30 minit.
setelah masak keluarkan biskut dari acuan





ok laaa ye, esok esok kite jumpe lagi ye.daaaaaaaa