Friday, 18 January 2013
Bebola roti Udang
HAI..!!
Kebetulan kan kkzu sedang kopek udang hari ni nak buat sambal udang, sambil sambil tuu break jap nengok fb terpandang lak bebola roti udang ni kat Watie. Time kasih kat watie sharing resepi ni ye.
Waaahh terus tergoda, kebetulan bahan bahan nye mudah lak nak dapat, eemmm sedap , kkzu dan anak anak suke tauuu...boleh makan gitu gitu aje cicah dengan sos ataupun makan dengan nasi pun ok..
BAHAN BAHAN ( Anggaran kkzu aje ye )
10 keping roti ~ gunting kecil2 dan jiruskan dan basahkan dengan air.
20 ekor udang ~ potong kecil kecil
daun bawang ~ hiris halus
1 labu bawang besar ~ cincang dadu
1 biji cili merah ~ hiris nipis
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam ~ kkzu tambah
1 biji telor ~ untuk menyatukan bahan supaya melekat
garam
serbuk roti kuning secukup nye.
Minyak untuk menggoreng
Satukan sahaja kesemua bahan dan kepalkan jangan padat, golek kan pada serbuk roti.Masuk dalam petisejuk jap.
Goreng laaa hingga garing keemasan.
Makan laaa dengan cili sos atau makan gitu gitu aje pun boleh kan watie.
Blueberry muffin
hai...!!
Jom kite buat muffin pulak hari ni walaupun muffin kkzu dah lame di buat tapi baru hari ni sempat nak di uploadkan resepi nye, sangat mudah tapi ambil sedikit masa yang panjang dan modal kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak.
BAHAN BAHAN
100 gm butter di cairkan
1 biji telur besar
100 gm gula castor
200 ml/ gm susu segar
1 tsp esen vanilla
200 gm tepung gandum ~ ayak
2 tsp baking powder ~ ayak
1/2 tsp soda bikabonate
filling blueberry secukupnye
CARA CARA
Kocok kan telur dan gula ( kacau seperti nak buat telur dadar laaa kirenye )
Masukkan butter cair dan susu segar
Masukkan esen vanilla dan tepung yang bercampur b. powder dan soda bikabonate
Kacau sebati sahaja
Masukkan separuh adunan muffin ke dalam bekas cupcake size yang di sukai. Letak inti blueberry dan tutup adunan hingga hampir penuh.
Lorekkan dengan filling blueberry
Bakar muffin selama 30 minit pada suhu 180 C @ IKUT kepanasan oven memasing ye.
Didalam gambar adunan bersize M @ 2 1/2 auns
Tuesday, 15 January 2013
Blueberry Oreo Cheesecake
hai..!!
jumpe lagi..
Mari kite makan cheesecake nak..!! untuk kkzu makan sepotong kecik cukup dah sebab pio cheesecake ni sangat lemak dan padu rasanye.Lagi satu resepi yang lain menggunakan ' meringue " sedikit berlainan versi dan rasa dan kek nye agak tinggi sedikit dari pio cheesecake ini tapi dari segi ketulenan nye ini memang pio. cume kite boleh laaa olah kan dengan menambah ape2 buah segar seperti strawberry @ blueberry di dalamnye.
Sumber : Dapurkakzu
BAHAN BAHAN
Base ~ tapak kek
180 gm biskut tiger ~ boleh juga nak tukar kepada biskut lain seperti digestive, lemak, marie
110 gm butter
50 gm almond nibs ~ pilihan
Cairkan butter dan masukkan biskut yang telah di hancurkan. Masukkan almond nibs.
Kacau sebati
Tekan padat di dalam loyang base ( loyang boleh buka ) size 9 inci.
Masukkan dalam petisejuk sebentar
500 gm creamcheese ~ pilihan kkzu philadhepia
2 cawan gula castor ~ boleh kurangkan pade yang tak suka sangat manis
2 biji telur
100 gm uht whipping cream anchor
40 gm tepung gandum
1 peket biskut oreo hitam ~ buang inti nye
1 tsp lemon jus ~ pilihan
Filling blueberry secukupnye ~ boleh juge gune filling berlainan seperti strawberry
CARA CARA
Biarkan creamcheese di suhu bilik beberapa jam.Bile cheese sudah lembut, putar kan cheese dengan gula castor hingga lembut.
Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati dan lembut
Masukkan jus lemon, whipping cream dan tepung gandum yang telah di ayak.
Masukkan biskut oreo yang telah di patahkan empat ~ kaup balik sahaja
Sediakan loyang yang telah berisi biskut tadi.
Letak sedikit filling dan ratakan pada atas biskut.
Masukkan kesemua adunan cheese.
Picitkan filling blueberry yang telah di masukan kedalam plastik piping ke atas adunan.. Lorekkan dengan mengunakan lidi.
Bakar selama 20 minit hingga 30 minit pada suhu 170 c.
Sejukkan kek dan boleh laaa di makan sambil tutup mata,
~ SELAMAT MENCUBE ~
~
Monday, 14 January 2013
Mari nengok dan oODER ye..!!
Tiramitsu cakes ( rm 85 ) 2.5 kilo , size 9
kek coklat moist with edible ( EDIT PHOTOS ) RM 55 ( CAKES ) + RM 25 = RM 80
2 KILO, SIZE 9
kek coklat moist with edible ( EDIT PHOTOS ) RM 55 ( CAKES ) + RM 25 = RM 80
2 KILO, SIZE 9
coklat indulgent ( RM 80 ) 2 .5 KILO, SIZE 9
OREO BLUEBERRY cheesecake WITH BOLA TEAMS ( RM 90 ) SIZE 9
double triple muffin coklat ( RM 1.50 - 1 PCS ) SIZE m ..21/2 auns
blueberry muffin ( RM 1.50 - 1 PCS ) SIZE m ..21/2 auns
russian cakes WITH SMALL FLOWER ( RM 85 ) SIZE 9, 2.5 KILO
kek karamel ~ 9 biji kesemuanye oder dari Kak Ton ( RM 35 ) SIZE 8, 1 KILO
kek pelangi Rainbow ( RM 90 ) SIZE 9, 2 KILO
coklat cheese moist cake ~ CCMC ( RM 60 ) SIZE 8, 2 KILO
kek lobak merah ( RM 80 ) SIZE 10, 2 KILO LEBIH
Kebanyakan kek kek ini telah di delivery kan ke sekitar lembah kelang. Spesel delivery terus ke pintu rumah anda ye.Jike nak buat surprise untuk insan tersayang sangat laaa sesuai ye sbb ade yang oder dari jauh untuk insan tersayang dengan pelbagai niat di hati.
Mari Belajar
Hai...!
3 Sekawan dari Ampang dan hulu langat.Azie , Azliah & Zakiah
Buat 3 kek ~ marble cheese brownies, rvc dan japanese cotton cake
Masa datang kelas di DAPURKAKZU ini kan kek akan di buat bersama sama tauu.
KKzu kire harge kek dan tak kire ikut kepala. Kalau rasa nak datang sorang pun boleh, datang berdua @ bertiga.
Sejak bermula pada jun tahun lepas kan ( DAPUR-KAKZu ) kkzu memang tak amik deposit . Insyaallah kkzu tidak akan sesuka hati akan membatalkan kelas cume kkzu yng blurrr kalau ade yang batalkan last minute.Begini lah Allah lebih mengetahui ape yang terbaik untuk hambanye. Jike pertemuan kite akan mendatangkan kebaikan insyaallah ianye pasti berlaku.KKzu ade letak statement bank in RM 100 untuk pengesahan tempat TAPI tak bayar deposit pun takpe asalkan kengkawan ikhlas nak menghadirkan diri ye.Insyaallah pertemuan ini akan mengeratkan lagi silaturohim sesama insan.
Ramai juge yang bertanye kkzu, saya tak pernah buat kek langsung, boleh ke nak belajar ni. Jawapannye BOLEH SANGAT ye sebab kite buat pelan pelan dan tak ramai orang di DAPURKAKZU.Kalau tak pernah mendeco kek buat pertama kali memang laaa terkial kial kan. Macam kkzu juga dulu masa mula mula memegang spatula, terkial kial menggeletar, lama lama insyaallah ianye menjadi 1 kebiasaan.
Membuat kek pada kkzu tak laa susah sangat asalkan ade minat dan kemahuan aje.Boleh membuat kek untuk anak anak dan suami sudah memadai kan, bile dah selalu buat pasti boleh menjual jual pulak.
Tak kenal maka tak cinta kan. dah datang baru tahu, insyaallah yang datang akan datang sekali lagi .Mereka semuanye sporting sporting belaka tauu.
LIHAT JADUAL TERBARU BULAN FEBRUARY untuk pengesahan tempat. Pilih nak belajar kek ape dan date yang sesuai unutk anda ye.
rvc ( tengah )
japanese cotton cake ( bawah )
marble cheese brownies ( bawah )
Subscribe to:
Posts (Atom)