sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 21 October 2011

GULAI IKAN TONGKOL TRENGGANU



Sukenye kkzu lauk ikan tongkol ni....tak sangke kkzu bole masak masakan TRENGGANU ni...tengganu kite tuuuu, kalo gi makan kat kedai makcik kelate tuu mesti sampai jilat jari..kalau kesitu makan dengan nasi kerabu, pun sedap, makan ngan nasik dagang lagi sedap, makan ngan nasi lemak pun sedap juge..pendek kate semue pun sedapppppppppp.
Ucapan  terime kasih banyak2 kat kk liza kite HANIELIZA .  Kak liza kan orang trengganu sejati tetapi kan gambo tuuu kelabu...gerammmmnye..malas nak snap gambar kat luar..tu lerr jadiknye...izinkan zu copy resepi ye kk liza tetapi kan nasi dagang takde tauuuu...nasik lomak ade....cume kkzu masak gulai ni tak ikut sukatan tauuu, kire agak2 je tet api bahan bahan nye sikit pun tk derhake...100 persen ikut ape yng kk liza ajar tuuuu....

Rujukan ; HANIELIZA

BAHAN BAHAN

1.5 kilo  ikan tongkol
50 gm asam keping
* rebus ikan bersame asam keping.
60 gm rempah kari ikan
 5 gm serbuk jintan
10 gm serbuk ketumbar
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil ( tumbuk halus )
3 cm lengkuas ( tumbuk kasar )
500 gm santan
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak untuk menumis
cili api dan belimbing buluh

CARE CARE

1. Tumis bawang hingge wangi.Masukkan cili dan rempah yang di bancuh dengan sedikit air asam jawa.Biarkan garing.
2.Masukkan air rebusan ikan dan santan.Biarkan mendidih
3. Perlahankan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api
4. Biarkan api perlahan sehingga gulai naik minyak.




OPERA CAKE




OPERA CAKES..kek nye 6 lapis...ganage 4 lapis...gilerrr you makan kek nih...bile makan akan rase paste coffee dan coklat...dalam .keknye ade almond....gune whipping uht untuk mendapatkan kek kurang manis ye.Kakzu saje saje menerai kek yang lain dari yang lain ni...lepas tuu melobi kat anak anak suruh depe habiskan stok stok kek kat petisejuk.Kalau kek baru baru ngetest alhamdulillah makan habis lerr depe.Kadang kadang kkzu isi kat piring, boleh laaa jiran jiran meraese sorang sikit. Teringat juge kat adik adik kkzu kat kampung, kalau dekat boleh lerr depe merase.
Check out resepi kat link kat bawah ye...kkzu kesuntukan mase nak menyalin semula....resepi dari Kak Wan

ukuran kek..10 x 4...tinggi 4 "

recipenye sepenuh nye dari Kak Wan ( CITARASAWAN )

Tuesday, 18 October 2011

CAKES 7


WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM










Mari nengokkkkkkkkkkk....SPOUNGE CAKE STRAWBERRY WITH FRESHCREAM....

Sunday, 16 October 2011

BLUEBERRY /STRAWBERRY CHEESETART



Jumpe lagi kite ye, strawbery / blueberry cheesetart sedappppp sehhhhh, kulitnye  nye yang rangup dan crunchy ditambah lak lemak2 cheese dan masam masam manis filling tuuuuu..waduhhh sedap woooo...Yang kkzu tau dan alami cistart ni kalo dah letak isi dalamnye tuu akan tahan 2 ke 3 hari je....kalo tak habih tkpe masuk je dalam oven dan bakar balik hingge cistart jadik garing semule.....gune api bawah jek..insyaallah
Resepi ni di merate rate , ade kat wall fb rakan2 kkzu dan blog2 juge, antarenye kat AZLITA AZIZ, AZITA ZAIN,   dan ramai lagi tuuuu.....so nak cube ke...TQ so much ita....resepi ni kkzu copy paste dari blog azita ye...

RUJUKAN : azita zain


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.( masuk jap dalam petisejuk 30 minit )
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.( lebih kurang 20 minit )

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
***UNTUK MELOREK CHESSE TART

Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.


ROTI JALA VERSION 2


HUUH..berejam jugak nak mengirai roti jala nih....

Kari ni due2 kkzu punye tauuuu...hihi


SALAM semue...kkzu mengirai jale hari nih...tak makan nasik kut tengahari ni....pagi tadi pekene nasi kerabu kat pekan semenyeh, kedai kakak kelate depan pasar ikan tuuu...tengahri lak laling ade 2 jemputan kenduri, so kkzu n anak2 jek yang nak makan, hajat di hati tuu dah lame nak mengirai tapi dok pikir kalo mengirai mesti makan jam punye, mase lak asik tak cukup2....alhamdulillah hari nih merase..nak2 nye nak merasmi non stick pan baru tuuuu...heee...sungguh tak melekat...takyah letak minyak pun...amacam..cantik tak roti jala kakzu tuuu, keh keh korang jangan tk tauuu yerr, banyak2 rsepi , ni yng kkzu jarang buat...tapi sekarang dah pandai tauuuuuu.....

BAHAN BAHAN

4 SETENGAH CAWAN TEPUNG GANDUM
5 CAWAN AIR / SUSU SEGAR
2 BIJI TELUR
1 SUDU BESAR BUTTER DI CAIRKAN
1 SUDU KECIL GARAM
PEWARNE LEMON YELLOW / KUNING

BANCUH SEBATI DAN BLENDER JEK DEKNON NAK KASIK HALUS BANCUHAN TUUU...SUKATAN AIR TU LAK BOLE ADJUST2 TAUUUU....
RSEPI KARI BUAT SENDIRI..YEE..TAKKAN TAK TAUUU KUT...HEEE