Saturday, 17 March 2012
SEIRAS SERUPE
Wajah jurufoto utusan karya NOOR ASREKUZAIREY SALIM ( baju biru tua ) yang membuatkan anak kkzu terkejut badak...keh keh keh .Beliau datang ke rumah kkzu mase shoot gambar untuk majalah saji keluaran APRIL 2012. Anak kkzu ingat pemain bole sepak SAFFEE SALI tuuuu.Mase kkzu cerite kat Ila kisah wajah hampir serupe ni Ila pun tersenyum sebab Asri pun dah tak larat nak jawap kat orang ramai yang die bukan SAFFEE SALI. Akhirnye Asri kate kalau ade peminat bola sepak ajak bergambar layan aje lerrr..
Inilah kebesaran ALLAH dan kebesaran tuhan yang berkuasa dan maha mengetahui.
* gambar ini kkzu copy dari ALBUM dari FB Asri.
MUFFIN ~ SAJI
SAJI April 2012 .Terkesima sekejap bile menatap saji keluaran april ni, ye lerr nengok gambar muffin pandan yang kkzu hasilkan menjadi cover di muka hadapan .Kredit harus di berikan kepade photographer nye NOOR ASREKUZAIREY SALIM , wartawan eksekutif saji yang kkzu sayangi ILA dan editor yang menyusun gambar2 .Terime kasih sekali lagi pade ILA sudi menjemput kkzu sekali lagi memenuhi salah satu kolum keluaran april 2012.
Ade kisah di sebalik fotoshoot ini kalau korang nak tau....tepat jam 10 pagi seperti yang dijanjikan hari khamis kalau tak silap, kkzu ni memang pelupe orangnye , tuuu lerrr asyik terminum air besemut...alahaiii...Ila tibe dengan penuh bergaye ( ayat bodeks tuu )..isshh isshh sungguh Ila memang bergaye dan comel orangnye, sungguh ni kkzu memuji.Rupe rupenye photographernye pulak ade hal yang tak dapat di elakkan.Makenye terpakse kami menuggu photographer yang lain pulak .Tot tot tet tibe lerr si jejake tampan yang kkzu langsung tak perasan pun wajah nye iras siape.Anak kkzu kate wajahnye seiras betul dengan pemain bola sepak SAFEE SALI .Kalau tak caye meh nengok SINI.Anak kkzu sampai terkesima di buatnye. Al maklumlerr anak kkzu peminat bola sepak malaysia tegar.Yang kkzu tahu menjalankan misi shoot step to step 6 jenis muffin hingge proses membakar setiap jenis tu. Ade jugak muffin yang dah tersedia awal sebab takut kejadian muffin mengembang buat hal pulak depan orang.
Harapan kkzu agar pembace dan rakan rakan FB dan DAPURKAKZU mendapat manfaat dan ilmu yang tak seberape dari setiap resepi resepi yang ade.Same samelah kite menyemarakkan dapur supaye dapat menyediakan hidangan yang hebat dan lazat di dapur.Kkzu tak lerr pandai sangat nak menggayekan food styling ni .Faktor mase juge main peranan buat diri kkzu ini.
Akhir kate kkzu sangat sangat bersyukur atas limpah kurnianye dan berdoa agar kkzu dan rakan rakan sihat sihat belake walaupun selalu menyediakan menu manis manis terutame kek , kueh dan sebagainye.Harapan kkzu agar satu hari nanti dapat berkongsi ilmu lauk pauk pulak dengan seadenye.Ucapan terime kasih tidak terhingge pade rakan rakan FB dan rakan rakan blogger kkzu Dan lagi berite media klik SINI.
ASSALAMUALAIKUM buat semue.Love you ALL...
Friday, 16 March 2012
MAJALAH SAJI and me
Saji FEBRUARI 2012
SAJI FEBRUARI 2012
Gambar kek karamel koktel yang di muatkan pade majalah saji keluaran FEBRUARY 2012
Abang kamera man... tekun sungguh ( encik zakaria idris ) yang telah menghasilkan fotoshoot yang cantik lagi berseni.Banyak pengalaman dah ni.Segala gambar berkaitan utusan karya telah di rakam kannye.
Proses mengambil gambar. Agak lame juga masenye nak menyudahkan shoot ini
Apam senyum @ apam merkah January 2012
Ye Alhamdulillah ( Segale puji hanye untuk Ya allah ) kakzu telah diberi peluang keemasan oleh MAJALAH SAJI keluaran january 2012 .Artikel kisah kkzu telah tersiar di majalah saji disamping beberape resepi pade keluaran january , february dan april 2012.Syukur kepade ALLAH kerane dengan izinnye make kkzu telah di beri peluang muncul disini.Terime kasih pade ILA ( ROSPARADILA A.ABDUL RAHMAN )wartawan dari majalah saji sudi menjemput kkzu memenuhi kolum di dalam majalah tersebut.Ade rezeki panggil lagi ye...heheheee wakaka
Tapi kan bukan senang tauu proses nak shoot gambar tuuu kome wwwooooiiiihhhh...ambil mase yang lame tauuu, proses nak menyiapkan menu lagi, tunggu photographer lagi, shoot step to step lagi, kire bepeloh lak jugak di buatnye.Konsep majalah saji semue gambar gambar akan di ambil oleh photographer mereke, ape pun kkzu sangat sangat seronok dan sangat sangat bersyukur atas peluang yang di beri kepade kami blogger blogger baru yang baru nak belajar belajar ni... Alhamdulillah Segale puji hanye bagi ALLAH.Ucapan terime kasih kepade fanpage DAPURKAKZU yang 'like ' tuu ye...
Keluaran JANUARY 2012 kolum blogger d saji adelah pertame kali diperkenalkan dan kkzu rase sangat bertuah apebile menjadi tetamu sulung untuk segmen tersebut.Alhamdulillah.adelah sikit sikit perihal kisah hidup seharian yang di paparkan.Untuk bulan FEBRUARY pule ade kakak kesayangan ramai kite iaitu Blogger KAK HANIELIZA KAMARUDIN.Bulam march kkzu terlepas , huhuhu....Bulan april pasti kkzu dapatkan awal kat kedai dan dah beli pun..Untuk april ade tips dari CHEF AMIR pakar coklat semalaysia yang si segani ramai ini bagaimane care care nak hasilkan BLACK FOREST TORTE CAKES.Blogger nye pulak kali nun jauh dari seberang laut, Finland.Keluaran akan datang insyaallah blogger kesayangan ramai mase kini akan menjelma di SAJI.Sape tuu jeng jeng jeng...Memang layak kawan kite ni dan kkzu sangat sangat kagumi teknik photographernye yang unik yang berasal dari negeri JOHOR.Tahu kan siape gerangannye...jeng jeng jeng...!!!!!
REZEKI DATANGNYE DARI ALLAH, AKU MENSYUKURI NIKMAT YANG DIBERI, HANYE BERKONGSI KEGEMBIRAAN BUKAN NIAT UNTUK MENDABIK DADA, HARAP KAWAN KAWAN KAKZU MEMAHAMI YE.LOVE YOU ALL....
SAJI FEBRUARI 2012
Gambar kek karamel koktel yang di muatkan pade majalah saji keluaran FEBRUARY 2012
Abang kamera man... tekun sungguh ( encik zakaria idris ) yang telah menghasilkan fotoshoot yang cantik lagi berseni.Banyak pengalaman dah ni.Segala gambar berkaitan utusan karya telah di rakam kannye.
Proses mengambil gambar. Agak lame juga masenye nak menyudahkan shoot ini
Apam senyum @ apam merkah January 2012
Ye Alhamdulillah ( Segale puji hanye untuk Ya allah ) kakzu telah diberi peluang keemasan oleh MAJALAH SAJI keluaran january 2012 .Artikel kisah kkzu telah tersiar di majalah saji disamping beberape resepi pade keluaran january , february dan april 2012.Syukur kepade ALLAH kerane dengan izinnye make kkzu telah di beri peluang muncul disini.Terime kasih pade ILA ( ROSPARADILA A.ABDUL RAHMAN )wartawan dari majalah saji sudi menjemput kkzu memenuhi kolum di dalam majalah tersebut.Ade rezeki panggil lagi ye...heheheee wakaka
Tapi kan bukan senang tauu proses nak shoot gambar tuuu kome wwwooooiiiihhhh...ambil mase yang lame tauuu, proses nak menyiapkan menu lagi, tunggu photographer lagi, shoot step to step lagi, kire bepeloh lak jugak di buatnye.Konsep majalah saji semue gambar gambar akan di ambil oleh photographer mereke, ape pun kkzu sangat sangat seronok dan sangat sangat bersyukur atas peluang yang di beri kepade kami blogger blogger baru yang baru nak belajar belajar ni... Alhamdulillah Segale puji hanye bagi ALLAH.Ucapan terime kasih kepade fanpage DAPURKAKZU yang 'like ' tuu ye...
Keluaran JANUARY 2012 kolum blogger d saji adelah pertame kali diperkenalkan dan kkzu rase sangat bertuah apebile menjadi tetamu sulung untuk segmen tersebut.Alhamdulillah.adelah sikit sikit perihal kisah hidup seharian yang di paparkan.Untuk bulan FEBRUARY pule ade kakak kesayangan ramai kite iaitu Blogger KAK HANIELIZA KAMARUDIN.Bulam march kkzu terlepas , huhuhu....Bulan april pasti kkzu dapatkan awal kat kedai dan dah beli pun..Untuk april ade tips dari CHEF AMIR pakar coklat semalaysia yang si segani ramai ini bagaimane care care nak hasilkan BLACK FOREST TORTE CAKES.Blogger nye pulak kali nun jauh dari seberang laut, Finland.Keluaran akan datang insyaallah blogger kesayangan ramai mase kini akan menjelma di SAJI.Sape tuu jeng jeng jeng...Memang layak kawan kite ni dan kkzu sangat sangat kagumi teknik photographernye yang unik yang berasal dari negeri JOHOR.Tahu kan siape gerangannye...jeng jeng jeng...!!!!!
REZEKI DATANGNYE DARI ALLAH, AKU MENSYUKURI NIKMAT YANG DIBERI, HANYE BERKONGSI KEGEMBIRAAN BUKAN NIAT UNTUK MENDABIK DADA, HARAP KAWAN KAWAN KAKZU MEMAHAMI YE.LOVE YOU ALL....
Wednesday, 14 March 2012
KUAH ASAM
Air asam name di beri.Orang utare sangat popular dengan kuah asam ni kan...sedap di cicah dengan ikan kembong atau ikan terubuk bakar.Kalau tergigit cili api nye tuu lagi terangkat, mau melompat agaknye.
Kkzu sekeluarge suke cicah dengan ikan kembong atau ikan pari bakar.
Bercerite pasal makan syukur alhamdulillah ye kite masih dapat menikmati kurniaan ALLAH ini.Bersyukur kite masih dikurniakan kesihatan yang baik.Masih boleh menikmati keindahan dunia dan ku panjatkan kesyukuran kepade mu ya ALLAH.
KUAH ASAM
BAHAN BAHAN
20 biji cili api ( hiris kecik2 )
1 biji cili masak ( hiris kecik )
5 biji bawang kecil ( hiris nipis )
1 inci belacan
1 cawan air asam jawa
1 biji buah tomato ( potong dadu )
gula, garam n bahan perase secukup rase
* bahan tumbuk
3 biji bawang kecik
10 biji cili api
>>Kesemua bahan bahan di gaul rate.Sesuaikan rase garam dan gulanye.
**bahan bahan adelah anggaran sahaja, boleh ubah ikut citarase.
RESEPI SAMBAL HIJAU
Ikan Bakar Terubuk
Tau tak ape itu sambal hijau . Kkzu dulu pun tak tahu dan tak pernah buat, ape lagi makannye.Yang kkzu tahu sambal belacan.kuah asam tu aje.Sambal ini di perkenalkan oleh mak mertua kkzu untuk di makan/ di cicah bersame ikan bakar, memang kow kow punye.Rasenye manis manis pedas.Ikan yang paling sesuai cicah sambal hijau ini ialah ikan bakar terubuk.Ikan kembong lak cicah dengan kuah asam atau kuah kicap .Ikan pari bakar lak sesuai cicah dengan air asam.Ape ape pun ikut citerase masing masing ye.Mau cobe, mesti cobe yee....ngee
SAMBAL HIJAU
BAHAN BAHAN
1. Cili api 30 biji ( anggaran )
2. Gula 4 sudu besar ( boleh tambah kalau masih rase pedas )
3. 1 sudu kecil garam
4. 2 biji limau nipis ( perah airnye )
5. Air secukupnye
Tumbuk cili api dalam lesung batu
Masukkan gula, garam dan tumbuk hingge cili hancur
Masukkan air perahan limau dan masukkan air ikut kepekatan yang disukai ( biasenye kkzu buat berkuah sikit, senang nak cicah )
Tau tak ape itu sambal hijau . Kkzu dulu pun tak tahu dan tak pernah buat, ape lagi makannye.Yang kkzu tahu sambal belacan.kuah asam tu aje.Sambal ini di perkenalkan oleh mak mertua kkzu untuk di makan/ di cicah bersame ikan bakar, memang kow kow punye.Rasenye manis manis pedas.Ikan yang paling sesuai cicah sambal hijau ini ialah ikan bakar terubuk.Ikan kembong lak cicah dengan kuah asam atau kuah kicap .Ikan pari bakar lak sesuai cicah dengan air asam.Ape ape pun ikut citerase masing masing ye.Mau cobe, mesti cobe yee....ngee
SAMBAL HIJAU
BAHAN BAHAN
1. Cili api 30 biji ( anggaran )
2. Gula 4 sudu besar ( boleh tambah kalau masih rase pedas )
3. 1 sudu kecil garam
4. 2 biji limau nipis ( perah airnye )
5. Air secukupnye
Tumbuk cili api dalam lesung batu
Masukkan gula, garam dan tumbuk hingge cili hancur
Masukkan air perahan limau dan masukkan air ikut kepekatan yang disukai ( biasenye kkzu buat berkuah sikit, senang nak cicah )
Tuesday, 13 March 2012
VANILLA OREO CUPCAKES
Pertame kali nengok pic VANILLA OREO CUPCAKES ni kat wall , JELINA TAJUL rakan fb kkzu. Tekak ni dah terase kesedapan butter kek ni , kebetulan lak kkzu memang suke sangat makan butter cake tapi beringat lerr jugak, tak lerrr makan banyak sangat, sekadar merase, takut weeeiii umor dah menginjak 40 an sakit kencing manis segale bagai, beringat kan sebelom kene tapi kalau nak kene sakit jugak kkzu terime sebagai qada dan qadar dari ALLAH subhanawataala.
Kkzu suke adunan kek ni sebab melekat ketat kat papercup dan keknye ade variasi oreo.Kate jelina juga boleh letak ape2 perise yang di sukai.Pendapat kkzu antare cupcakes yang sedap.Krimnye boleh aje letak ape2 krim,kkzu letak adunan BC yang ditambah oreo hancur.Belasah aje lerr, ape yang ade kat dapor tuu...Lain airtangan lain hasilnye, rupe cupcakes ni macam muke kkzu..keh keh...nengok kek jelina lain lak ghupenye....tak kisah lah yeee asalkan rasenye memuaskan hati I and you all....kan kannnnn.
Mari kite checkout resepinye dari RAKAN FB NORA DANY HARY dan telah di cube oleh kkzu dari wall JELINA TAJUL...
MUFFIN VANILLA OREO
BAHAN BAHAN
200 gm tepung self raising flour ( tepung kek @ naik sendiri )
120 gm gula castor
140 gm butter
2 biji telur
40 ml susu segar @ susu cair
1 tsp esen vanilla
1/2 peket biskut oreo ( hancurkan dan buang krimnye )kalau nak oreo lebih boleh tambah.
CARE CARE
1. Putar butter dan gula hingge kembang
2. Masukkan telur satu persatu ( kocok dahulu )
3. Masukkan tepung, esen vanilla ,biskut oreo dan susu segar @ susu cair
4. Masukkan kedalam acuan yang disukai ( dalam gambar acuan size M @ 7 )
5. Bakar pade suhu 160 darjah selame 20 minit @ hingge masak
* adunan kek ini agak pekat ( kental ) sedikit
* ade perubahan kecil yang kkzu olah ikut citarase
RESEPI TOPPING
BAHAN BAHAN
120 gm krimwell
30 gm butter
60 gm gula icing
sedikit esen vanilla
3 keping biskut oreo hancur ( buang krimnye )
coffee paste ( jike suke )
Putar sebati krimwell dan butter hingge kembang
Masukkan gula icing ,esen dan oreo hancur
Monday, 12 March 2012
SAMBAL BELACAN
Sambal belacan kakzu
Cili masak 2 biji
Cili api 20 biji
gula 1 sudu besar
belacan sebesar ibu jari
air asam jawa @ air limau nipis @ air limau kasturi ( agak2 sukatan pekat nya )
* Campur kan kesemua bahan ke dalam lesong batu dan tumbuk hingge hancur dan masukkan air asam.
~Ready to eat ~
Sunday, 11 March 2012
KEK BUAH KUKUS
KEK BUAH KUKUS ni kkzu ambil resepinye dri blog shuhairi .Boleh klik di sini .
Betul kate shu sedap kek buah kukus ni.Yang paling kkzu suke mase mengukusnye 90 minit je.Penyediaan kek pun mudah sangat.Bak kate 1,2,3 siap.Rasenye tersendiri dan kek buah kukus pun ade macam macam versi dan rase.Kalau nak cobe jom layan care penyediaannye.TERIMA KASIH kat shu ye sudi berkongsi resepi dari koleksi buku ALEX GOH ini.
BAHAN BAHAN
150 gm air
100 gm butter
120 gm gula perang
500 gm mix fruits ( buah kering campur )
3 biji telur
200 gm tepung gandum*
1 1/2 sudu kecil double action b. powder*
1/2 sudu kecil soda bikabonate*
1/2 sudu kecil kulit kayu manis ( tak letak )
80 gm walnut ( tak letak )
80 gm badam cincang ( tak letak )
CARE CARE
1. Ayak tepung bertande *
2. Panaskan periuk kukusan hingge gelegak
3. Masak air, butter dan gula perang hingge kesemua bahan hancur dan sebati
4.Masukkan mix fruits dan biarkan sejuk seketike.
5. Kocokkan telur dan masukkan kedalam aduanan tadi.
6.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rate
7.Masukkan walnut dan badam cincang
8. Masukkan kedalam loyang yang telah dilenser gris dan lapik loyang dengan kertas @ aluminium foil
9.Kukus selame 90 minit dengan api yang BESAR.
~ SELAMAT MENCUBE ~
notes ~ gambar gambar sedikit kelabu asap ye, al maklum lerr kameranye cap ayam je, shoot malam malam lak, aduii...kamera cap ayam kkzu ni boleh shoot gambar waktu pagi je , lain pade waktu tu kantoi lerr jawapnye.Apepun korang layannzzzzz aje lerrrr yee.
Kek yang dah siap masak ini kkzu dah terbalikkan.Yang benarnye permukaan atasnye ade sedikit rupe permukaan bulan.Jadi bahagian atasnye kkzu letak di bawah. Baru cun.
Step kedua ,Masukkan mix fruits ke dalam adunan tadi.
Gaul aje sebati menggunakan whisk .
Step ketige kocokkan telur dan satukan dengan bahan tadi.
Step keempat masukkan tepung yang bercampur b.powder dan soda bikabonate .Gaul rate.
Adunan dah siap.Boleh lah di kukus selame 90 minit.
Kkzu memilih loyang bulat size 8 inci..Boleh juge menggunakan loyang petak.Tutup loyang dengan aluminium foil @ balut tutup pengukus untuk menggelakkan air menitis keatas kek.
Taraaaaa, kek dah siap untuk di ngapppp.
numm nyummmm kek buah kukus, padat buahnye tuuu..
Subscribe to:
Posts (Atom)