sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 14 December 2020

PANDAN CENDOL

RUANG MAKAN YANG INDAH

SAMBAL TERUNG UDANG

ASAM BOI PINEAPPLE

UDANG BAKAR KUAH PERCIK



SET SATAY



CUCUR UDANG


AYAM BAKAR



Fresh tiger prawn in chili har lok

SAMBAL SOTONG PETAI


AYAM KACANG


UDANG LEMAK NENAS

BUBUR SOM SOM

KERABU PUCUK PAKU
 

Kite merancang Allah menentukan
Plan nak ke tempat ke lain endingnye ke sini
Syukur YaAllah Allah sebaik perancang yang maha mengetahui lagi maha penyayang
Dengan izinnya kami anak beranak bepeluang menjamu selere di
De.Wan 1958 by Chef Wan
Sebelom nak pegi kami sempat lagi review di youtube , ig dan fb serta google
Okay overroll kate sedap
Betul apa yng di kate
Restaurant Chef tesohor dunia kan
Tekejut kami bile makanan sampai
Gaya hidangan class gaya hotel 6 star dan potion makanan big big plate
Semua di hidang dalam pinggan yang unik
Puas hati dengan apa yng kami bayar
10 🌟 utk semua hidangan
Semua menu Malaysian cuisine identiti Malaysia
Kami oder
Aneka satay
Cucur udang
Kerabu pucuk paku with kerang
Ayam kuah kacang
Ayam bakar sos percik
Udang harimau lemak nenas ( less 50 %)
Fresh tiger prawn bakar ( less 50 %)
Fresh tiger prawn in chili har lok ( less 50 % )
Sotong petai
Sotong kari hijau telur asin
Sambal terung udang
Bubur som som
Pandan cendol
Asam boy pineapple
Size udang semua big big size
Rase komfem takkan same mana mana restaurant @ menu hotel hotel yang lain
Menu Chef Wan tesendiri
Harga kzu tak sure..murah pada seseorang...mahal pada orng lain..tepuk poket tanya hati ye
Bukan nak makan hari hari ..sekurang kurangnye merasa sekali seumur hidup tapi kalau mampu hari hari go on baby
Hari ni kami dapat less voucher rm100 sempene celebrate besday along 14/12
Dapat lagi lagi sepotong kek free
Less lagi 50 persen utk semua menu udang
Okay gaissss
Kzu recomen ikhlas
Pegi le jika ada kelapangan masa dan Rm
Korang cek menu di sini
.
Location Bangi & KL
Kene book dulu ye jika nak datang
( 010 207 0383 ) sebab meje always full house

Friday, 4 December 2020

NASI AYAM DAPURKAKZU


 

NASI AYAM KAKZU STYLE
Nampak je resepi panjang bejele tetapi mudah bebeno nak masak nasi ayam
Korang baca lerr resepi plan plan
Moh masak👨‍🍳

First sekali rebuskan seekor ayam ( belah 4 )
Rebus ayam hingga empuk
Nak tahu ayam tu dah masak @ belom lihat bahagian kaki peha ayam
Jika nampak dah pecah terbelah itu tandanya ayam dah cukup masak
Separuh air rebusan ayam di ambil utk di masak nasi dan separuh lagi untuk sup

BAHAN UNTUK NASI
4 tin susu beras
Air rebusan ayam secukupnye ~ sukat ikut 1 ruas jari ~ cara mak mak kite sukat air kan
Boleh tambah air biasa
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar butter @ planta
1 sudu besar garam ( secukup rasa )
2 helai daun pandan
4 biji bawang putih ~ cincang halus
Basuh beras hingga bersih
Blender bawang besar, bawang putih dan halia hingge hancur
Campurkan kesemua bahan di atas dan butter kecuali bawang putih cincang ke dalam periuk ~ rice cooker
Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak hingga garing dan masukkan ke dalam nasi
( ni rahsia nasi ayam jadi wangi )
Masukkan daun pandan
Masak nasi hingge masak ~ masak aje dalam rice cooker.
Sesuaikan rasa garam
Bila nasi dah masak karihkan dulu nasi dan tekan on skali lagi
Step ni supaya minyak dan bahan bahan terapung kat atas bersatu ke dalam nasi


BAHAN UNTUK AYAM
1 ekor ayam
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap manis
Setelah ayam di rebus toskan air nya
Perap ayam dengan sos tiram dan kicap selama setengah jam
Goreng ayam hingga keemasan dalam minyak panas ~ minyak penuh dalam kuali @ panggang dalam oven pada suhu 200 sehingga ayam nampak garing di luarnya


BAHAN SOS SPESEL DAPURKAKZU
1 cawan cili mesin
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan gula
1 cawan air
1 tbsp cuka makan
Blendkan bawang putih , bawang besar dan cili mesin
Campurkan kesemua bahan dan masak hingga kuah memekat dan hilang bau bawang
Sesuaikan rasa masin dan manis nya
Air boleh tambah ( adjust kepekatan )
Akhir sekali boleh masukkan cili api potong kecil


BAHAN KICAP SPESEL
1/2 cawan kicap manis
1/2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
10 / 20 biji cili api
Goreng layu dahulu bawang putih , bawang besar & cili api
Satukan kesemua bahan dan blendkan
Tambah air dan adjust kepekatan kuah kicap
BAHAN SUP
Air rebusan ayam di rebus dengan kaki ayam
Tambah air ikut kesesuaian


BAHAN TUMIS SUP
3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
10 biji cili api ( tumbuk halus )
3 bunga lawang
1 kulit kayu manis
4 buah pelaga
3 bunga cengkih
Tumiskan kesemua bahan hingga garing dengan sedikit minyak dan masukkan ke dalam air rebusan sup
Masukkan 2 helai daun pandan
( ni rahsia nak bagi sup wangi )
Sesuaikan rasa garam , asam keping dan lada sulah serta serbuk aji
Masa nak hidang sup boleh tapiskan segala rempah ratus
Biar sup tu nampak kosong & tabur daun sup/daun bawang





Notes
Sukatan bahan boleh ubah ikut tatabudibicara anda memasak ye👨‍🍳
Macam biasa nasi ayam harus ada salad , buah tomato & timun baru la ummpphh

Cili mesin ialah cili kering yng di masak @ rendam dalam air panas kemudian di blend


Tuesday, 24 November 2020

ONLINE CLASS RATU APAM ( DAPURKAKZU )














 

Apam kampung gaissss
Tak susah tapi perlukan teknik yng betul dan sedikit kesabaran je mase nak adun apam utk mendapatkan apam yang elok besarang ❤
Antara resepi terbaik dalam pjjclass Ratu Apam
11 jenis apam popular Malaya dalam satu class
Rm30
Dalam class ada 11 jenis apam popular
Nanti relax relax kakzu tambah lagi
11 resepi & 11 video
Apam merkah
Apam polkadot
Apam gula hangus
Apam pisang
Apam coklat
Apam pisang chocochips
Apam puteri ayu
Apam red velvet
Apam nasi
Apam rose
Apam kampung

Semua tu hanya
Rm30

MAYBANK DAPURKAKZU ENTERPRISE
5628 3463 0736
.

Sunday, 25 October 2020

PJJ CLASS ONLINE DAPURKAKZU







 


-BLACKBEAUTYCAKE-

KEK GULA HANGUS

Hai kawan kawan
Follow cara kakzu ajar senang sangat nak buat kek ni
Yang penting jangan derhaka resepi ye
Kek ibu duit tauu
Hari hari ada je orang oder

❌ perlu mixer
❌perlu perap
PJJ CLASS KEK GULA HANGUS @ KEK SARANG SEMUT
RM30 now offer
.
Kelas ini diajar secara online melalui facebook.
Setiap 1 pjj 1 private group di facebook.
Class yng sangat mudah korang nak faham dan belajar
Kami sediakan 👌
Resepi bergambar
Tips dapurkakzu
Full Video

1. Buat pembayaran dan beri resit pembayaran(hantar ke whatsapp dapurkakzu)
2. Beri nama FB
3. kami akan beri link ke group resepi yang dibayar di FB
4. klik link tu pastu tekan join
5. kami akan approve kan secepat mungkin


MAYBANK DAPURKAKZU ENTERPRISE
5628 3463 0736

Tuesday, 21 July 2020

PJJCLASS ONLINE BAKING CLASS PANDAN GULA MELAKA CAKE










Refresh class pjj pandan gula melaka
Penambah baikan
Semuanya baru
Susunan baru
Video baru
Gambar baru
Resepi baru dan lama
InsyaAllah class bermanfaat buat semua ye

PJJ Kek Pandan Gula Melaka
Ada info video lengkap utk 2 jenis kek pandan dan 2 jenis topping
1 Butter pandan cake with swiss meringue topping
2 Spounge cake with cheesecream topping
3 Kueh onde onde buah melaka

Kakzu ajar
Whole cake
Slice cake
Cupcake
Kueh onde onde

Yuran Rm 40 je ye

Kelas ini diajar secara online melalui facebook.
Setiap 1 pjj 1 private group di facebook.
Class yng sangat mudah korang nak faham dan belajar
Kami sediakan 👌
Resepi bergambar
Tips dapurkakzu
Full Video

.
MAYBANK DAPURKAKZU ENTERPRISE
5628 3463 0736
.
www.wasap.my/+60176331252/