sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 19 July 2013

Mari BELAJAR

 Hai..!!

Kelas ini berlangsung pada beberapa hari yang  lalu. Insyaallah walaupun berpuasa  jika sudah minat tiada ape yang menghalang untuk kite memasak dan membaking ya..

 Ain. Arrifah dan Liza ~ Putrajaya
Double coklat indulgent , kek coklat & kek karamel
14 JULAI 2013


Klik  DI SINI untuk INFO LANJUT YA.

 Kak Mariam dari Gombak
Berusaha datang tauu dengan menaiki tren dan teksi.Terima kasih banyak ye kak kerana sudi menjengah ke DAPURKAKZU.
16 julai 2013
rvc & black white russian cake



Monday, 15 July 2013

Kek coklat Lapis cheese






Hai..!!

Selamat mencobe ya dari Kkzu..

KEK coklat  KUKUS CHEESE

BAHAN A


  • 250 gm cream cheese
  • 100  gm gula castor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar tepung gandum
Cara-cara
  1. Putar cream cheese dengan  gula hingga lembut
  2. Masukkan telur dan tepung gandum. Ketepikan

BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur size A
  • 1 cawan gula castor
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/2 cawan cawan susu cair
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 120 gm tepung superfine*
  • 50 gm serbuk koko*
  • 1 sudu kecil soda bikabonate*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan bertanda di ayak )
Cara-cara
  1. Putar telur dan gula hingga gebu
  2. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  3. Setelah itu masukkan tepung yang telah bercampur koko powder, baking powder dan soda bikabonate.Masukkan esen vanilla
  4. Bahagi kan kepada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dengan api sederhana besar
  2. Sapukan sedikit minyak di sekeliling loyang  berukuran 8 inci  dan alas loyang dengan aluminium foil
  3. Tuang separuh adunan kek coklat, , tutup adunan dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese  dan kukus selama 15 minit.
  5. Masukkan adunan kek coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Biarkan kek sejuk dan barulah di hidangkan.

Sunday, 14 July 2013

Iftar ramadhan ( NASI AYAM IPOH MALI )

 hai..!!

Syukur alhamdulillah kita sebagai rakyat MALAYSIA boleh memilih apa saja makanan yang kita nak makan kan.Nak beli kat bazar ke, nak masak sendiri ke, nak berbuka puasa di surau atau masjid ke, sangat bertuah sebagai hamba nya di muka bumi ini.

Kkzu sebagai surirumah yang bekerja dalam rumah dengan pelbagai pekerjaan,memasak sendiri merupakan pilihan yang bijak,sebabnya modal utk hidangan dalam gambar hanya lah sekitar rm 20,boleh makan sampai sahur.Dah laa boleh di hidangkan panas panas lak tu. Ayam nya hanya menggunakan 3/4 ekor je dari sekor ayam.

Masa anak kkzu ke bazar ( jangan marah tau para peniaga sekalian sebab anda hanya mencari rezeki di bidang ini kan ) dok beli popia basah 6 ketol harganya rm 9 hingget, roti john ( tak tauu la pa yang john nya,, panjang nye kah ) RM 7,, Total dah rm 16..hahaaa agak mahal juga kan sebagai pembasah mulut je,,tetapi tak kata apalah kan , untuk para ibu yang bekerja mana ade cukup masa nak masak kan.Beli aje lah ya.
Kkzu  boleh la eksyen bulan ramadhan ni sebab tak banyak aktiviti,,kalau tak tu siang malan makan lauk kedai..hahaaaa..ni pun di jangka minggu terakhir ramadhan akan ke bazar juge sbb nak menyiapkan tempahan kek utk hari raya,,insyaallah.

layanssszz laaa photo photo ini ye,,mana tahu esok esok nak masak juge..!!

Klik sini untuk resepi NASI AYAM



 Untuk kuah cili ( sos ) boleh tambah kan hirisan cili padi di dalan nya.