Thursday, 15 November 2012
Tom yam udang galah
hai..!!
Cerita dulu rege udang ni , sekilo rm 50 gitu, beli kat pasar kajang, macam macam ada.Beli tak banyak cukup sekadar seko sorang je, heehee..5 ekor rm 30, kire ok laaa kan sekali sekala nak makan.Terus terang memang tak beli selalu.
Masa masuk pasar kajang kan teringat masa banjir besar hari tuu kan, wahhh tenggelam habis seluruh kedai sekitarnye.Nengok kat TV ade sorang amoi ni dok panjat tangga nak menyelamatkan diri kan. Pasar lama tapi sangat tersusun dan kkzu suke sangat sebab agak bersih dan teratur. Seko lalat pun takde tauuu.
Kat sini yang sedapnye ade gerai keropok leko yang kene kat tekak kkzu. Kalo pegi mesti beli bepeket peket.. Lain lain boleh di katakan agak mahal laaa jugak regenye segala barang. Ye laaa kene la paham kan depe ni peniaga kecil kecilan tak macam kat pasaraya besa yang memang amik sayur sayur secara pukal dan bekodi kodi. Ade reti kaaaa.. Yang penting semua ada...
EEiihhhhh masak ape lak udang tuu kkzu..!! Ohhhh masak tomyam aje.Kire rebus dan campak campak je tapi manisnye ade sebab bahan utama nye udang galah kan.
BAHAN BAHAN
5 ekor udang galah @ udang biasa pun boley @ ape ape aje lerr kome nak letak ( ayam, daging, lala , sotong )
1 labu bawang holand ~ potong bulat
10 biji cili padi ~ tumbuk kasar
5 helai daun limau purut ~ racik kasar
3 batang serai ~ ketuk
1 biji buat tomato ~ belah 4
1/2 biji karet ~ kerat kerat
4 kiub tomyam knor
garam dan gula secukupnye.
1 biji limau nipis
daun ketumbar ~ racik halus
Masukkan aje kesemua bahan kedalam periuk berisi air secukupnye kecuali udang dan daun limau purut.
Masak hingge gelegak, pastu humbankan udang galah tuu dan daun limau purut ke dalam periuk tu.
Masak hingge udang masak . Sesuaikan rasa garam dan gula nye.Perah air limau nipis ke dalam periuk.. Taburkan daun ketumbar.
Tadaaaaa dah siap.
Tuesday, 13 November 2012
Lasagnia kkzu style
Assalamualaikum,,
Lasagnia yang kkzu buat ni bersize 11 inci tau, memang besar sangat. Sebab nye anak anak kkzu memang suke laaaa sangat makan ape2 masakan yang ade letak cis yang di bakar. Amik kau sekali hadap je dan ade lerrr lebih sesikit , simpan , panaskan semula dan makan belah pagi lak. Yang ni depe makan malam malam.
Jom semak resepinye...
Kkzu tak gune kepingan lasagnia tetapi di gantikan dengan macaroni berbentuk straw @ boleh je gune ape2 bentuk macaroni pun boleh . Kalau gune macaroni lebih cepat kenyang.
BAHAN BAHAN
A ) 3/4 peket macaroni @ kepingan lasagnia
Rebus macaroni dengan air yang di campur 3 sudu besar minyak masak selama 10 minit.
Toskan airnye.
B) INTI DAGING
1 tin sos spagheti ~ tradisional
1 peket daging cincang ~ RAMLY ~ atau ape2 jenama pun boleh ~ nak sedap letak laa daging lebih lebih sikit.
2 biji bawang holand ~ cincang dadu ~ kalau takde gune bawang besar biasa pun boleh
2 ulas bawang putih ~ cincang
1/2 batang karet ~ potong dadu
2 biji buah tomato ~ potong dadu
1/2 biji lada benggala hijau dan merah
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil lada putih
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar butter dan sedikit minyak
* boleh je kalau nak tambah cendawan butang.
Masukkan minyak dan butter ke dalam kuali. ~ sukatannnye agak2 untuk menumis sahaja
Tumiskan bawang putih dan bawang holand, kacau jap.
Masukkan cili mesin, kacau kacau jap , pastu masukkan rempah kari, kacau hingga garing sedikit.
Pastu masukkan karet, lada benggala, tomata cincang dan daging kisar.Kacau sebati dan masak hingge daging tersebut masak secukupnye.
Akhir sekali masukkan garam, gula dan lada putih secukup rasa.
C) SOS PUTIH
500 ml susu segar
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu serbuk lada hitam
garam dan serbuk perasa secukupnye.
Masak kesemua bahan ini diatas api yang perlahan hingge pekat menggunakan api sederhana.
D) 250 gm Cheese mozarella
125 gm cheese cheddar
JOM KITE MELAYER LASAGNIA.
1. Susun macaroni @ kepingan lasagnia
2. Letak inti daging
3. Letak sos putih
4. Taburkan sedikit cheese mozarella.
5. Ulang hingge habis dengan susunan di atas
6. Taburkan kedua dua jenis cheese sehingga menutupi keseluruhan permukaan.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 200 C menggunakan api atas bawah @ sehingga cheese menjadi garing keperangan.
** Alas loyang dengan aluminium foil @ sapu dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.
Monday, 12 November 2012
Buat kek huhuhu
Assalamualaikum...
Bertemu lagi kite di dapurkakzu.
Corat coret sedkit kenangan bergambar kengkawan yang telah menghadirkan diri di DAPURKAKZU.
4 november 2012
Aida, Maizan dan kakaknye.
Marble cheese brownies dan coklat indulgent
Malinda dan kawannye
Kek karamel & cotton cheese cake
Kak ruhani & kak salmah
red velvet cake & kek karamel
Coklat cheese moist cake ni sebenarnye di buat dalam loyang base tetapi nak keluarkan dari loyang base perlu selepas 24 jam so bile belajar di buat dalam tupperware supaya senang nak bawak balik.
11 november 2012
Yani, Aiyu dan Diya
Marble cheese brownies, russian cake dan coklat cheese moist cake.
Sunday, 11 November 2012
CAKES
russian cake
kek coklat kapkek
red velvet
red velvet
kek coklat
cheesy cheesecake
kek karamel
cotton cheese cake
marble cheese brownies
kek coklat kapkek
red velvet
red velvet
kek coklat
cheesy cheesecake
kek karamel
cotton cheese cake
marble cheese brownies
Subscribe to:
Posts (Atom)