Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Saje saje je kkzu buat cookies ni walaupun hari ini bukan lah hari raye. Saje buat untuk makan kudap kudapan. Dah nak habis dah pun. Sesekali jumpe cookies macam ni kalau di luar musim raye memang cepat laku kan sampai tak berhenti nak mengunyah selagi tak habis.
Kalau cookies yang ade coklat coklat macam ini , haaaaa anytime budak budak suke.Tak laaa buat selalu sebab tinggi kandungan gula den lemak nye, sesekali takpe laaa makan.Actually ade 2 resepi yang lebih kurang aje. 1 resepi dari my sis, 1 lagi resepi di ambil dari himpunan resepi dari ButterAnchor punye koleksi yang dikeluarkan melalui poskad poskad yang di beri jike kite membeli barangan buat kek di Yummie Bakery, Bangi.. Saje saje nak terai, banyak pilihan resepi biskut coklat chips ni dekat blogger blogger seluruh malaysia, you all pilih aje mane yang berkenan ye.Kalau nak cube yang ini sile lah ye..
RESEPI 1
BAHAN BAHAN
260 gm butter
180 gm gula perang
80 gm gula castor
2 biji telur kuning
1 tsp esen vanilla
360 gm tepung gandum/ redrose
1 tsp b.powder
200 gm coklat chips
200 gm coklat masakan ( hiris nipis )
60 gm almond nibs ( panggang dahulu )
25 gm parutan kulit oren ( tak nak letak pun tkpe )
CARE CARE
Ayak tepung dan b.powder
Putar butter dan 2 jenis gula hingge sebati
Masukkan telur kuning dan esen vanilla.
Satukan tepung dengan coklat chips, coklat cincang , parutan kulit oren dan almond nibs
Satukan kesemua bahan dan uli lah hingge sebati aje.
Dengan menggunakan hujung jari aje, ambil sejemput kecil adunan dan susun di atas loyang.Boleh tekan sedikit dengan garpu. Jangan buat ketulan biskut besar sangat sebab cookies ini akan naik sekali gande.
Bakar lah pade suhu 180 C selame 25 hingge 30 minit atau bergantung pade suhu oven anda.
*** ***
RESEPI 2 ( My sis )
BAHAN BAHAN
1 cawan butter
3/4 cawan gula
1 cawan gula perang
2 biji telur ( kkzu gune telur kuning aje )
2 sudu teh esen vanilla
3 cawan tepung gandum / redrose
1 sudu teh b.powder + 2sudu teh air panas
1/2 sudu teh garam
2 cawan coklat chips
1 cawan walnut cincang @ almond nibs
CARE CARE
Putar butter dan 2 jenis gula hingge sebati
Masukkan telur dan esen vanilla
Kemudian masukkan tepung dan b. powder yang telah diayak ( resepi asal di suruh bancuh b.powder dengan air panas )
Akhir sekali masukkan kekacang dan coklat chips
Bakar cookies selame 20 hingge 25 minit pade suhu 180 C atau ikut suhu kepansan oven masing2 ye.
Biar biskut sejuk dulu baru di angkat sebab masa panas panas biskut tu terlalu mudah pecah .Dah sejuk baru angkat dan mamam.