Friday, 23 March 2012
APAM POLKA DOT DOT
Menawan qalbu bile melihat bentuk nye tetapi nak buat nye sungguh bercinta.Kepade mereke mereke yang memang mengambil upah membuat apam sekecik size papercup almond london ini kkzu tabik spriiingggg tooingg kepade anda.Kkzu tak daya nak buat beribu ribu pieces apam ini..Kalau kkzu ade banyak mase terluang baru lah kkzu hadap membuatnye tetapi percaye lah hasilnye nanti kalau apam menjadik nak makan pun sayang tauu..
bahan2
3 biji telur
280 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovellete
1 tsp esen vanilla
pewarne yang di sukai
paste pandan, strawberry, keladi,oren dan sebagainye
inti nye boleh gune sekaya,filling,jem,inti kelape,jem coklat @ ape2 aje.
care2
1. Putar gula,telur dan ovellete hingge kembang dan berkrim (pastikan sampai putih dan pekat)
2. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar.
3. Masukkan esen vanilla
4.Bahagikan kepade beberape mangkok dan kalerkan ikut kaler kesukaan anda.Boleh letak paste juga
5. Masukkan ke dalam paper cup beralaskan acuan lompang dan corakkkan apam.Boleh nengok di SINI
5. Kukus selame 10 minit
*paper cup dalam gambar size almond london tetapi bile dah kukus apam akan menjadi besar.
UNTUK STEP TO STEP BOLE LINK DI....SINI
KUEH KETAYAP ROCK
Salam sejahtera buat geng geng kkzu .Sedang buat ape tu agaknye ye.Result SPM pun dah keluar kan.Kepade anak anak yang berjaye mencapai kejayaan tahniah diatas usaha anda.Yang keputusannye tidak memuaskan jangan putus ase.A bukan penentu segalenye.Yang paling penting adelah mengekalkan akhlak yang mulia di sisi ALLAH.Dimane anda bermula tidak penting tetapi di mana anda berakhir kesudahannye.
Tidak berjaya di bidang akademik bukan beerti anda gagal selamanye, cube lagi dan boleh ceburi bidang kemahiran pulak.Kalau berjaye kedua dua bidang , itu kire bonus besar lah buat mu anak anak.
Peesssss, love you
Mase kkzu sedang membancuh kueh ini, anak kkzu bertanye, oooo mak nak buat kueh hijau tu ye sebab dia dah nampak inti kelape tu.Mak nye pun jawap, ye nak.Sekali amik kau kueh ketayap rock.Rasenye kow kow sebab buat untuk makan sendiri makenye boleh lah bubuh inti kelape gemuk gemuk kat dalamnye.Anak kkzu kate sambil makan, katenye kueh ni kalau mak bawak surau mesti makcik makcik suke sebab ade kaler kaler.Ye lerrr tuu anak ku. Suka suki lerrr nak letak ape ape kaler ye, janji rock, eeiehh sape punye ayat tuu..
RESEPI : GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN INTI
3 cawan kelape parut
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula putih
1 helai daun pandan di simpul
sedikit air ( basahkan inti )
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar air
* kacau sebati
1. Campur kesemua bahan dalam kuali
2. Masak atas api sederhane hingge kelapenye masak
3.Masukkan bancuhan tepung gandum untuk melekat kan inti.
BAHAN BAHAN KULIT
2 cawan tepung gandum
2 3/4 cawan air ( nak gune santan pun boleh )
2 biji telur
1/2 tsp garam
kaler kuning , merah dan biru
CARE CARE
1. Satukan kesemua bahan dalam bekas.Kacau rate dan tapiskan.
2. Untuk me rock ( BELANG ) kan kueh ini asingkan 1/2 cawan adunan dan bahagikan dua bekas, letak setiap satu kaler yang berlainan.Adunan untuk belang tersebut ditambah sedikit tepung lagi supaye pekat sedikit.Masukkan kedalam piping plastik.
3. Masukkan kaler kuning ke dalam adunan kueh ketayap
4. Panaskan kuali non stick dan sapu sedikit minyak menggunakan simpulan daun pandan.
5.Lorekkan zig zag ( adunan pekat ) dan masukkan adunan kaler kuning.Lenggang kan kuali ( lengang kangkong mak limah gitu, ke nak goyang gerudi Inul ). Tutup kuali dan biar ia masak beberape minit.
6.Angkat , letak inti dan gulung.
Zig zag kan adunan ini.( adunan pekat sedikit )
Selepas di zag zag kan, terus letak adunan dan lenggang kan kuali.
Thursday, 22 March 2012
ASAM PEDAS AYAM
Bile makan gulai asam pedas ni memori mesti ingat pade arwah bapak kkzu yang telah pulang ke rahmatullah.
Al fatihah buat beliau. Semase hayatnye ade arwah bapak kkzu rajin masuk dapur dan memasak.Antarenye asam pedas ayam ini.Arwah bapak kkzu yang ajar masakan ini.Sampai sekarang kkzu masih mengekal kan menu ini dan menjadi kegemaran anak anak jugak.
BAHAN BAHAN
10 ketul ayam
2 cawan cili mesin @ 10 biji cili masak + 1 cawan cili mesin
2 labu bawang besar
5 biji bawang putih
3 inci halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji ubi kentang
2 batang serai
1 inci belacan
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
1 biji buah tomato
2 keping asam keping
gula dan garam secukup rase
minyak untuk menumis
air secukupnye
CARE CARE
1.Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak.Ketepikan
2. Blender bawang besar, bawang putih , halia dan belacan
3. Masukkan 3/4 cawan minyak goreng ayam tadi, tumiskan bahan blender dan masukkan cili mesin .Masak hingge cili garing .
4. Masukkan air secukupnye ( agak agak kepekatan kuahnye ) dan masukkan ubi kentang .Masak ubi kentang hingge separuh masak.
5. Masukkan ayam,daun kesum, bunga kantan di belah 4, serbuk kunyit, asam keping,dan serai ketuk. Masak hingge ayam dan ubi kentang empuk sepenuhnye.
6. Masukkan buah tomato dan sesuaikan garam dan gulanye.
Wednesday, 21 March 2012
TALAM ROTI PAUN
Tak sabar rase nye bila nak potong kueh talam ini sebab agak lame juga DAPURKAKZU tak menghasilkan kueh talam.Rase cuak juga mase nak tuang lapisan atas yang kaler hijau tuu sebab kkzu nengok rotinye tak berubah bentuk,dalam hati cakap habih lerr kueh talam aku ranap.Tetapi bile kueh dah siap sepenuhnye insyaallah roti itu akan terbentuk menjadi kueh.
Berjalan jalan di Blog YATIE MEMORIES , alamak banyaknye gerabak keretapi yang kkzu dah tertinggal. Berjenis jenis kueh talam yang Yatie dah cube. Pilih punye pilih akhirnye kkzu cube menalam Talam Roti Paun memandangkan stok roti banyak kat rumah. .Izinkan kkzu menempel resepi nye ye YATIE. Rasenye yang memuaskan hati, lemak manis masin berkrim. Itulah gambaran yang boleh di beri.Semalam Kak Zaharah ratu kueh talam mengepos gambar kaswi pandan, itupun buat kkzu tak senang duduk jugak.Makannye memang tak seberape setakat seketul due aje tetapi sangat berbaloi bile dapat menghulur sepiring due pade jiran depan ,sebelah, belakang rumah.
Edisi SAJI APRIL juge ade dipaparkan resepi Talam Paun ini.Terlanjur menyebut SAJI ,ade yang calling caling dam massage menanye samada resepi muffin dalam saji adelah resepi benar @ ' menyamar'.Insyaallah kkzu tak pernah dan tak akan letak resepi tipu tauu .Kalau ade pun kkzu telah mengolah dan menderhake resepi yang ade dan telah masuk bilik xperimen dan telah di COP MOHOR DARI DAPURKAKZU resepi menjadik.Muaaahhhssszzzzzz..
Rujukan : yatie
Olahan ; Dapurkakzu
Lapisan Bawah
13 keping roti gardenia ( di carik carik)
2 biji telur
50 gm mix fruits
1/2 cawan gula
1/2 tsp garam
450 ml santan
1/4 tsp esen vanilla
Care care nye
1. Susun roti dalam loyang 10 x 10 yang telah di alas plastik
2. Taburkan mixfruits atas roti
3. Satukan semua bahan bahan dan rendam kan roti selame 30 minit.
4. Kukus selame 25 minit
Lapisan Tengah
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 tsp garam
2 biji telur
400 ml santan
pewarne hijau
1 tbsp pandan paste
Care care
1.Satukan semua bahan bahan, kacau rate dan tapis ke dalam periuk
2. Masak hingge naik wap dengan api perlahan.Sentiase mengacau untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selame 25 minit .Setelah masak cakar kan dengan garpu supaye lapisan atasnye melekat dengan ketat
Lapisan Atas
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula halus
1/4 tsp garam
3 biji telur
400 ml santan
pewarne kuning
Care care
1.Satukan semua bahan bahan, kacau rate dan tapis ke dalam periuk
2. Masak hingge naik wap dengan api perlahan.Sentiase mengacau untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Tuang ke atas lapisan tengah dan kukus selame 25 minit .
CARROT CAKES WALNUT versi 5
Betul tu love is cinta.Memasak didapur juga memerlukan rase cinta pade periuk belanga, rase cinta pade suami dan anak anak, barulah masakan kite dapat di hasilkan dengan penuh kasih sayang.
Resepi ; Gobok buruk
BAHAN BAHAN ( loyang 8 )
3 biji telur
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
2 cawan carrot parut
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikabonate
1/2 cawan walnut cincang
1/4 cawan kismis hitam
1/2 biji parutan kulit limau
CARE CARE
1. Ayak tepung, baking powder dan soda bikabonate
2. Putar telur dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak, walnut .kismis dan parutan kulit limau
4. Masukkan tepung yang telah di ayak
5. Masukkan carrot parut
6. Bakar pade suhu 180 C selame 45 minit hingge 1 jam.
Topping krim
180 gm creamcheese
90 gm gula icing
90 gm mentega
Putar hingge sebati dan sapu pade kek.
Tuesday, 20 March 2012
CARROT CAKES WALNUT versi 4
Antare kate kate dari Chef Ezani < Bagi pendapat saya, resepi carrot cake ini adalah yang paling best sekali. Saya jumpa resepi ini semasa saya belajar di university dulu untuk saya buat kek hari jadi kawan saya. Selepas bertahun-
TAHNIAH BUAT JUARA MASTER CHEF MALAYSIA NO I. ( Insyaallah kkzu menyimpan hajat nak jumpe master chef Malaysia ini , Kami duduk setaman seksyen je lain lain )
RESEPI SEPENUHNYE DARI CHEF EZANI ( Master Chef Malaysia )
Ayak semua bersama-
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1 ½ sudu kecil baking soda
2 ½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil garam
Pukul dengan pemukul atau senduk kayu
4 biji telur
1 1/3 cawan gula
1 ½ cawan minyak sayuran
2 ¾ cawan lobak merak diparut
1 cawan kelapa kering
1 cawan kismis/sultana/blackcurrant
1 cawan nanas dihancurkan (nanas dalam tin dikisar sedikit dalam food processor)
1 cawan walnut yang sudah dipanggang, dicincang kasar
1. Panaskan oven ke suhu 165°c.
2. Sediakan bekas pembakar (resipi ini unutk kek 10x10inci atau 13x8inci,atau anda boleh bahagikan kepada dua bekas kecil, atau buat cupcakes! Tetapi perlu kurangkan masa membakar untuk kek yang lebih kecil). Sapukan tepi dan dasar bekas membakar dengan minyak/mentega dan letakkan kertas pembakar yang dipotong mengikut saiz bekas di dasar bekas membakar.
3. Tambah campuran tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran telur dan kacau sehingga sebati.
4. Campurkan bahan-
5. Tuangkan ke dalam bekas membakar dan bakar selama 40-
6. Apabila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam tin, kemudian terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan dan sediakan aising.
Aising cream cheese
200g cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
50g mentega, dilembutkan pada suhu bilik
2 ½ cawan gula aising, diayak
1 sudu kecil esen vanila
1. Dengan pemukul elektrik, pukulkan semua bahan-
2. Ratakan aising ke atas kek.
* Nota:
Kek ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.
CARROT CAKES WALNUT versi 3
Bahan bahan yang di perlukan, aiseeyyy kismis hitam tetinggal ketapi lak nak shoot..
RESEPI : gobok buruk
BAHAN BAHAN ( LOYANG 9 @ 10 )
6 biji telur
1 1/2 cawan gula halus@ castor
1 1/2 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
1 cawan kacang walnut
1/2 cawan kismis hitam ~ pilihan
2 1/4 cawan tepung gandum
1 tbsp baking powder
1 1/2 tsp soda bicabonate
4 cawan carrot parut
1/4 tsp garam
CARE CARE
1. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonate dan garam
2. Putar telur dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan putar sebati
4. Masukkan tepung yang telah di ayak, walnut dan kismis hitam
5. Akhir sekali masukkan carrot parut
6. Bakar pade suhu 180 C selame 1 jam @ hingge masak
Topping
350 gm creamcis
160 gm gula icing
160 gm buttercup
Putar sebati dan lepe pade carrot cakes.
CARROT CAKES WALNUT versi 2
LAGI, LAGI DAN LAGI carrot cakes walnut resepi dari MEM BESAR yang dah lame kkzu kenali sejak dari zaman gilang gemilang KONGRI RESEPI lagi.Terlalu banyak resepi yang MEM BESAR dah share kan rsepinye di WALL fb.Walaupun MEM BESAR tidak menonjolkan diri tetapi jasenye tetap akan kami kenang dan kebanyakan resepi resepi yang dikongsi kan adelah dari kasih sayangnye dan dari hati yang ikhlas.Kalau tak silap MEM BESAR berasal dari Singapura. Terime kasih buat beliau.Kebanyakan resepi resepi yang di kongsi kan menjadik dengan jaye nye..Insyaallah...
BAHAN BAHAN ( loyang 9 )
3 cawan lobak merah ( carrot ) parut ( Perah layang airnye,kalau banyak kandungan air nnti kek bantat )
2 cawan tepung
2 tsp baking powder
2 tsp soda bikabonate
1 tsp garam
1 tsp serbuk kayu manis ( tak letak ) huhuhu tk suke rempah
1 1/2 cawan gula castor
4 biji telur
1 1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan kismis hitam
1 cawan walnut
CREAMCHEESE FROSTING
8 Tbs butter
1 lb creamcheese ( 220 gm )
10 oz coklat putih
jus dari sebiji oren
2 tsp vanilla extract
CARE CARE
1. Panaskan oven pade suhu 180 C
2.Ayak tepung,baking powder dan soda bikabonate dan garam
3. Putar gula dan telur hingge kembang.Putar sehingge gula hancur
4. Masukkan minyak, tepung yang telah diayak dan carrot parut
5.Akhir sekali masukkan walnut dan kismis hitam
6.Bakar selame 45 minit @ hingge masak.
Care buat topping
Putar butter dan creamcheese hingge sebati dan masukkan coklat cair , jus oren dan vanilla.
CARROT CAKES WALNUT versi 1
Pernah makan kek karet tak teman teman kkzu , ade yang kate takut nak makan sebab ade sayur a.k.a. buah karet kat dalamnye.Ade jugak yang kate tak makan karet tetapi karet ni kalau dah di jadikan kek sangat sangat berlainan rase.Menakjupkan tauu bile ianye nama CARROT CAKES.Wooowww kelas punye statement, keh keh keh, kkzu melobi meh ramai ramai makan carrot cakes.Ade banyak versi okey , you all pilih aje yang mane satu nak terai atau terai aje kesemuanye sekali...
Resepi dari fanpage JOM MASAK
OWNER RESEPI : SALLY RASHID
KEK CARROT WALNUT ( Loyang 9 )
BAHAN BAHAN ( 1 BIJI KEK )
2 1/2 CAWAN parutan carrot
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
1 1/2 cawan gula putih ( castor )
2 cawan tepung
1 tsp soda bikabonate
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp serbuk kayu manis ( tak letak sebab tak suke bau rempah )
1 tsp serbuk buah pala ( tak letak )
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam
1 cawan kacang walnut
CARE CARE
1.Panaskan oven pade suhu 180 C.Lenser tin kek
2. Ayak tepung,b.powder, soda bikabonate, dan garam
3.Putar telur dan gula ( Gune senduk kayu aje )
4. Masukkan minyak
5.Masukkan tepung yang telah di ayak tadi
6. Masukkan walnut,carrot parut dan esen vanilla ( kaedah kaup balik )
7. Bakar selame 1 jam @ hingge masak ( LOYANG 9 inci )
BAHAN BAHAN TOPPING
240 gm cheesecream
120 gm buttercup
120 gm gula icing
1 tsp lemon paste ( jike suke )
Putar kesemua bahan hingge sebati dan sapu pade kek carrot.
Monday, 19 March 2012
GULAI TEMPOYAK
Sewaktu kkzu ke pasar semenyeh , pekan Semenyeh minggu lalu hubby kkzu terhenti kat jualan ikan sungai, pantang jumpe aje ikan sungai ni, ikan baung kuning pasti mate tak berkelip nengok ikan yang masih hidup ni, tergedik gedik ikan ni melompat lompat dalam jaring. Ikan baru pastinye rasenye manis kan. Kkzu lak memang tak pandai sangat nak makan ikan ikan sungai ni sebab persekitaran kkzu mase kecil di besarkan suasana dalam kem polis dan sangat sangat jarang jumpe ikan ikan macam ni .Hubby kkzu lak memang duduk kat kampung, Felda Gedangse Tanjung Malim, jadik budak budak kampung mase tuu jarang jumpe lauk ayam, bile waktu je petang depe selalu pergi memancing kat sungai sungai .Bukan hubby kkzu aje yang suke ikan ni , anak anak kkzu juge suke tegar ikan sungai ni. Harge pasaran ikan ni kire mahal jugak , sekilo rm 18 tetapi harus beli sebab bukan selalu boleh jumpe ikan ini tauuu..
Pilhan menu kkzu kali ini GULAI TEMPOYAK.Gulai tempoyak ni terkenal kat Negeri Perak. Care kkzu senang aje...
BAHAN BAHAN
Seekor ikan baung di potong tige (di basuh menggunekan air basuhan beras dan tepung gandum supaye hilang bau hanyir nye )
1 cawan tempoyak
10 biji cili padi
1 biji cili besar
1 helai daun kunyit
1 biji timun di buang tengah dan potong memanjang kecil kecil
serbuk kunyit @ kunyit hidup
4 cawan air
garam dan gula
CARE CARE
1. Satukan kesemua bahan kecuali ikan.
2. Didihkan hingge kuah mendidih dan masukkan ikan.
3. Sesuaikan rase garam dan gula nye.
Subscribe to:
Posts (Atom)