Ini adelah resepi sepesel kkzu yang menjadi feveret kami sekeluarge.Ade seakan akan rase seperti rendang tok dari negeri Perak.Rasenye yang manis manis pedas dan sangat sesuai kalau di makan dengan nasi panas @ pulut kuning
bahan2
daging 800 gm @ sekilo
1/2 cawan kicap manis
3 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar gula
2 helai daun kunyit ( carikkan )
bahan kisar
2 biji bawang besar
5 biji bawang kecil
2 inci halia
2 sudu besar jintan halus
2 sudu besar jintan kasar
kerisik 3/4 cawan
care2
1. Perap daging bersame bahan kisar dan kicap manis selame 4 jam
2. Panaskan 1/2 cawan minyak.Tumis daging dan masak daging dengan api perlahan tanpe memasukkan air. Masak hingge daging lembut.
3. Masukkan daun kunyit dan kerisik
4. Sesuaikan rase garam nye.
No comments:
Post a Comment