Thursday, 21 April 2011

DAGING RENDANG HITAM








Ini adelah resepi sepesel kkzu yang menjadi feveret kami sekeluarge.Ade seakan akan rase seperti rendang tok dari negeri Perak.Rasenye yang manis manis pedas dan sangat sesuai kalau di makan dengan nasi panas @ pulut kuning

bahan2

daging 800 gm @ sekilo
1/2 cawan  kicap manis
3 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar gula
2 helai daun kunyit ( carikkan )

bahan kisar
2 biji bawang besar
5 biji bawang kecil
2 inci halia 

2 sudu besar jintan halus
2 sudu besar jintan kasar

kerisik 3/4 cawan

care2


1. Perap daging bersame bahan kisar dan kicap manis selame 4 jam
2. Panaskan 1/2 cawan minyak.Tumis daging dan masak daging dengan api perlahan tanpe memasukkan air. Masak hingge daging lembut.

3. Masukkan daun kunyit dan kerisik
4. Sesuaikan rase garam nye.

No comments:

Post a Comment