Thursday, 21 April 2011

DALCA KARI SAMBA



va va va kari india yang mabeles.Kakzu suke kari samba ni sebab rasenye ade ciri2 kari india.Kite panggil kari dalca lerrr, sungguh mudah nak masaknye.Tidak perlu menumis, care memasak nye ialah kaedah merebus.


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


1 bungkus rempah kari sambar cap babas..bancuh ngan air
2 biji ubi kentang ( belah 2 )
1 biji karet ( potong memanjang )
2 biji terung bulat (belah 4 )
2 biji buah tomato ( belah 4 )
10 batang kacang panjang ( potong2 )
5 biji pisang minyak ( potong2 )
daun kari
2 biji bawang besar ( belah 4 )
500 gm daging cincang ( rebus hingge lembut )@ 5 kepak ayam
1/2 cawan kacang dal ( rebus hingge empuk )
2 cawan santan
air
2 sudu besar serbuk cili
bunge lawang
kulit kayu manis
buah pelage
bunge cengkih

bahan hiris
5 biji bawang kecil
2 inci halia
5 biji bawang putih

care2

1. Rebus kacang dal hingge empuk dan tapiskan. Dalam periuk rebuskan juga ubi kentang dan karet hingge empuk.
2. Campurkan daging dan kesemua sayuran kecuali kacang panjang dan tomato.

3.  Masukkan air (secukupnye untuk kuah ), serbuk kari,serbuk cili dan masak hingge gelegak.Masukkan bawang besar, daun kari,santan,asam keping,kacang panjang,buah tomato,kulit kayu manis,buah pelage,bunge lawang,bunge cengkeh.
4. Sesuaikan rase garamnye.
5. Akhir sekali gorengkan bahan hiris hingge kekuningan DAN masukkan panas2 kedalam gulai tadi termasuk minyaknye sekali.Akhir sekali masukkan daun pudina @ daun saderi.

No comments:

Post a Comment