Wednesday, 20 April 2011
KENTANG PUTAR
BAHAN BAHAN
10 BIJI UBI KENTANG
250 ML SUSU SEGAR ( MASUKKAN SEDIKIT2 )
1 SUDU BESAR LADE PUTIH
2 SUDU BESAR BUTTER
GARAM SECUKUP RASE
1. REBUS KENTANG HINGGE EMPUK, TOSKAN AIRNYE DAN LECEK HINGGE HANCUR DAN HALUS
2. MASUKKAN BUTTER, GARAM, LADA PUTIH DAN SUSU SEGAR, KACAU SAMPAI NAMPAK BERKILAT.
3. JIKE KENTANG NAMPAK TAK MELEKAT BOLEH TAMBAHKAN SEDIKIR BUTTER LAGI.
GRAVY:
2 SUDU SOS TIRAM
2 SUDU STOK AYAM/ KIUB AYAM
2 SUDU TEPUNG GANDUM (BANCUH DENGAN AIR)
1 SUDU KECIL LADA PUTIH
1 SUDU BESAR KICAP PEKAT
MASAK SEMUA BAHAN DGN 3 GELAS AIR @ IKUT KEPEKATAN YANG SESUAI
MASAK HINGGE KUAH MEMEKAT DAN MENDIDIH
Label:
makanan barat /ROTI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment