Tuesday, 19 April 2011

ROTI SAUSAGE





Mari mari  buat roti, makan pulak mase baru keluar oven, pergghhh, lembut dan gebu tau rasenye....





RESEPI ; sasha rahmat 


bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar

***satukan bahan A dan biarkan yis naik

bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega dicairkan

bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula (KLU RASA MCM KURANG CECAIR BOLE TMBH 1/4 CUP LG AIR)

bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum

cara2nya

1  -Mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, dgn suhunya suam.
2 - Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - Tambah  bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang...(TAK PERLU TUMBUK..HNY CUIL DAN BULATKAN JADIK DOH KECIK2)...susun setiap doh rapat2 antara 1 sama lain..bila naik kali ke2 dia akan naik tinggi
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 ke 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dari oven dan bole sapu marjerin diatas roti

No comments:

Post a Comment