bahan2
10 ketul ayam
2 biji bawang besar di hiris bulat
1 sudu besar jintan putih
2 keping asam keping
400 ml santan
air secukupnye
1/2 cawan cili mesin
bahan untuk dikisar
7 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
garam dan gula secukup rase
1 sudu kecil serbuk kunyit
care2
1. Campurkan ayam bersame bahan kisar,jintan putih,santan dan air ( 1 cawan ).
2. Masak pade api sederhane sehingge kuahnye pekat.
3. Masukkan asam keping, bawang hiris,gula,serbuk kunyit dan garam secukup rase.
4.Akhir sekali campurkan daun kunyit.
notes : bile ayam dah masak kalau kuahnye masih banyak keluarkan dulu sementare kuahnye memekat, bile kuah dah pekat dan pecah lemak, masukkan ayam semula., ianye untuk mengelakkan ayam menjadi hancur
No comments:
Post a Comment