sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday 14 July 2011

BISKUT FRAMBOZEN KENARI



Emmmmm nengok name biskut ni  berasal dari mane lerr agaknye, bukak internet je merate rate ade biskut ni.Saje nak mencobe cammane rasenye Hurmmmm bile dah siap memang sedap cume agak manis sikit tetapi memang unik rasenye... Kkzu telah adjustkan  kandungan gulanye agar biskut ini seimbang rase manisnye, tak laa melekat kat anak tekak kalau memakannye.Selamat mencube ye ..pasti you all suke sebab dari segi rasenye pasti tetamu yang datang suka akan keunikan rase biskut FRAMBOZEN KENARI ini.




Sebelom dibakar kkzu tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung


B
TOPPING
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes  


C
ROYAL ICING
60  gm putih telo
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


CARE CARE


1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.

Sunday 10 July 2011

MASCARPONE TIRAMITSU CAKE







Asslamualaikum.Haiiiiii...ape khabar hari ni, emmm, hari ini baru kkzu ade mase terluang sikit, almaklum lerr agak sebuk dengan urusan seharian.Kalau ade resepi2 baru @ ade cerite2 nak di kongsi baru lerr kkzu masuk ke sini...
Nak cerite mengenai tiramitsu cakes ini kan, ade banyak versi tiramitsu dan boleh cube yang mane mane suke.Bile nengok resepi bole bayangkan kelemakannye tuuu, nak2 ade rase coffee..
Penyediaannye agak senang cume bahan2 yang digunakan agak banyak kuantitinye untuk sebjik kek tapi insyaallah sebijik kek bole makan ramai2.
Bagi kkzu siape yang suke cheese baru boleh makan tiramitsu ni sebab asasnye ' 500 gm ' cheese berperise kopi yng agak ringan.
Rasenye ramai yang dah biase buat tiramitsu ni dan agak2 nye bahannye same je cume sukatannye nye aje berlainan.
Mari  kite nengok bahan bahan nye....




haaaa..ni bayangan kek tiramitsu di dalamnye...

Ini adelah resepi untuk kek yang besar




RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN 


A
250 gm cheesecream ( biar dalam suhu bilik hingge lembut )
250 gm cheese mascarpon
2 kuning telur
*2 tbsp gelatin
*60 gm air panas
*kacau hingge gelatin larut


COFFE SYRUP ( di masukkan ke dalam adunan cheese )
5 gm instant coffee ( nescaffe )
20 gm gula castor
15 gm air panas
kacau hingge larut


2 bijik telur putih
40 gm gula castor


400 gm non dairy whipping cream
putar hingge jadik kental ( whisk until lihgt n fluffy)


BAHAN BAHAN B
coffee syrup ( letak atas kek )..sprinkle onto the cake
70 castor sugar
100 gm air panas
10 gm instant coffee ( nescaffee )


BAHAN BAHAN C
Spounge cake coklat 9 inci @ biskut tiramitsu


CARE CARE NYE


1. Putar creamcheese dan mascarpon hingge kembang.Masukkan kuning telur , gelatin ( jike perlu ) dan coffe syrup.Putar sebati
2.  Putar putih telur dan gule icing hingge kental. ( meringue )
3. Campurkan adunan creamcheese , meringue dan whipping cream yang telah di putar kental..Kaup balik perlahan
4.  Sediakan spounge cake coklat  9 inci
5.  potong kek kepade 3 lapisan ( resepi di bawah )
6.  Letakkan BAHAN B ( COFFEE SYRUP ) keatas kek....letak 1/3 coffee syrup.Letak adunan cheese (tiramitsu ).Ulang proses yang same hingge habis
Gunekan loyang base @ loyang push up semase menyusun tiramisu..
7.  Masukkan tiramitsu yang telah siap kedalam petisejuk sehari semalam @ 4 jam
8  Keluarkan tiramitsu dan salut kek dengan freshcream.Hias mengikut kreativiti masing2...
 
** coffee syrup bole juge gune nescaffee 3 in 1.


**biskut yng digunekan ialah biskut 'lady fingers '.Bole juge celupkan biskut didalam coffee syrup untuk menggantikan spoungcake....ikut citerase masing2 yek...







TIRAMITSU CAKE


***
SPOUNGE CAKE


250 gm mix coklat spounge mix ( ade jual kat bakery )
1/4 cawan air @ susu segar
1/4 cawan minyak jagung @ butter cair
5 biji telur
1 tsp nescaffee (menambah rase kopi pade tiramitsu )


1. Satukan kesemue bahan kecuali minyak ke dalam mesin pengadun dan putar menggunekan high speed no 6 selame 20 minit. ( adunan akan mengembang dan ringan )
2. Akhir sekali masukkan minyak, putar kaup balik sahaja
3. Bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170.