sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 10 July 2011

MASCARPONE TIRAMITSU CAKE







Asslamualaikum.Haiiiiii...ape khabar hari ni, emmm, hari ini baru kkzu ade mase terluang sikit, almaklum lerr agak sebuk dengan urusan seharian.Kalau ade resepi2 baru @ ade cerite2 nak di kongsi baru lerr kkzu masuk ke sini...
Nak cerite mengenai tiramitsu cakes ini kan, ade banyak versi tiramitsu dan boleh cube yang mane mane suke.Bile nengok resepi bole bayangkan kelemakannye tuuu, nak2 ade rase coffee..
Penyediaannye agak senang cume bahan2 yang digunakan agak banyak kuantitinye untuk sebjik kek tapi insyaallah sebijik kek bole makan ramai2.
Bagi kkzu siape yang suke cheese baru boleh makan tiramitsu ni sebab asasnye ' 500 gm ' cheese berperise kopi yng agak ringan.
Rasenye ramai yang dah biase buat tiramitsu ni dan agak2 nye bahannye same je cume sukatannye nye aje berlainan.
Mari  kite nengok bahan bahan nye....




haaaa..ni bayangan kek tiramitsu di dalamnye...

Ini adelah resepi untuk kek yang besar




RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN 


A
250 gm cheesecream ( biar dalam suhu bilik hingge lembut )
250 gm cheese mascarpon
2 kuning telur
*2 tbsp gelatin
*60 gm air panas
*kacau hingge gelatin larut


COFFE SYRUP ( di masukkan ke dalam adunan cheese )
5 gm instant coffee ( nescaffe )
20 gm gula castor
15 gm air panas
kacau hingge larut


2 bijik telur putih
40 gm gula castor


400 gm non dairy whipping cream
putar hingge jadik kental ( whisk until lihgt n fluffy)


BAHAN BAHAN B
coffee syrup ( letak atas kek )..sprinkle onto the cake
70 castor sugar
100 gm air panas
10 gm instant coffee ( nescaffee )


BAHAN BAHAN C
Spounge cake coklat 9 inci @ biskut tiramitsu


CARE CARE NYE


1. Putar creamcheese dan mascarpon hingge kembang.Masukkan kuning telur , gelatin ( jike perlu ) dan coffe syrup.Putar sebati
2.  Putar putih telur dan gule icing hingge kental. ( meringue )
3. Campurkan adunan creamcheese , meringue dan whipping cream yang telah di putar kental..Kaup balik perlahan
4.  Sediakan spounge cake coklat  9 inci
5.  potong kek kepade 3 lapisan ( resepi di bawah )
6.  Letakkan BAHAN B ( COFFEE SYRUP ) keatas kek....letak 1/3 coffee syrup.Letak adunan cheese (tiramitsu ).Ulang proses yang same hingge habis
Gunekan loyang base @ loyang push up semase menyusun tiramisu..
7.  Masukkan tiramitsu yang telah siap kedalam petisejuk sehari semalam @ 4 jam
8  Keluarkan tiramitsu dan salut kek dengan freshcream.Hias mengikut kreativiti masing2...
 
** coffee syrup bole juge gune nescaffee 3 in 1.


**biskut yng digunekan ialah biskut 'lady fingers '.Bole juge celupkan biskut didalam coffee syrup untuk menggantikan spoungcake....ikut citerase masing2 yek...







TIRAMITSU CAKE


***
SPOUNGE CAKE


250 gm mix coklat spounge mix ( ade jual kat bakery )
1/4 cawan air @ susu segar
1/4 cawan minyak jagung @ butter cair
5 biji telur
1 tsp nescaffee (menambah rase kopi pade tiramitsu )


1. Satukan kesemue bahan kecuali minyak ke dalam mesin pengadun dan putar menggunekan high speed no 6 selame 20 minit. ( adunan akan mengembang dan ringan )
2. Akhir sekali masukkan minyak, putar kaup balik sahaja
3. Bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170.

No comments:

Post a comment