Name di beri UFOR BONDA. Resepi di cedok dari koleksi buku 'RASE SEMENANJUNG '
bahan2
10 ketul ayam
2 biji bawang besar di hiris bulat
1 sudu besar jintan putih
2 keping asam keping
400 ml santan
air secukupnye
1/2 cawan cili mesin
bahan untuk dikisar
7 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
garam dan gula secukup rase
1 sudu kecil serbuk kunyit
care2
1. Campurkan ayam bersame bahan kisar,jintan putih,santan dan air ( 1 cawan ).
2. Masak pade api sederhane sehingge kuahnye pekat.
3. Masukkan asam keping, bawang hiris,gula,serbuk kunyit dan garam secukup rase.
4.Akhir sekali campurkan daun kunyit.
notes : bile ayam dah masak kalau kuahnye masih banyak keluarkan dulu sementare kuahnye memekat, bile kuah dah pekat dan pecah lemak, masukkan ayam semula., ianye untuk mengelakkan ayam menjadi hancur