sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday 30 July 2011

APAM PUTERI AYU





Keh keh keh...gelak gelak dulu...penah nengok tak apam puteri ayu besar  ini, kalau untuk makan2 sendiri bole lerr..kalau nak jual camamane tuuu...jenoh deme nak nganga mulut besar2, heeee...buat lawok jeee...potong lerr kecik2, keje senang tandenye orang malas....kkzu x kose nak sumbat kelape tuuu satu2 dalam acuan...sbb kesebukan yng amat sangat tetapi tekak rase nak makan.
Jadi kome buat lerr kecik2 ye, kalau nak buat lagi besar ape salah nye...heee



BAHAN BAHAN


3 BIJI TELUR
 1 1/2 CAWAN GULA CASTOR
1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
1 SUDU KECIL OVELETTE
1/2 CAWAN SANTAN YANG DIPERAH BERSAME DAUN PANDAN.
1 SUDU KECIL PANDAN PASTE


CARE CARE


1. PUTAR TELUR,GULA DAN OVELETTE HINGGE KEMBANG ( PUTIH DAN BERKRIM )
2. MASUKKAN TEPONG GANDUM DAN SANTAN
3. MASUKKAN DALAM ACUAN PUTERI AYU YNG TELAH DILETAK KELAPE
4. KUKUS SELAME 10 MINIT ( UNTUK YNG BESAR NI KUKUS SELAME 1/2 JAM )


***
250 GM KELAPE PARUT PUTIH
1 1/2 SUDU BESAR TEPONG JAGUNG
1/4 SUDU KECIL GARAM


@


3 BIJI TELOR
230 GM GULA
270 GM TEPUNG GANDUM
2 TSP OVELETTE
250 ML SANTAN + AIR PANDAN
PANDAN PASTE
PEWARNE HIJAU


**JIKE INGIN KAN PERISE COKLAT.MASUKKAN 25 GRAM COCO POWDER DAN KURANGKAN TEPUNG GANDUM 250 GM.



Sunday 24 July 2011

NASI GORENG BELACAN




tak tahan nengok nasik goreng June Ahmad smlm sampai temimpi mimpi dalam tido...dasat tuu june wwoiii...kebetulan stok ikan bilis banyak..beso kecik ade...jadik taram je luor dalam ikan bilis...cam biase..nasik goreng belacan cili api..jimat lauk tngahri ni.

JOM MAKAN.....



isshh isshh..dekat seminggu masak cincai...ari ni baru ade kesempatan nak bejoget2 kat dapo...dah siap baru perasan serbe serbi ciliapi...

ikan masak lemak cili api,rendang kerang cili api,sambal tempoyak ciliapi,acar kobis cili api...waa punye hati pun berapi....




Tringin lak nak makan ketam...gi paso semenyeh yng ade ' adik ' ketam je..bli jugak lerr....
ketam masak lemak cili api ~ ikan tongkol goreng ~ pucuk ubi rebus ~ ikan masin duri ~ sambal bacang (kesukaan ramai...ye ke...)
ate kalo dah ghupe ni..duduk lerr besile.
.

CAKES 4



sekejap je dah licin....



hepi beday  to you....kkzu wish kan tapi kek tuu kkzu tukang makan..hee








Keknye masih same cume krim nye aje gune BC...halus mulus je rasenye.....