sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday 19 January 2012

CAKES 15

RED VELVET CAKES....loves shape buat kek jadik tinggi...suke suke

 RED VELVET CAKES...

 JAPANESE COTTON CHEESECAKES

 JAPANESE COTTON CHESSECAKES with FRESHCREAM BLUEBERRY TOPPING... RUSSIAN BLACK N WHITE CAKES...


WALNUT CARROTCAKES...

Salam hari jumaat buat teman teman kkzu sekelian...Buat sekian kalinye kkzu mensyukuri nikmat yang ALLAH kurniakan.Apa yang kkzu lakukan hanyelah kerana ALLAH dan anugerah yang di berikan insyaallah kite kongsi bersame same...

Wednesday 18 January 2012

NASI LEMAK KAKZUNasi lemak kampung jadik pilihan menu hari ini. Nasib badan lerr menu tengahari sampai ke malam.Amik kau kalori tinggi hari ini.Esok pasti menu rebus rebus jadik pilihan sebab nak menstabilkan balik kalori yang masuk ke dalam badan hari ini.Sesekali pekena nasi lemak memang best, makan dulu baru diet eeeiihhhh...Kekadang heran jugak pade penjual nasi lemak kat bandaraya ni, gerainye depan pasar tapi sekor ikan bilis pun takde dalam pinggan, macam tak cukup sifat je nasi lemak kalau takde ikan bilis, kan kan...


SUMBER ; GOBOK BURUK


**RESEPI SAMBAL KAKZU


2 cawan cili mesin
3 ulas bawang putih tumbuk
1/2 cawan ikan bilis direndam dan tumbuk kasar
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar potong nipis
Sedikit belacan di tumbuk bersame ikan bilis
gula, garam dan serbuk perase
* boleh tambah air ikut kepekatan yang di sukai


CARE CARE
1. Tumis bawang putih dengan 1/2 cawan minyak hingge garing
2. Masukkan cili mesin dan tumis hingge cili garing
3 Masukkan gula dan sambal akan bertukar warne kehitaman
4. Masukkan air asam jawa, bawang besar , ikan bilis tumbuk dan sesuaikan garam dan gulanye.


**Resepi nasi lemak
3 put beras
santan ( sukatan agak2 )
gula 2 sudu besar
garam 1 sudu besar 
2 helai daun pandan
Campurkan kesemua bahan..masak sepeti biasa **Resepi ayam goreng berempah


1 /2 ekor ayam
2 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula


Gaul kesemua bahan dan perap 1 jam. Goreng hingge ayam kekuningan.

**Resepi ayam goreng cili
1/2 ekor ayam
2 sudu besar cili mesin
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar gula
Gaul, perap 1/2 jam....goreng hingga masak dan garing

Nasi lemak kampung jadik pilihan menu hari ini. Nasib badan lerr menu tengahari sampai ke malam.Amik kau kalori tinggi hari ini.Esok pasti menu rebus rebus jadik pilihan sebab nak menstabilkan balik kalori yang masuk ke dalam badan hari ini.Sesekali pekena nasi lemak memang best, makan dulu baru diet eeeiihhhh...Kekadang heran jugak pade penjual nasi lemak kat bandaraya ni, gerainye depan pasar tapi sekor ikan bilis pun takde dalam pinggan, macam tak cukup sifat je nasi lemak kalau takde ikan bilis, kan kan...


RESEPI SAMBAL KAKZU

2 cawan cili mesin
3 ulas bawang putih tumbuk
1/2 cawan ikan bilis direndam dan tumbuk kasar
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar potong nipis
Sedikit belacan di tumbuk bersame ikan bilis
gula, garam dan serbuk perase

CARE CARE
1. Tumis bawang putih dengan secawan minyak hingge garing
2. Masukkan cili mesin dan tumis hingge cili garing
3 Masukkan gula dan sambal akan bertukar warne kehitaman
4. Masukkan air asam jawa, bawang besar , ikan bilis tumbuk dan sesuaikan garam dan gulanye.RESEPI NASI LEMAK

4 TIN SUSU BERAS
Santan secukupnye dari sebiji kelape
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 helai daun pandan

Basuh beras dan masukan kesemua bahan dan masak hingge nasi masak 


Resepi ayam goreng berempah

1 /2 ekor ayam
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam

Gaul kesemua bahan dan perap 1 jam. Goreng hingge ayam kekuningan.

Sunday 15 January 2012

MENUTUP AURAT ( http://smzblog.wordpress.com/ )

PERINGATAN BUAT TEMAN TEMAN KAKZU DAN DIRI KAKZU JUGE...


MENUTUP aurat untuk wanita-wanita Islam Muslimah adalah wajib tapi ramai yang masih tidak menutup aurat dengan sempurna sebagaimana yang dituntut Islam. Malah ada yang seakan-akan memperagakan fesyen seolah-olah mempersendakan hukum atau syariat Islam. Bolehkah ustaz memberikan nas-nas dari al-Quran ataupun rujukan hadis yang menjelaskan balasan bagi wanita Islam yang tidak menutup aurat.
JAWAPAN DALAM kamus Lisan al-Arab karangan Ibn Manzur menjelaskan maknatabarruj ialah apabila seorang wanita menampakkan perhiasan serta kecantikannya kepada lelaki. (Ibnu Manzur, Lisan al-Arab, jld:3, hlm:33). Ini bermaksud apa sahaja perbuatan seorang wanita dalam menghiasi wajahnya serta tubuhnya supaya dilihat oleh orang lelaki dan ia termasuk juga memperagakan fesyen pakaian.
Dalam persoalan ini anda boleh lihat adanya tiga kategori wanita. Yang pertama, menutup aurat dengan sempurna. Kedua, menutup aurat tetapi tidak sempurna dan ketiga, langsung tidak menutup aurat.
Kumpulan pertama menutup aurat dengan sempurna kerana dia sedar bahawa itu adalah perintah Allah SWT. Menyedari bahawa hukum menutup aurat itu wajib serta memahami cara yang betul dalam menutup aurat.
Kumpulan kedua menutup aurat, tetapi tidak sempurna. Kategori ini mutakhir ini cukup banyak.
Menutup aurat bukan sekadar melilit sehelai kain di atas kepala tetapi memelihara kecantikan diri daripada diperagakan kepada orang awam. Kadang-kadang kepala ditutup dengan tudung tetapi pada masa yang sama potongan tubuh badan dipertonton kepada orang.
Hakikatnya, pemahaman masyarakat wanita Muslim dalam persoalan menutup aurat masih cetek. Ungkapan “Daripada tak tutup langsung lebih baik tutup.” Kata-kata ini, tampak baik, semacam positif, pada hakikatnya suatu yang dangkal.
Kenapa perlu dibandingkan dengan yang tidak menutup aurat? Kononnya yang menutup aurat walaupun tidak sempurna sudah kira baik… Kenapa tidak dibandingkan dengan yang lebih sempurna dalam menutup aurat?
Itulah manusia yang banyak sangat beralasan dalam urusan dunia dibandingkan dirinya denga yang lebih baik, manakala dalam urusan agama membandingkan dirinya dengan yang paling teruk.
Tidak salah berfesyen dalam bertudung tetapi sebelum dilihat kepada aspek fesyen, adalah lebih baik dilihat aspek hukum. Mungkin ada yang berpendapat bahawa pandangan saya agak jumud. Tetapi suka saya nyatakan bahawa takut saya pada Pencipta mengatasi keinginan nafsu manusia. Cuba lihat diri anda yang sempurna kejadiannya, cantik, rambut ikal mayang, sihat dan sebagainya.
Manusia itu sempurna tidak kira lelaki mahupun perempuan. Siapa yang menjadikan manusia berpasangan, ada lelaki ada perempuan? Jawapannya tidak lain tidak bukan ialah Allah SWT.
Dialah yang menjadikan rupa paras wanita dengan keayuan yang semula jadi, yang menjadi tarikan orang lelaki dan Dia jugalah yang memerintah agar kamu wahai wanita hendaklah menutup aurat.
Suruhan ini bukan daripada saya atau mana-mana ulama atau mufti, tetapi suruhan ini datangnya daripada Allah yang menjadikan kamu. Hairannya, manusia terima semua yang diberi oleh Pencipta seperti makan, minum, kesihatan, rezeki dan macam-macam lagi kalau mahu dihitung sudah pasti manusia tidak dapat menghitungnya nikmat tuhan, tetapi bila disuruh menutup aurat dia ingkar, suruh solat dia ingkar, suruh zakat dia ingkar dan banyak lagi keingkaran yang dilakukan oleh manusia.
Allah SWT berfirman yang bermaksud: Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliah zaman dahulu; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat; dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu – Wahai ‘AhlulBait’dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (daripada segala perkara yang keji). (al-Ahzab: 33)
Seorang ahli tafsir mengulas ayat ini dengan berpendapat: “Tabarruj wanita bermakna dia (wanita) meletakkan penutup (kain selendang) atas kepalanya dan tidak mengikatnya sehingga boleh dilihat leher dan segala perhiasannya, termasuklah rantai dilehernya.” (Ibn Kathir, jld: 3, hlm: 482-483).
Manakala Abu Ubaidah berpendapat: “Tabarruj bermaksud seorang wanita menampakkan kecantikannya yang memungkinkan orang lelaki ghairah.”(Tafsir al-Alusiy, jld: 21, hlm: 8)
Ulasan ulama dalam ayat di atas serta kaitannya dengan perhiasan di zaman jahiliah. Maksudnya sebelum kedatangan Islam orang Arab perempuan memang sudah menutupi kepala mereka.
Setelah Islam menyinari bumi, dan lokasi sinaran itu ialah Mekah. Jadi masalah sosial juga berlegar dalam persoalan masyarakat hari itu.
Selepas turunnya ayat dari surah al-Ahzab ayat 33 yang bermaksud: Dan hendaklah kami tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliah yang dahulu dan terus dirikanlah solat, tunaikanlah zakat dan taatilah Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan daripada kamu, hai ‘ahl al-bait’ dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya.
Lantaran itu, wanita-wanita Islam segera menutup aurat dengan sempurna sehingga tidak mendedah rambut, leher dan segala perhiasan di leher mereka. Inilah perbezaan yan ketara antara wanita Islam zaman ini dengan wanita Islam di zaman Nabi SAW.
Generasi al-Quran ini cukup unik dan dinamik. Apabila sampai sahaja perintah Allah SWT melalui al-Quran, mereka segera menyahut tanpa sebarang bantahan dan alasan.
Sebagai balasannya, Allah SWT menjanjikan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat, yang pastinya di atas sifat tunduk dan patuh kepada perintah dan suruhan Allah SWT, mereka kelak akan dibalas dengan syurga yang tidak tergambar nikmatnya.
Hari ini macam-macam alasan diberi untuk melepaskan diri daripada perintah Allah SWT.
Dulu, zaman Nabi SAW, orang-orang Arab kuat nafsu, sebab itulah wanita zaman itu kena berkelubung, pakaian warna hitam, tutup muka dan sebagainya. Kalau betul apa yang didakwa, minta tolong kemukakan kes-kes rogol dan pencabulan yang ada pada masa itu. Itu di zaman jahiliah.
Wanita Melayu juga pada satu ketika dahulu, mungkin awal 1950an, perempuan-perempuannya berkelubung dengan kain batik, bila dengar suara lelaki lari menyorok, tidak mudah keluar rumah.
Maksudnya pergerakan dan perwatakan mereka dikawal oleh kedua-dua orang tua. Adakah pada awal tahun 1950 banyak kes rogol, pencabulan, buang anak, gugurkan janin, anak luar nikah, lari dari rumah, kanak-kanak hilang dan sebagainya?
Keruntuhan moral, budaya dan ancaman luaran yang menyebabkan segala macam bencana manusiawi yang tidak pernah berlaku di zaman jahiliah dan juga di awal kemerdekaan berlaku hari ini.
Dewasa ini orang pakai tudung sempurna pun tidak selamat, ini pula sengaja mendedahkan aurat semacam bersedia untuk dibaham.
Kecantikan seorang wanita terletak pada sejauh mana ketaatannya kepada Allah SWT. Adalah suatu yang salah kalau orang perempuan merasakan kaum lelaki akan tertawan dengan rupa parasnya semata-mata tanpa melihat kepada unsur-unsur keagamaan pada dirinya.
Jarang pembeli memilih kuih yang terdedah kepada lalat, asap dan kotoran. Biasanya pembeli akan memilih kuih tertutup dengan tudung saji. Kecantikan dan rupa paras yang Allah SWT berikan adalah untuk tontonan suami bukannya untuk orang lain. Dunia dipenuhi dengan perhiasan, maka sebaik-baik perhiasannya ialah wanita solehah.