Friday, 22 April 2011
ASAM PEDAS DAGING KAKZU STYLE
RESEPI; GOBOK BURUK
Asam pedas yang popular pasti datang dari negeri melaka.Kalau jalan jalan ke Melaka tak pekene asam pasas kepala ikan rugi wooo.Kkzu pun ade asam pedas jugak.Asam pedas aloha namenye ...ngeeeeee..
bahan bahan
*1 biji bawang besar
*5 ulas bawang kecik
*5 ulas bawang putih
*2 inci halia
2 cawan cili mesin
1 sudu kecil kunyit hidup @ kunyit serbuk
*1 inci belacan
daun kesum
bunga kantan
2 batang serai
2 biji ubi kentang
air asam jawa secukup nye.
1. Blender semua bawang dan halia termasuk belacan.
2. Tumis bahan blender dengan 1 cawan minyak hingge naik bau, masukkan cili mesin dan tumis hingge garing dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan air.Masak hingge daging empuk.Semase daging separuh masak masukkan ubi kentang.
4. Masukkan serai, bunga kantan, daun kesum, air asam jawa , serbuk kunyit dan sesuaikan rase garam dan gula nye.
notes; sukatan air bergantung pade kepekatan yang anda suke.
Label:
masakan daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment