Monday, 4 April 2011
TEPUNG TALAM
Biase dengar kan kueh ni ...mase dulu2 ni la kueh yang mak Kak Zu selalu buat tapi kepalenya mak suke buat gune gula merah.Resepi ni dah diolah hasil dari kawan2 dari KONGSI RESEPI...Mari cube...mesti abang suke sebab isteri tersayang dah pandai buat hidangan minum petang...
bahan bahan
bahagian bawah
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula
41/2 cawan santan
daun pandan ( lagi banyak lagi sedap )
pewarne hijau
pandan paste...akak tambah
1. Santan di blender bersame daun pandan
2. Campurkan kesemua bahan dan masak atas api sederhana hingge naik wap.
3. Masukkan ke dalam loyang petak 10 x 10 yang di alas plastik
4. Kukus selama 20 minit.
Bahagian atas
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
3 cawan santan
1 sudu kecil garam
1. Campurkan kesemua bahan dan masak atas api hingge naik wap.
2. Tuang adunan ke bahagian bawah kueh dan kukus selama 20 minit
notes ; CAKAR DULU KUEH BAHAGIAN BAWAH DENGAN GARPU SEBELOM MENUANG ADUNAN ATAS SUPAYE KUEH MELEKAT DENGAN KETAT.
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment