Wednesday, 4 May 2011
TALAM SUJI
TALAM SUJI
RESEPI : CHEF AZIMAH
Lapisan bawah
140 gm tepung suji
20 gm tepung gandum (3 tbsp )
2 biji telur
pewarne lemon yellow
120 gm gula pasir
750 ml santan cair
1/2 tsp garam
care care
1. Campurkan kesemua bahan didalam periuk bersame tepung suji dan pewarne kuning.
2. Kacau sebati dan kacau atas api sederhane hingge separuh masak ( pekat ).
3. Masukkan didalam loyang 10 x 10 yng dialas plastik
4. Tekan tekan sikit adunan ni bagi rate.
5. Kukus selame 20 minit.
Lapisan atas
2 biji telur
700 ml santan pekat
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam
150 gm tepung gandum
60 gm gula pasir
200 gm gule melake
1 tsp coklat emulco
Care carenye
1. Cincang gule melake.Blender kesemue bahan dan masak atas api hingge naik wap
2. Tuangkan keatas lapisan pertame tadi dan kukus selame 30 minit @ sehingge masak.
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Menarik2 belaka....congrat
ReplyDelete