Wednesday, 4 May 2011
SAMBAL JERING
Aduyaiiii, fresh dari dalam kuali tauu, ade beza rase jering yang dah di masak sambal dengan yang mentah. Actually kkzu tak makan jering mentah buat ulam tuu, tak tauu laaa puas dah ku cube gigit gigit jering tuu, terase kelatnye walhal bagi sesetengah orang pembuka selera tu kan.
Bile jering tua di masak sambal ni , mase nak goreng jering ni baunye mak aiii sampai jiran sebelah pun boleh jenguk kepale ke dapur kkzu tauuu, punye la kuat baunye tetapi bile dah siap masak macam gini fulamak makan sampai bepeloh you. Taktau la pulak sape yang tak penah makan atau memang tak suke makan jering sambal ni..
bahan bahan
20 biji jering cambah (jering tua ) yang dibuang kulit dan dipotong kecil2..goreng hingge empuk
cili mesin 1 mangkok
*bawang kecil 5 biji
*bawang putih 4 ulas
cili sos 5 sudu besar
1 cawan ikan bilis digoreng garing
1 biji bawang besar hiris.
tumbuk bahan *.
Tumis bahan tumbuk dengan minyak..bile dah garing masukkan cili mesin..masak hingge cili garing
Bile cili dah garing masukkan gule secukup rase.
Masukkan cili sos dan sedikit air.sesuaikan rase masinnye
Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan jering tadi.
Label:
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment