Thursday, 5 May 2011
PAJERI NANAS
BAHAN BAHAN
Sebiji nanas masak dibelah kecik2.
*5 biji bawang kecil
*5 ulas bawang putih
*seinci halia
5 tangkai cili kering di kerat 2
1 sudu kecil biji sawi
2 peket kecil serbuk kari
2 sudu besar cili mesin
1 cawan santan pekat ( letak air je pun bole kalo tkmo gune santan )
kerisik 1/2 cawan ( nak lebih pun boleh )
**3 kuntum bunge lawang
**1 batang kecil kulit kayu manis
**5 biji buah pelage
**4 kuntum bunge cengkih
daun kari
gule secukupnye ( pajeri kene letak gule lebih skit )
care2
Tumis bahan * yang dihiris nipis2...goreng hingge kekuningan Masukkan bahan **, daun kari, biji sawi dan cili kering.
Bile dah naik bau dan kekuningan masukkan rempah kari dan cili mesin, masak hingge naik minyak
Kemudian masukkan santan dan nanas tadi....bole tambah air.
Masukkan gule secukupnye...sesuaikan rase garam dan manisnye.
Akhir sekali masukkan kerisik.
Masak hingge nanas empuk dan kuah menjadi pekat.
Label:
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment