Donut kampong .Resepi lame yang tersimpan dalam petibesi GOBOK BURUK.Boleh di perise kan berbagai care.Kalau teman teman kkzu perasan , ade banyak resepi donut kan.Semuenye lembut2 belake.Kalau nak rase donut kampong , marilah cube..
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN
500gm tepung gandum
2 sudu kecil mauripan ( setengah peket )
*1 sudu besar gula
*1 sudu kfc garam
*2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar ( sukat tinggi ) butter @ marjerin
air suam 1 cawan
1. Bahan * dibancuh dengan air suam.Jadikan ia setengah cawan
2. Gaul rate tepung gandum dan yis mauripan
3. Masukkan butter @ marjerin, uli rate
4. Masukkan bahan * dan masukkan air sedikit demi sedikit.JANGAN HABISKAN AIR ITU..IKUT KEPERLUAN
BAHAN BAHAN
500gm tepung gandum
2 sudu kecil mauripan ( setengah peket )
*1 sudu besar gula
*1 sudu kfc garam
*2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar ( sukat tinggi ) butter @ marjerin
air suam 1 cawan
1. Bahan * dibancuh dengan air suam.Jadikan ia setengah cawan
2. Gaul rate tepung gandum dan yis mauripan
3. Masukkan butter @ marjerin, uli rate
4. Masukkan bahan * dan masukkan air sedikit demi sedikit.JANGAN HABISKAN AIR ITU..IKUT KEPERLUAN
5. Uli doh sehingge menjadi ringan
6.Tutup doh dengan tuala lembab sehingge doh menjadi 3 x gande
7. Bile doh dah naik 3 x gande tumbuk doh tu pelahan
8. Canai doh nipis
9. Terap dengan acuan donut ( atau bulat bulat kan sahaje dan buat lubang di tengah )
10. Biarkan seketike doh naik sekali lagi
11. Bole lerr digoreng hingge kalernye kekuningan
6.Tutup doh dengan tuala lembab sehingge doh menjadi 3 x gande
7. Bile doh dah naik 3 x gande tumbuk doh tu pelahan
8. Canai doh nipis
9. Terap dengan acuan donut ( atau bulat bulat kan sahaje dan buat lubang di tengah )
10. Biarkan seketike doh naik sekali lagi
11. Bole lerr digoreng hingge kalernye kekuningan
salam semua....
ReplyDeletesalam ..zu..tak paham ler..air tu..dari 1 cwn ..bila di campor dgn yis dan gula garam tu..boleh jadi 1/2 cwn pulak..hehehe..explain kan kat teman..
ReplyDelete