Saturday, 25 June 2011
BISKUT SARANG SEMUT
RAYE datang lagi..ape lagi..godek2 kueh ghaye lerr
bahan bahan
1 cawan butter @ marjerin
1 cawan gula castor yang paling halus
1 butir telur kuning
sedikit esen vanilla
3 sudu besar serbuk koko
tepung kek ( self raising flour ) kate name lain tepung naik sendiri
tepung gandum
**sesugguhnye untuk biskut ini kkzu tak penah sukat tepung..ikut kelembutan yang sesuai untuk biskut.nisbah untuk tepung tuu...( 2 cawan tepung kek + 1 cawan tepung gandum )..ade paham..heheee..
care2...
1. Putar butter,gula castor,esen dan telor kuning hingge sebati aje, tak perlu kembang sangat, nanti biskut keras.
2. Masukkan serbuk koko, putar lagi
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. Bulat2 kan dan tepek choclate rice dan masukkan kedalam kertas kek
5. Bakar ikut kepanasan suhu masing2, kebiasaannye suhu 180 selame stengah jam.
notes ; biskut ni banyak mengandungi tepung kek, makenye biskut akan lambat masak sikit.
Label:
KUEH GHAYE..RAYE
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kak zu lama cari biskut sarang semut pesen ni, mak saya dulu guna teknik ni tapi toping dia guna royal icing yg putih tu kendian taburkan chocolate rice
ReplyDelete