RAINBOW CAKE
hehehhhhh bukan senang tauu nak menghasilkan sebiji kek kaler kaler ni . 3 hingga 4 jam di perlukan untuk menghasilkan sebiji kek macam gini. Sebab tuu lerr harge nye sedikit lebih dari biasa.
Bertopping lemon cheese cream yang tak muak di makan, insyaallah.
Keknye hampir mencecah kotak buatkan kkzu seriau nak delivery, takut keknye cacat belah atas tetapi insyaallah di bawak dengan penuh berhati hati.
tema kaler berwarna warni
sesuai dengan namenye rainbow cake makanye design nye pun kaler kaler lerr jugak.
ni die renbo kek bayangan di dalamnye buatkan kite teruja...kan kan...heheeeeeh
Tuesday, 11 September 2012
Thursday, 6 September 2012
Pasti ramai yang suka makan pizza kan, buat sendiri lebih menjimatkan tauuu dan boleh makan ulang ulang kali dan banyak kali.. Pastikan pizza tuu ade letak cheese mozarella, baru lerr pizza tu betul betul power dan tarikkkkkkk nanti bile nak makannye.
Bahan-bahan:
a) Untuk doh pizza ~ untuk 2 biji besar pizza size 10 inci
500 gm tepung gandum
1 peket yis segera
1/2 tsp garam
1 tbsp gula
1/2 cawan minyak masak
air suam secukupnye untuk menguli
b) sos pizza
3 biji tomato masak, dicincang
1/2 tin kecil pes tomato
2 biji bawang besar, dicincang halus
2 sudu besar gula merah
2 sudu makan minyak
1 sudu teh oregano atau basil
c) Untuk topping
2 keping dada ayam dan didadu ~ di goreng dengan sedikit minyak
100 g nenas dalam tin (ditapis daripada sirapnya), didadu
1/2 batang lobak merah, dikisar nipis
120 g keju mozzarella, diparut kasar
120 gm keju cheddar
5 batang sausage di potong kecil ~ pilihan
10 biji cendawan butang ~ hiris nipis
1/2 biji cili capsicum
Cara penyediaan
a) Membuat doh pizza
1. Campurkan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Masukkan air suam.
2. Uli adunan tersebut sehingga ia menjadi satu doh yang lembut dan elastik.
3. Masukkan doh ke dalam bekas yang telah disapu minyak dan diletakkan di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda.
4. Griskan acuan piza.
5. Canaikan kepada bentuk bulat dengan ketebalan 2 sm.
6. Masukkan ke dalam acuan yang telah digris kan dan tinggalkan selama 10 minit sebelum diletakkan topping.
Notes ~ boleh gunakan loyang nipis ukuran 12 inci
b) Membuat sos
1. Tumis bawang besar sehingga lembut. Kemudian masukkan tomato yang dicincang dan dikacau sehingga ia lembik.
2. Masukkan tomato paste, oregano serta gula merah dan masak di atas api yang perlahan selama beberapa minit sehingga pekat. Sejukkan.
ATURAN
1. CANAI DOH
2. SAPU SOS PIZZA
3.TABURKAN TOPPING
4. TABURKAN CHEESE
5.TABURKAN OREGANO
BAKAR DI DALAM OVEN SELAMA 30 MINIT PADA SUHU 200 c
Saturday, 1 September 2012
kek oder raya
russian kek
red velvet
cheese brownies
mango ciskek ~ unbake
carrot cake
russian kek
rvc
rvc
kek karamel ~ paling fofular~ mampu milik
renbo kek
red velvet
cheese brownies
mango ciskek ~ unbake
carrot cake
russian kek
rvc
rvc
kek karamel ~ paling fofular~ mampu milik
renbo kek
Thursday, 30 August 2012
Selain dari membuat kek.....
Hai. bertemu lagi kita ye...
SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN YANG KE 55, SEMOGA NEGARA KITA TERUS AMAN SELAMANYA.
29 dan 30 ogos kkzu telah menghadirkan diri sekali lagi untuk demo masak masak makanan sihat untuk portal TryMasak. Wahhhh seronoknye memasa kami bekerja bersama sama. Ade 40 resepi kesemuanye dan setiap seorang buat 10 menu makanan sihat.Bekerja dalam suasana ceria dan sangat selesa dengan suasana dapor yang sangat cantik di Sri Hartamas .Kitchen khas untuk kanak kanak tauu Young-Chefs-Academy-Malaysia.
Antara menu yng kkzu masak, alllllaaaa senang aje ikan kari tapi menu sihat laaa, tkde minyak dan santan. Ade juga menu yang pelik pelik tauuu tapi tetap pasti menyihatkan...
Wahhh betapa sebuknye farhan dan Chef Naz tuuuu....Maklum laaa semuanye nak balik cepat...kejar masa..sape cepat siap boleh balik awal..
Makenye terjumpa lak dengan Chef Selebreti Chef Brian , lebih di kenali sebagai Abang Brian di kalangan kanak kanak ye.Sebagai tenaga pengajar dan chef , kkzu tak melepaskan peluang bergambar dan bersembang sembang serba sedikit dengan beliau. Sangat peramah dan segak berimejkan topi.
Haaaa ini lak ( dari kiri )2 orang kameraman yang sangat mesra mesra orang nye dan bekerjasama dengan penuh jayanye.Insyaallah nanti jumpe lagi bulan september dengan 8 lagi sesi masak makanan sihat untuk orang dewasa.Terima kasih kepada Ainie, Moon dan Fiza dari TRYMASAK sudi menjemput kkzu menjayakan program sebegini.
Alahai kkzu nampak sangat gemok di disisi adik chef farhan, ke kkzu memang gemok di sebalik apron tuu..ohhhhh tidakk..
yes Chef Masterchef Malaysia Chef Brian yang sangat peramah orangnye dan berkongsi serba sedikit pengalamannye di Masterchef 1.Tak dapat borak lama sebab takut lak roti lapis keju hangit dalam oven...heee.
Sunday, 26 August 2012
Indahnye RAYA
Assalamualaikum..
Seronoknye raya kan apabila dapat meraikannye dengan seluruh isi keluarga bersama ibu bapa di kampung. Itulah kemuncak nye kan apebila semua ahli keluarga berkumpul meraikannye. KKzu juge tidak ketinggalan nak merakamkan potret raya buat kenangan. Temanye bebas lagi rojak gitu. Memang setiap tahun tak pernah ade tema kaler tertentu, ikut gerak hati aje nak melaram baju kaler ape ape. Teringin juge nanti nak buat satu set kaler idaman iaitu kaler coklat .
Setiap tahun sejak 20 tahun lalu kkzu akan meraikan lebaran raya pertama di rumah mertua, tengaharinye dah cabut ke rumah mak kkzu. Ramai yang tanye eeeikkk aci ke gitu setiap tahun rumah mak mertau dulu, aci aci. Sebenarnye suasana rumah mertua yang membuatkan raya pertama melekat di situ dengan bilangan adik beradik nye yang seramai 11 orang ( keseluruhan 18 orang ~ meninggal 7 orang ).Hubby kkzu anak yang akhir, jadik boleh bayangkan berapa ramai anak buahnye dan suasana kampung ( felda gedangsa ) di pagiraya kan tetapi kkzu akan beraya di rumah mak agak lama , jadi kire adil laa kan.Tetapi tahun ini kkzu mengajak anak2 semua semua beraya di rumah mak dan kkzu berusaha menyediakan sate resepi turun temurun mak mertua. Kami beraya tanpa bapak bersama sebab beliau telah meninggal beberapa tahun dulu...alfatihah.
Lihat laah , semoga allah melimpahkan rezeki kesihatan dan kesejahteraan buat kita semua, semoga hidup kite di berkati hendaknye.
~ SALAM AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI KAMI SEKELUARGA ~
Friday, 24 August 2012
The Famous Amer Chocolate Chips Cookies
eeeeikkkk masih nak buat biskut raya lagi ke...hurrmmmm boleh juga kan kalau ade kelapangan masa yang terluang. Kkzu pun baru je menggoreng maruku, maklum lerr masa bulan ramadhan hari tuu badan tak berapa nak larat. Biskut ini pulak sebenarnye dah lama buat cume sekarang baru nak upload gambarnye serta resepinye sekali.Alah boleh aje buat bile bile masa untuk kudapan, tak semestinye masa raya aje kan.
Resepi kkzu cedok dari MAJALAH SAJI ogos dari CHEF AMER.
Boleh cube untuk mempelbagaikan koleksi biskut chips yang mempunyai pelbagai versi.
BAHAN BAHAN
250 gm mentega
70 gm gula halus
80 gm gula perang
1/2 tsp esen vanilla
1 biji telur
1 telur kuning
60 gm almond nibs
40 gm oat
250 gm cip coklat
BAHAN AYAK
300 tepung gandum
10 gm serbuk koko
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonate
50 gm susu tepung
CARA CARA
Putar mentega ,gula, gula perang dan vanilla hingga sebati
Masukkan telur kuning, telur dan putar sebati
Masukkan campuran tepung
Masukkan kekacang, oat dan cip coklat , gaul sebati
Gaul doh hingge menjadi doh yang lembut
Sudukan adunan ke dalam loyang @ cubit cubit sebesar ibu jari
Bakar di dalam oven selama 20 minit pada suhu 170 c.
SELAMAT MENCUBE ~ SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DARI KKZU SEKELUARGA, SEMOGA ANDA CERIA CERIA SELALU DI SAMPING KELUARGA TERCINTA ~
Thursday, 23 August 2012
Kisah nye..
Assalamualaikum..
ahaaaa lamenye kita tak jumpe di alam maya kan, maklum lerr bulan ramadhan kkzu jarang online sebab keletihan yaamat, kebetulan bulan ramadhan tahun ini cuaca sangat panas kan. Minggu last ramadhan kkzu sebuk membaking kek kek untuk costemer lak, kek kek untuk mereka bawa pulang ke kampung. Bulan syawal lak masih terasa lagi, kkzu juga macam kome gak balik kampung bercuti.Kebetulan komputer pun down dekat 2 minggu, itu yang membuatkan kkzu menyepi tuu..
Haaa disini kkzu dengan gembira nye ingin berkongsi beberape resepi di dalam majalah SAJI terbaru.Ade beberape resepi kek dari kkzu. Sile beli ye..heee
Terima kasih kepada wartawan eksklusif ROSPARADILA dari majalah SAJI sudi menjemput kzu sekali lagi menyumbang beberape resepi ini.
haaaa betul sangat sangat tuu, sangat cerewet dan mengambil masa yang lama nak menyiapkan kek ...tapi hasilnye sangat memuaskan....tak caya..harus percaya gak..hee
Wednesday, 8 August 2012
kek di dapurkakzu
CARROT CAKE
Assalamualaikum...
Wahhhh lame gak kkzu tak jenguk ke mari, bukan busy ke ape tetapi di bulan ramadhan tahun ini kkzu agak low profile dan lesu sedikit rasenye. Kalau boleh nak rehat sepanjang hari dan menyimpan tenaga untuk malam hari.Di bulan ramadhan ini juga kkzu ada menerima tempahan kek kek juga, alhamdulillah rezeki kan. Oder kek kek untuk hari raya juga sudah mula masuk , insyaallah akan di siap kan sebaik mungkin.
red velvet cake
kek karamel
Thursday, 2 August 2012
kek
CCMC
Hai salam ramadhan buat semua ye dan salam sejahtera juga buat teman seantario dunia....layanzzzzz aje gambar2 kek dari DAPURKAKZU.Kalau nak oder untuk raya nanti sile kan lah ye.
Untuk pembaca MAJALAH SAJI OGOS , ramai yang bertanye ape itu TEPUNG REDROSE. Tepung itu adelah tepung biskut yang berfungsi merangup kan biskut. Ade jual di mane mane bakery seluruh malaysia.Kalau tak dapat cari tepung resrose boleh aje gune TEPUNG GANDUM biasa tuu ye.
kek karamel ~ paling laku dan popular
kek coklat moist
rainbow cake
Hai salam ramadhan buat semua ye dan salam sejahtera juga buat teman seantario dunia....layanzzzzz aje gambar2 kek dari DAPURKAKZU.Kalau nak oder untuk raya nanti sile kan lah ye.
Untuk pembaca MAJALAH SAJI OGOS , ramai yang bertanye ape itu TEPUNG REDROSE. Tepung itu adelah tepung biskut yang berfungsi merangup kan biskut. Ade jual di mane mane bakery seluruh malaysia.Kalau tak dapat cari tepung resrose boleh aje gune TEPUNG GANDUM biasa tuu ye.
kek karamel ~ paling laku dan popular
kek coklat moist
rainbow cake
Wednesday, 1 August 2012
lauk ramadhan
Menu simple dan serba ringkas aje untuk berbuka puasa.. Bukan ape kalau banyak sangat makanan memang takkan perabih.
ayam masak asam pedas
sup tauhu lembik dan fishball
ulaman
sambal belacan
SUP TAUHU LEMBIK
2 ketul tauhu lembik
1 peket bebola ikan @ ayam
daun bawang ~ hiris kecil
2 biji bawang kecil ~ hiris
2 biji bawang putih ~ hiris
lada putih
1 kiub ayam
air secukupnye
Tumis bawang kecil dan bawang putih dengan sedikit minyak
Masukkan air secukupnye dan kiub ayam
Bile dah gelegak masukkan bebola ikan dan tauhu lembik
Akhir sekali masukkan garam , bahan perasa dan lada putih
Tabur daun bawang.
Menu serba ringkas juge tapi yang paling menangkap selera , petai ngan sambal belacan lerrr.
lemak pucuk ubi
paru sambal
ikan kerisi goreng
ulaman
petai
LEMAK PUCUK UBI
1 ikat pucuk ubi ~ rebus dan potong kecil
4 cawan santan sederhana pekat
20 biji cili api ~ tumbuk halus
2 biji bawang kecil ~ tumbuk halus
1 keping asam keping
serbuk kunyit
ikan bilis ~rendam sekejap dan tumbuk
1 batang serai ~ ketuk
garam dan gula
Satukan 3 cawan santan, ikan bilis, pucuk ubi,serai, cili api , bawang merah , asam keping dan serbuk kunyit
Masak hingga bahan bersatu dan gelegak.
Sesuaikan garam dan gula
Akhir sekali masukkan lebihan santan tadi dan masak sekejap lagi.
Sunday, 29 July 2012
Kisah di sebaliknye
eeeihhhh buat kek ape tuuuu....Wani dari Melaka....
hai, assalamualaikum....
Story mory hari ini adelah sedikit cerita.Bagaimana kkzu bermula mengajar buat kek ini .Asalnye kkzu selalu di tanya oleh rakan dari Fb dan DAPUR-KAKZU samada kkzu ade ngajar ke tidak.,memang kkzu tolak mentah mentah sebab tak berani dan rase nye macam ade banyak kekurangan jike di bandingkan dengan orang lain.Entah macammana di takdirkan kkzu boleh kate OK pade Natrah & the gengs dengan niat hanya satu ingin mengajar seikhlas boleh ape yang kkzu TAHU . Bermula dari situ lah kkzu berkata dalam diri sendiri insyaallah kkzu boleh teruskan mengajar dengan niat kerana allah ingin mengajar adik adik dan kakak yng memang nak sangat buat kek kek.Ade yang datang memang tak pernah buat kek, ade yang datang nak menambah ilmu membuat jenis kek yang tak pernah di buat lagi, bak kata kkzu mengajar dengan cara kkzu dan sangat sangat berharap agar kalian berpuas hati dengan tunjuk ajar dari kkzu dengan ilmu yang tak seberapa ini. Tetapi alhamdulillah yang datang semuanye mesra bagai adik beradik dan tidak segan segan atau malu malu bile berada di DAPURKAKZU yang tak berapa nak besar ini.
Isu yang lain ramai yang berkata yuran yang di kena kan sangat murah. Eiiihhhh ye ke, boleh untung ke gitu dengan penggunaan letrik, air, masa dan bahan bahan yang kkzu sediakan. KKzu mengamalkan sikap beramal sambil beruntung, insyaallah rezeki adalah dari allah.
Kisah nye begini, contoh 2 kek adelah 320 rngt ( kek russian dan red velvet cake ) atau 190 rngt ( marble cheese brownies dan kek karamel ). Bagi mereka yang dah biasa pergi kelas dan berkemampuan tak kisah pun nak bayar sebanyak itu ( wahhhh ayat skema ni,jangan marah aaaaaa ) , sebab nye ade kelas yang mengecas 1 kek hingge 2 ke 3 ratus pun ade sesuai dengan pengalaman cikgu yang mengajar, so jangan pertikai kan isu tuu ye. Mereke memang layak di gelar Chef ye, Kkzu berbangga dengan kalian yang berusaha keras untuk berjaya. Cuma bagi mereka yang tak pernah belajar di mana mana dan suri rumah @ berkejaya juga, tak kisah lerr tuuu, untuk membayar 320 rngt seorang tuu adoooiiii terkejut beruk jugak laa kan, ngaku ngaku..kan kan, Makenye kkzu kate datang lah berkumpulan seramai 3 orang dan boleh share bayar, maknenye belajar bersama sama dan kek juga akan di belah 3 setiap seorang berbanding datang sorang kek akan di bawak balik dua kek.Bayarannnye juga di bahagi tiga iaitu 110 rngt @ 60 rngt seorang gitu.Nak datang 4 orang pun boleh ( bayaran nye pun share 4 orang gitu ) tapi kene agak agak size badan ye, wakaka jangan marah statement ni ye, heeeeee. Kalau rase badan mike kecik molek boleh datang 4 orang tapi kalau rasenye badan berisi gebu seksi gitu datang 3 orang ye sebab nanti kut berlaga bontot di dalam DAPURKAKZU yang tak berapa nak besar ni.Tapi kalau tak kesah redah aje lerrr ye.
Setakat inilah story mory dari kkzu ye. Apepun kkzu sangat sangat bersyukur dengan kehadiran teman teman telah melahirkan ukhwah yang tidak berakhir di situ aje. Silaturohim berpanjangan sebelom dan selepas nye.Alhamdulillah dan sudi sudi lah jengah ke DAPURKAKZU ye.
Boleh klik di sini ye jike nak jengah ke dapurkakzu.
wahhhh..tekun nampak nye.....senyum ckit...
kami bergambar beramai ramai pade sesi terakhir...geng adik beradik dari bangi, melaka dan terengganu.
insyaallah ade rezeki jumpe lagi ye.
15 julai 2012
Saturday, 28 July 2012
Jengah ke DAPURKAKZU
Su ~ ulu kelang
Hazaila ~ semenyeh
Saidila ~ puchong
Belajar buat kek di Dapurkakzu.Kisah selanjut nye boleh jengah di sini ye...
8 julai 2012
Siti khalijah & the gengs ~ nilai & putrajaya
10 julai 2012
liza hassan ~ keramat
azie ~ bukit mahkota
14 julai 2012
shahira
suzie
siti
Subscribe to:
Posts (Atom)