sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 20 August 2011

RAINBOW CAKE

Hai semua

Terima kasih buat shuhairi.shuhaini dan Pu 3 manja di atas tunjuk ajar bagaimana nak menghasilkan renbo kek ini. Yang benarnye ade  versi kek lain juga nak menghasilkan renbo kek ini termasuk butter cake dan spounge cakes. Pastinye ade 6 warne bile dipotong kek ini akan membuatkan mulut kite ternganga sekejap ~ jangan lalat masuk sudah ye. Sungguh cantik dan teruja bile melihat 6 lapis berbeze warne.

Kek memang tak naik tinggi tetapi bile sudah di lapiskan akan menjadi seperti bangunan 6 tingkat.Versi kek ini tidak menggunakan kuning telur, jike nak menggunakan telur kuning boleh gune versi butter cake ye. Topping nye bergantung ape yang you all suke termasuk cheesecream, buttercream, freshcream dan italian buttercream.



RUJUKAN ; pu 3 MANJA

BAHAN BAHAN

3 cawan tepung gandum ~ ayak
4 tsp baking. powder ~ ayak ~ kkzu letak 2 tsp aje
1 cawan butter
1 3/4 cawan gula castor
5 biji putih telur
1 1/2 cawan susu segar
2 tsp esen vanilla
6 jenis kaler yang di sukai

CARE CARE

Putar butter dan gula hingge kembang dan gebu ~ sehingge putih
Masukkan telur putih dan esen vanilla ~ putar sebati
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Bahagikan kepade 6 bahagian dan setiap satu letak kaler yang di sukai ~ purple, hijau, biru, kuning, oren, merah
Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang 8 inci dan bakar selame 15 minit pade suhu 180 C menggunakan api atas bawah.
Bakar sehingge selesai semuanye 6 lapis
Boleh lah di topping mengikut citarase anda ye.









~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU ~




.

TAT KELOPAK NYONYA


TAT KELOPAK  NYONYA

haiiii...Assalamualaikum, masih buat kuah raye  ke tuuu, kkzu buat jugak tahun ni tapi tak laaa banyak jenis, cume kuantiti nye banyak2 sebab nak bawak balik kampong  sebagai buah tangan.Idok lerr nanti balik kampung tangan kosong je.Adik adik kakzu memang nunggu je tuuu specialist nye biskut almond london.Ni kkzu nak tepek resepi biskut TAT NYONYA dari kak fauziah.samad kesayangan ramai kite.



RUJUKAN ; Kak gee

BAHAN BAHAN

300 GM tepung gandum
200 gm butter
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula icing
2 kuning telur
jem nanas secukup nye

CARE CARE

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula icing
2. Masukkan butter yang telah di potong dadu kedalam bekas
3. Ramas tepung dan butter menggunakan hujung jari sahaja hingge berderai.
4. Masukkan telur dan uli hingge adunan menjadi doh.
5. Bulat bulat kan kescil kecil, tekan hingge nipis dan terap menggunakan acuan bentuk bunga ( besar ) dan masukkan ke dalam paper cup.Bulat bulatkan jem nanas dan letak di tengah tengah nye.Akan terhasil lah seperti kelopak bunga
6. Bakar didalam oven suhu 180 C selame 30 minit @ hingge tat masak.




step to step bagaimane nak menghasilkan tat kelopak bunga.

Friday, 5 August 2011

KUEH LOPES

Kueh lopes, ce cite,sape yang tak suke kan.Boleh di katekan ramai penggemar kueh tradisional ini. Waaaaa..kueh peberet kakzu ni cume umor dah meningkat  ini tidak lerr makan banyak sangat,cukup lerr sekadar merase,takut angin kan..


Ingat lagi mase kecik kecik mak dan arwah opah dok buat kueh ni care tradisional.Kukus dulu pastu masukkan dalam daun pisang.Gulung dan ikat ketat ketat,pastu rebus lagi.Sekarang ni tak lagi,semue kerje nak mudah dan cepat,yang penting rasenye tetap sedap.
kakzu nengok kueh lopes kakzu kurang kaler hijau sebab kakzu letak pewarne hijau sikit je.Hanye kaler dari air daun pandan je.


RESEPI ; gobok buruk

Bahan kuih :

2 cawan pulut ( basuh dan rendamkan )..kakzu tak rendam pun
2 cawan santan
secubit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda yang di gaul dengan sedikit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa (30 minit)
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan kuat sikit supaya pulut tadi mampat dan kemas

.4. Keluarkan tarik pelastik alas dalam tudung tadi dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Makan bersame air gula merah

**kakzu tak kukus...kakzu tanak macam masak nasi je.

Wednesday, 3 August 2011

TEPUNG TALAM GULA MERAH

Salam Ramadhan kepade teman teman semua....jom mem 'bazar' ke me 'masak' tuuuu...kkzu ni suri romah, makenye tersangat jarang ke bazar tuuuu...anak2 pun lebih suke makan nasi berlaukkan hidangan panas panas.
Kueh kueh pulak makan lerr sepotong due,nak naknye kueh basah ni....kkzu amik kesempatan menghulur sepiring due pade jiran...








Hari ni kkzu buat tepung talam gula merah,kueh mak mak kite dulu kan...yang pasti kueh kueh mcm ni kene cukup mase mengukusnye..kalo tak kueh talam jadik lembik dan tak sedap..


TEPUNG TALAM GULA MERAH 


 SUMBER :  BLOG HANIELIZA 

Lapisan Bawah:


1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan 
1/2 cawan gula pasir ) 
5 cawan air biasa ) 
2 cawan tepung gandum 
2 sudu besar tepung ubi 
1 sudu kecil kapur 

Cara 
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang. 
2. Gaulkan adunan dan tapiskan. 
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit. 
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu. 


Lapisan Atas 
3 cawan santan pekat 
1 cawan tepung beras 
1 sudu kecil garam 

Cara 
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.. 
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan 
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak 
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan. 

********************
TEPUNG TALAM GULA MERAH ( RECIPE FROM RUSNAH AHMAD )

100 gm gula merah ( 150 GM pun bole )
2 sb gula putih 
sehelai daun pandan diikat 
2 1/2 cwn air 
Keempat bahan ini direbus jangan sampai pekat cuma hingga gulanya larut. 

1/2 cwn tepung gandum 
1/2 cwn tepung beras 
1 sb tepung ubi/jagung 
1 sb air kapur 
sedikit garam 
Keempat empat bahan ini disebatikan dan dicampur dengan air gula yang suam yang ditapis terlebih dulu kemudian dituang ke dalam loyang berukuran 8 inci dan dikukus separuh masak. 
Tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus dgn api sederhana . 

Bahagian atas 
1/2 cwn tepung beras 
1 1/2 cwn santan 
sedikit garam 
Ketiga-tiga bahan ini diadun sebati dan dikacau sebentar diatas api, bila naik wap tuangkan ke atas lapisan bawah yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang 20 minit. 
Biarkan sejuk baru dipotong dgn pisau yang basah.

Tuesday, 2 August 2011

KUEH CARA




Assalamualaikum semue.Sempene bulan yang mulia ini kkzu nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN yang penuh keberkatan ni.... 


Kalau bulan puase je tekak mesti nak makan kueh kueh kan selain dari nasi.Kkzu buat kueh  'cara '..kueh ini senang sangat nak buatnye.Kocok2 je dah jadik.Kkzu blender je sebab nak senang lagi menyenangkan...heee.Resepi macam macam  versi ade tapi lebih kurang je adunannye...


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


1 CAWAN TEPPUNG GANDUM
1/2 CAWAN AIR PANDAN
1/2 CAWAN SANTAN
1/2 TSP GARAM
1 TELUR
1 TBSP MINYAK MASAK
PEWARNE  ( HIJAU )




1. KACAU  SEBATI KESEMUA BAHAN.TAPIS
2. PANASKAN ACUAN,CALIT SEDIKIT MINYAK
3. TUANG ADUNAN SEPARUH ACUAN DAN MASUKKAN GULA,TUTUP DENGAN PENUTUP HINGGE KUEH MASAK.

Saturday, 30 July 2011

APAM PUTERI AYU





Keh keh keh...gelak gelak dulu...penah nengok tak apam puteri ayu besar  ini, kalau untuk makan2 sendiri bole lerr..kalau nak jual camamane tuuu...jenoh deme nak nganga mulut besar2, heeee...buat lawok jeee...potong lerr kecik2, keje senang tandenye orang malas....kkzu x kose nak sumbat kelape tuuu satu2 dalam acuan...sbb kesebukan yng amat sangat tetapi tekak rase nak makan.
Jadi kome buat lerr kecik2 ye, kalau nak buat lagi besar ape salah nye...heee



BAHAN BAHAN


3 BIJI TELUR
 1 1/2 CAWAN GULA CASTOR
1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
1 SUDU KECIL OVELETTE
1/2 CAWAN SANTAN YANG DIPERAH BERSAME DAUN PANDAN.
1 SUDU KECIL PANDAN PASTE


CARE CARE


1. PUTAR TELUR,GULA DAN OVELETTE HINGGE KEMBANG ( PUTIH DAN BERKRIM )
2. MASUKKAN TEPONG GANDUM DAN SANTAN
3. MASUKKAN DALAM ACUAN PUTERI AYU YNG TELAH DILETAK KELAPE
4. KUKUS SELAME 10 MINIT ( UNTUK YNG BESAR NI KUKUS SELAME 1/2 JAM )


***
250 GM KELAPE PARUT PUTIH
1 1/2 SUDU BESAR TEPONG JAGUNG
1/4 SUDU KECIL GARAM


@


3 BIJI TELOR
230 GM GULA
270 GM TEPUNG GANDUM
2 TSP OVELETTE
250 ML SANTAN + AIR PANDAN
PANDAN PASTE
PEWARNE HIJAU


**JIKE INGIN KAN PERISE COKLAT.MASUKKAN 25 GRAM COCO POWDER DAN KURANGKAN TEPUNG GANDUM 250 GM.



Sunday, 24 July 2011

NASI GORENG BELACAN




tak tahan nengok nasik goreng June Ahmad smlm sampai temimpi mimpi dalam tido...dasat tuu june wwoiii...kebetulan stok ikan bilis banyak..beso kecik ade...jadik taram je luor dalam ikan bilis...cam biase..nasik goreng belacan cili api..jimat lauk tngahri ni.

JOM MAKAN.....



isshh isshh..dekat seminggu masak cincai...ari ni baru ade kesempatan nak bejoget2 kat dapo...dah siap baru perasan serbe serbi ciliapi...

ikan masak lemak cili api,rendang kerang cili api,sambal tempoyak ciliapi,acar kobis cili api...waa punye hati pun berapi....




Tringin lak nak makan ketam...gi paso semenyeh yng ade ' adik ' ketam je..bli jugak lerr....
ketam masak lemak cili api ~ ikan tongkol goreng ~ pucuk ubi rebus ~ ikan masin duri ~ sambal bacang (kesukaan ramai...ye ke...)
ate kalo dah ghupe ni..duduk lerr besile.
.

CAKES 4



sekejap je dah licin....



hepi beday  to you....kkzu wish kan tapi kek tuu kkzu tukang makan..hee








Keknye masih same cume krim nye aje gune BC...halus mulus je rasenye.....

Monday, 18 July 2011

KEK GULA HANGUS


kek gula hangus, insyaallah tak jemu dimakan...



Assalamualaikum....

Cerite mengenai  kek ni kan ade banyak resepi dan step2 nak buat nye tetapi kali ni kkzu dapat resepi yang paling senang nak buat..masyaallah..kocok kocok je..insyaallah kek nye naik tinggi,lembut dan bersarang.



Jiran kkzu cikgu liana yang ajar kkzu kek ni cume yang kkzu agak blurr kek cikgu liana bebaris baris sarangnye..kek kkzu besarang kecik2.Ape pun kkzu tetap sangat sangat puashati dengan rasenye....
meh meh kalo nak cube...


BAHAN BAHAN


1 mug gula kasar ( jadikan gula hangus )
1 mug air ( bile gula dah hangus masukkan air )
6 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 mug minyak
1 sudu kecil soda bikarbonate ( sukat tinggi )
1 mug tepung gandum


care2..



1  Ayak tepung n soda bikabonate
2  Kacau susu dan minyak hingge sebati
3  Masukkan telur satu persatu
4  Masukkan air gula hangus
5  Masukkan tepung sedikit demi sedikit
6  Gris loyang dengan minyak @ majerin
7  Tapis adunan tadi kedalam loyang petak 8 x 8
8  Bakar selama 1 jam pade suhu 160 ...



** bole jugak di blender adunan ni setelah dikacau sebati dan tuang ke dalam loyang dengan care kaedah ' teh tarik '...

Thursday, 14 July 2011

BISKUT FRAMBOZEN KENARI



Emmmmm nengok name biskut ni  berasal dari mane lerr agaknye, bukak internet je merate rate ade biskut ni.Saje nak mencobe cammane rasenye Hurmmmm bile dah siap memang sedap cume agak manis sikit tetapi memang unik rasenye... Kkzu telah adjustkan  kandungan gulanye agar biskut ini seimbang rase manisnye, tak laa melekat kat anak tekak kalau memakannye.Selamat mencube ye ..pasti you all suke sebab dari segi rasenye pasti tetamu yang datang suka akan keunikan rase biskut FRAMBOZEN KENARI ini.




Sebelom dibakar kkzu tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung


B
TOPPING
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes  


C
ROYAL ICING
60  gm putih telo
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


CARE CARE


1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.

Sunday, 10 July 2011

MASCARPONE TIRAMITSU CAKE







Asslamualaikum.Haiiiiii...ape khabar hari ni, emmm, hari ini baru kkzu ade mase terluang sikit, almaklum lerr agak sebuk dengan urusan seharian.Kalau ade resepi2 baru @ ade cerite2 nak di kongsi baru lerr kkzu masuk ke sini...
Nak cerite mengenai tiramitsu cakes ini kan, ade banyak versi tiramitsu dan boleh cube yang mane mane suke.Bile nengok resepi bole bayangkan kelemakannye tuuu, nak2 ade rase coffee..
Penyediaannye agak senang cume bahan2 yang digunakan agak banyak kuantitinye untuk sebjik kek tapi insyaallah sebijik kek bole makan ramai2.
Bagi kkzu siape yang suke cheese baru boleh makan tiramitsu ni sebab asasnye ' 500 gm ' cheese berperise kopi yng agak ringan.
Rasenye ramai yang dah biase buat tiramitsu ni dan agak2 nye bahannye same je cume sukatannye nye aje berlainan.
Mari  kite nengok bahan bahan nye....




haaaa..ni bayangan kek tiramitsu di dalamnye...

Ini adelah resepi untuk kek yang besar




RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN 


A
250 gm cheesecream ( biar dalam suhu bilik hingge lembut )
250 gm cheese mascarpon
2 kuning telur
*2 tbsp gelatin
*60 gm air panas
*kacau hingge gelatin larut


COFFE SYRUP ( di masukkan ke dalam adunan cheese )
5 gm instant coffee ( nescaffe )
20 gm gula castor
15 gm air panas
kacau hingge larut


2 bijik telur putih
40 gm gula castor


400 gm non dairy whipping cream
putar hingge jadik kental ( whisk until lihgt n fluffy)


BAHAN BAHAN B
coffee syrup ( letak atas kek )..sprinkle onto the cake
70 castor sugar
100 gm air panas
10 gm instant coffee ( nescaffee )


BAHAN BAHAN C
Spounge cake coklat 9 inci @ biskut tiramitsu


CARE CARE NYE


1. Putar creamcheese dan mascarpon hingge kembang.Masukkan kuning telur , gelatin ( jike perlu ) dan coffe syrup.Putar sebati
2.  Putar putih telur dan gule icing hingge kental. ( meringue )
3. Campurkan adunan creamcheese , meringue dan whipping cream yang telah di putar kental..Kaup balik perlahan
4.  Sediakan spounge cake coklat  9 inci
5.  potong kek kepade 3 lapisan ( resepi di bawah )
6.  Letakkan BAHAN B ( COFFEE SYRUP ) keatas kek....letak 1/3 coffee syrup.Letak adunan cheese (tiramitsu ).Ulang proses yang same hingge habis
Gunekan loyang base @ loyang push up semase menyusun tiramisu..
7.  Masukkan tiramitsu yang telah siap kedalam petisejuk sehari semalam @ 4 jam
8  Keluarkan tiramitsu dan salut kek dengan freshcream.Hias mengikut kreativiti masing2...
 
** coffee syrup bole juge gune nescaffee 3 in 1.


**biskut yng digunekan ialah biskut 'lady fingers '.Bole juge celupkan biskut didalam coffee syrup untuk menggantikan spoungcake....ikut citerase masing2 yek...







TIRAMITSU CAKE


***
SPOUNGE CAKE


250 gm mix coklat spounge mix ( ade jual kat bakery )
1/4 cawan air @ susu segar
1/4 cawan minyak jagung @ butter cair
5 biji telur
1 tsp nescaffee (menambah rase kopi pade tiramitsu )


1. Satukan kesemue bahan kecuali minyak ke dalam mesin pengadun dan putar menggunekan high speed no 6 selame 20 minit. ( adunan akan mengembang dan ringan )
2. Akhir sekali masukkan minyak, putar kaup balik sahaja
3. Bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170.

Friday, 1 July 2011

CAKES 3

kek karamel..kek yang buat jantung berdegup kencang...hee


carrot cake cheesecream with hawaian coconut


kek spounge lapis strawberry filling





indulgent...




salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu berlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....

CAKES 2











salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu tberlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....

Sunday, 26 June 2011

BISKUT SEMPRIT @ DAHLIA






RAYE DATANG LAGI...RAYE DATANG LAGI...

Emmmm, nak buat biskut raye ke tahun ni.Selalu beli je kan.Ape kate tahun ni buat biskut sendiri.Yang pasti lebih jimat, dok dengar tahun ni biskut raye naik harge lagi.
kalau buat sendiri 1 bancuhan pun dah penuh balang.Boleh lerr bagi kat mak mertue berbalang balang....kan kannnnn
Kkzu ni dah menggodek biskut raye sejak dari sekolah lagi.Dah jemu rasenye, tahun ni rase nak pencen buat biskut kecuali almond london yng memang feberet semue orang dan kkzu bercadang nak buat coklat aje tahun ni dan beli kerepek ber tan tan.Nak skodeng2 gudang kerepek kat sepang tuuu haaaa.



RESEPI ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN


260 gm mentega
45 gm tepung custard
255 gm tepung gandum
125 gm tepung jagung
100 gm gula icing

1 kuning telur

CARE CARE

1. Putar mentega dan ,gula icing dan kuning telur hingge sebati ( tak perlu lame sangat )
2.Masukkan ketige tige jenis tepung yang telah diayak
Picit menggunekan acuan semprit
Bakar pade suhu 180 selame 20 minit @ ikut kepanansan oven masing2


NOTES ; yang pasti rase kat mulut biskut dah cukup masak ke belom...( jangan rase mase  siang bulan ramadhan sudah... )