sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 20 August 2011

TAT KELOPAK NYONYA


TAT KELOPAK  NYONYA

haiiii...Assalamualaikum, masih buat kuah raye  ke tuuu, kkzu buat jugak tahun ni tapi tak laaa banyak jenis, cume kuantiti nye banyak2 sebab nak bawak balik kampong  sebagai buah tangan.Idok lerr nanti balik kampung tangan kosong je.Adik adik kakzu memang nunggu je tuuu specialist nye biskut almond london.Ni kkzu nak tepek resepi biskut TAT NYONYA dari kak fauziah.samad kesayangan ramai kite.



RUJUKAN ; Kak gee

BAHAN BAHAN

300 GM tepung gandum
200 gm butter
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula icing
2 kuning telur
jem nanas secukup nye

CARE CARE

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula icing
2. Masukkan butter yang telah di potong dadu kedalam bekas
3. Ramas tepung dan butter menggunakan hujung jari sahaja hingge berderai.
4. Masukkan telur dan uli hingge adunan menjadi doh.
5. Bulat bulat kan kescil kecil, tekan hingge nipis dan terap menggunakan acuan bentuk bunga ( besar ) dan masukkan ke dalam paper cup.Bulat bulatkan jem nanas dan letak di tengah tengah nye.Akan terhasil lah seperti kelopak bunga
6. Bakar didalam oven suhu 180 C selame 30 minit @ hingge tat masak.




step to step bagaimane nak menghasilkan tat kelopak bunga.

No comments:

Post a comment