sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 18 July 2011

KEK GULA HANGUS


kek gula hangus, insyaallah tak jemu dimakan...



Assalamualaikum....

Cerite mengenai  kek ni kan ade banyak resepi dan step2 nak buat nye tetapi kali ni kkzu dapat resepi yang paling senang nak buat..masyaallah..kocok kocok je..insyaallah kek nye naik tinggi,lembut dan bersarang.



Jiran kkzu cikgu liana yang ajar kkzu kek ni cume yang kkzu agak blurr kek cikgu liana bebaris baris sarangnye..kek kkzu besarang kecik2.Ape pun kkzu tetap sangat sangat puashati dengan rasenye....
meh meh kalo nak cube...


BAHAN BAHAN


1 mug gula kasar ( jadikan gula hangus )
1 mug air ( bile gula dah hangus masukkan air )
6 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 mug minyak
1 sudu kecil soda bikarbonate ( sukat tinggi )
1 mug tepung gandum


care2..



1  Ayak tepung n soda bikabonate
2  Kacau susu dan minyak hingge sebati
3  Masukkan telur satu persatu
4  Masukkan air gula hangus
5  Masukkan tepung sedikit demi sedikit
6  Gris loyang dengan minyak @ majerin
7  Tapis adunan tadi kedalam loyang petak 8 x 8
8  Bakar selama 1 jam pade suhu 160 ...



** bole jugak di blender adunan ni setelah dikacau sebati dan tuang ke dalam loyang dengan care kaedah ' teh tarik '...

Thursday, 14 July 2011

BISKUT FRAMBOZEN KENARI



Emmmmm nengok name biskut ni  berasal dari mane lerr agaknye, bukak internet je merate rate ade biskut ni.Saje nak mencobe cammane rasenye Hurmmmm bile dah siap memang sedap cume agak manis sikit tetapi memang unik rasenye... Kkzu telah adjustkan  kandungan gulanye agar biskut ini seimbang rase manisnye, tak laa melekat kat anak tekak kalau memakannye.Selamat mencube ye ..pasti you all suke sebab dari segi rasenye pasti tetamu yang datang suka akan keunikan rase biskut FRAMBOZEN KENARI ini.




Sebelom dibakar kkzu tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung


B
TOPPING
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes  


C
ROYAL ICING
60  gm putih telo
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


CARE CARE


1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.

Sunday, 10 July 2011

MASCARPONE TIRAMITSU CAKE







Asslamualaikum.Haiiiiii...ape khabar hari ni, emmm, hari ini baru kkzu ade mase terluang sikit, almaklum lerr agak sebuk dengan urusan seharian.Kalau ade resepi2 baru @ ade cerite2 nak di kongsi baru lerr kkzu masuk ke sini...
Nak cerite mengenai tiramitsu cakes ini kan, ade banyak versi tiramitsu dan boleh cube yang mane mane suke.Bile nengok resepi bole bayangkan kelemakannye tuuu, nak2 ade rase coffee..
Penyediaannye agak senang cume bahan2 yang digunakan agak banyak kuantitinye untuk sebjik kek tapi insyaallah sebijik kek bole makan ramai2.
Bagi kkzu siape yang suke cheese baru boleh makan tiramitsu ni sebab asasnye ' 500 gm ' cheese berperise kopi yng agak ringan.
Rasenye ramai yang dah biase buat tiramitsu ni dan agak2 nye bahannye same je cume sukatannye nye aje berlainan.
Mari  kite nengok bahan bahan nye....




haaaa..ni bayangan kek tiramitsu di dalamnye...

Ini adelah resepi untuk kek yang besar




RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN 


A
250 gm cheesecream ( biar dalam suhu bilik hingge lembut )
250 gm cheese mascarpon
2 kuning telur
*2 tbsp gelatin
*60 gm air panas
*kacau hingge gelatin larut


COFFE SYRUP ( di masukkan ke dalam adunan cheese )
5 gm instant coffee ( nescaffe )
20 gm gula castor
15 gm air panas
kacau hingge larut


2 bijik telur putih
40 gm gula castor


400 gm non dairy whipping cream
putar hingge jadik kental ( whisk until lihgt n fluffy)


BAHAN BAHAN B
coffee syrup ( letak atas kek )..sprinkle onto the cake
70 castor sugar
100 gm air panas
10 gm instant coffee ( nescaffee )


BAHAN BAHAN C
Spounge cake coklat 9 inci @ biskut tiramitsu


CARE CARE NYE


1. Putar creamcheese dan mascarpon hingge kembang.Masukkan kuning telur , gelatin ( jike perlu ) dan coffe syrup.Putar sebati
2.  Putar putih telur dan gule icing hingge kental. ( meringue )
3. Campurkan adunan creamcheese , meringue dan whipping cream yang telah di putar kental..Kaup balik perlahan
4.  Sediakan spounge cake coklat  9 inci
5.  potong kek kepade 3 lapisan ( resepi di bawah )
6.  Letakkan BAHAN B ( COFFEE SYRUP ) keatas kek....letak 1/3 coffee syrup.Letak adunan cheese (tiramitsu ).Ulang proses yang same hingge habis
Gunekan loyang base @ loyang push up semase menyusun tiramisu..
7.  Masukkan tiramitsu yang telah siap kedalam petisejuk sehari semalam @ 4 jam
8  Keluarkan tiramitsu dan salut kek dengan freshcream.Hias mengikut kreativiti masing2...
 
** coffee syrup bole juge gune nescaffee 3 in 1.


**biskut yng digunekan ialah biskut 'lady fingers '.Bole juge celupkan biskut didalam coffee syrup untuk menggantikan spoungcake....ikut citerase masing2 yek...







TIRAMITSU CAKE


***
SPOUNGE CAKE


250 gm mix coklat spounge mix ( ade jual kat bakery )
1/4 cawan air @ susu segar
1/4 cawan minyak jagung @ butter cair
5 biji telur
1 tsp nescaffee (menambah rase kopi pade tiramitsu )


1. Satukan kesemue bahan kecuali minyak ke dalam mesin pengadun dan putar menggunekan high speed no 6 selame 20 minit. ( adunan akan mengembang dan ringan )
2. Akhir sekali masukkan minyak, putar kaup balik sahaja
3. Bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170.

Friday, 1 July 2011

CAKES 3

kek karamel..kek yang buat jantung berdegup kencang...hee


carrot cake cheesecream with hawaian coconut


kek spounge lapis strawberry filling





indulgent...




salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu berlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....

CAKES 2











salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu tberlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....

Sunday, 26 June 2011

BISKUT SEMPRIT @ DAHLIA






RAYE DATANG LAGI...RAYE DATANG LAGI...

Emmmm, nak buat biskut raye ke tahun ni.Selalu beli je kan.Ape kate tahun ni buat biskut sendiri.Yang pasti lebih jimat, dok dengar tahun ni biskut raye naik harge lagi.
kalau buat sendiri 1 bancuhan pun dah penuh balang.Boleh lerr bagi kat mak mertue berbalang balang....kan kannnnn
Kkzu ni dah menggodek biskut raye sejak dari sekolah lagi.Dah jemu rasenye, tahun ni rase nak pencen buat biskut kecuali almond london yng memang feberet semue orang dan kkzu bercadang nak buat coklat aje tahun ni dan beli kerepek ber tan tan.Nak skodeng2 gudang kerepek kat sepang tuuu haaaa.



RESEPI ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN


260 gm mentega
45 gm tepung custard
255 gm tepung gandum
125 gm tepung jagung
100 gm gula icing

1 kuning telur

CARE CARE

1. Putar mentega dan ,gula icing dan kuning telur hingge sebati ( tak perlu lame sangat )
2.Masukkan ketige tige jenis tepung yang telah diayak
Picit menggunekan acuan semprit
Bakar pade suhu 180 selame 20 minit @ ikut kepanansan oven masing2


NOTES ; yang pasti rase kat mulut biskut dah cukup masak ke belom...( jangan rase mase  siang bulan ramadhan sudah... )



Saturday, 25 June 2011

BISKUT DRAGON BALL



RAYE datang lagi...meh meh kite godek2 kueh ghaye

bahan2..


500 gm minyak sapi

100 gm butter
1 cawan gula icing
550 gm tepung gandum
450 gm tepung super fine 

care2

1. Putar minyak sapi,butter and gula hingga sebati
2. Masukkan tepung yang telah disatukan (2 jenis tepong tadi ) yang telah di ayak.
3. Bahagikan kepade 3 bahagian dan letak warne setiap satu, kuning,hijau dan merah.
4. Bentukkan menjadi bulat bulat.

5. Bakar pade suhu 180 C selame 30 minit
6. Setelah masak, biarkan biskut sejuk dahulu, gaul dengan gula castor yang paling halus.



BISKUT SARANG SEMUT



RAYE datang lagi..ape lagi..godek2 kueh ghaye lerr

bahan bahan


1 cawan butter @ marjerin
1 cawan gula castor yang paling halus
1 butir telur kuning
sedikit esen vanilla
3 sudu besar serbuk koko
tepung kek ( self raising flour ) kate name lain tepung naik sendiri
tepung gandum
**sesugguhnye untuk biskut ini kkzu tak penah sukat tepung..ikut kelembutan yang sesuai untuk biskut.nisbah untuk tepung tuu...( 2 cawan tepung kek + 1 cawan tepung gandum )..ade paham..heheee..

care2...

1. Putar butter,gula castor,esen dan telor kuning hingge sebati aje, tak perlu kembang sangat, nanti biskut keras.
2. Masukkan serbuk koko, putar lagi
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. Bulat2 kan dan tepek choclate rice dan masukkan kedalam kertas kek
5. Bakar ikut kepanasan suhu masing2, kebiasaannye suhu 180 selame stengah jam.


notes ; biskut ni banyak mengandungi tepung kek, makenye biskut akan lambat masak sikit.

CAKES 1

 oreo cheesecake yang kkzu dah mekap kan...amacam ade sukeeeeeee....


hepi beday si kembar


 indulgent..hajat nak letak strawberi..gi carik  tkde lerr pulak...


indulgent...


filling strawberry tuu dah dicampo gelatin sbb tuu nampak ferm aje..terletak gitu...




Salam hari sabtu...syukur alhamdulillah..kite masih dikurniakan kesihatan yang kekal baik....kkzu nak tepek gambo2 kek yng kkzu buat semalam..resepi2 nye ade kat kategori album kek tuuu...letih tuu dh tentu tpi kepuasan dapat menyiapkan satu2 kek tuu yang buat kkzu tersenyum...kkzu tk reti daaa nak tulis panjang2..letih pun ye...so selamat berhari minggu dan selamat menjamu mate...daaaaaa

Friday, 24 June 2011

JEMPUT MAKAN...


 meh meh jemput makan sambil layan pokok2....



 sambal bacang

 sambal belacan..


GULAI TEMPOYAK






ASSALAMUALAIKUM...sihat ke hari ni...eeeemmmm...kkzu baru je baik dari demam setengah hari..alhamdulillah lepas makan aje ubat terus je kebah demam ni...kkzu kene kuat sebab nak siapkan kek beberape bijik tuuu...tak lerr banyak sebsb kkzu buat keje sambil2 make nye kene baking pelan pelan....hari ni kkzu baking ciskek n indulgent...gambarnye nanti kkzu masuk lepas penghantaran...tak syok la kan nanti kek belom dapat yang empunye dah nengok gambar keknye....
sambil2 tu meh layan menu2 yang kkzu selalu masak2 kat romah ni...kebiasaan nye lauk2 kampong jadik pilihan...pinggan2 lame tuu kkzu kutip kat romah mak...selere bertambah2 kalo makan dalam pinggan lame ni...tak caye eeiihhhh...betoi..gambo dah lame kkzu tepak kt FB kkzu..cume kat blog aje ulang tayang nye....

Wednesday, 22 June 2011

MAKAN LUOR....

Antare menu yang dipilih.....mase motong jngn tecampak sudah yek....




ni jugak..






sabo yek..jap gi bole makan....menong sambil menelan ayo lio..lapo lerr tuuu....

ngantuk eeihhhh....


motong jngn tk motong....








angah @ khairul

Salam semue.....saje nak crite....ni kan ruang CORAT CORET..makenye bole lerr mengomel panjang2....
hari ni 23 .6...beday anak kkzu tuu ha yng no 2...khairul @ angah....ke 16 thn.
kkzu ni dok pikir2 kat 10 kali...nasib baik tk 100 kali..hehee..nak buat kek ke idok..bukan ape..sebab kan selalu sangat buat kek..anak2 kkzu dh tk anggap kek tuu spesel bagi depe.Selalunye kkzu selalu mengetest resepi2 baru..jadik anak2 kkzu lerr kne makan..hati tu teringin jugak nak tumpang sekaki tiup lilin...last2 kensel mengetuk telo..bawak lerr gi celebrate kat luor malam tadi...sayang anak yng sulong tkde lak malam tadi...ade date katenye...pastu jalan2 kat downtown kat depan mines..on the way nak balik tuuu...
Kkzu n family tk selalu makan luar..kecuali ade hari2 penting mcm beday ,anniversery @ terdesak tk sempat nak masak...bukan ape kan..sekali makan kat luar...same jek nilai nye bole makan seminggu kalo masak sendiri...agak mahal kannn...nak2 nye kat KL ni...tkde ape yng murah lagi...dah tuu salah pilih kedai alamatnye menyumpah lerr sampai ke tlinge....tk sedap...insyaallah menu smlm sedap2...kkzu insyaallah bole buat menu tuu smue tpi budak2 kate tk same mak...yang sebenonye depe nak suasane luor....sesekali...~..~

KONDO

carrot cake cheese cream


iin


 kek KONDO yang kkzu telah hasilkan...




ijo hijau  teams...coklat cakes dan carrot cakes






HAI....salam untuk hari ini dan hari seterusnye.KEK perkahwinan yang telah kkzu hasilkan pade waktu yang lepas.Tak macam kek biase untuk makan hari hari, kalau kek perkahwinan kene deco sekemas yang boleh dan take time untuk menyiapkannye.
Majlis perkahwinan di kajang dan petaling jaya.

Tuesday, 21 June 2011

KOLEKSI CARROTCAKE CHEESE CREAM














Ini semue adelah koleksi CARROTCAKE CHEESECREAM kkzu....kalo berminat nak oder bole PM MASSAGE kkzu di FB...@ call kkzu ye..




size cake 1.2 kilo dan 2.4 kilo.