Salam Ramadhan kepade teman teman semua....jom mem 'bazar' ke me 'masak' tuuuu...kkzu ni suri romah, makenye tersangat jarang ke bazar tuuuu...anak2 pun lebih suke makan nasi berlaukkan hidangan panas panas.
Kueh kueh pulak makan lerr sepotong due,nak naknye kueh basah ni....kkzu amik kesempatan menghulur sepiring due pade jiran...
Hari ni kkzu buat tepung talam gula merah,kueh mak mak kite dulu kan...yang pasti kueh kueh mcm ni kene cukup mase mengukusnye..kalo tak kueh talam jadik lembik dan tak sedap..
TEPUNG TALAM GULA MERAH
SUMBER : BLOG HANIELIZA
Lapisan Bawah:
1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.
********************
TEPUNG TALAM GULA MERAH ( RECIPE FROM RUSNAH AHMAD )
100 gm gula merah ( 150 GM pun bole )
2 sb gula putih
sehelai daun pandan diikat
2 1/2 cwn air
Keempat bahan ini direbus jangan sampai pekat cuma hingga gulanya larut.
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
1 sb tepung ubi/jagung
1 sb air kapur
sedikit garam
Keempat empat bahan ini disebatikan dan dicampur dengan air gula yang suam yang ditapis terlebih dulu kemudian dituang ke dalam loyang berukuran 8 inci dan dikukus separuh masak.
Tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus dgn api sederhana .
Bahagian atas
1/2 cwn tepung beras
1 1/2 cwn santan
sedikit garam
Ketiga-tiga bahan ini diadun sebati dan dikacau sebentar diatas api, bila naik wap tuangkan ke atas lapisan bawah yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang 20 minit.
Biarkan sejuk baru dipotong dgn pisau yang basah.
Wednesday, 3 August 2011
Tuesday, 2 August 2011
KUEH CARA
Assalamualaikum semue.Sempene bulan yang mulia ini kkzu nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN yang penuh keberkatan ni....
Kalau bulan puase je tekak mesti nak makan kueh kueh kan selain dari nasi.Kkzu buat kueh 'cara '..kueh ini senang sangat nak buatnye.Kocok2 je dah jadik.Kkzu blender je sebab nak senang lagi menyenangkan...heee.Resepi macam macam versi ade tapi lebih kurang je adunannye...
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN
1 CAWAN TEPPUNG GANDUM
1/2 CAWAN AIR PANDAN
1/2 CAWAN SANTAN
1/2 TSP GARAM
1 TELUR
1 TBSP MINYAK MASAK
PEWARNE ( HIJAU )
1. KACAU SEBATI KESEMUA BAHAN.TAPIS
2. PANASKAN ACUAN,CALIT SEDIKIT MINYAK
3. TUANG ADUNAN SEPARUH ACUAN DAN MASUKKAN GULA,TUTUP DENGAN PENUTUP HINGGE KUEH MASAK.
Saturday, 30 July 2011
APAM PUTERI AYU
Keh keh keh...gelak gelak dulu...penah nengok tak apam puteri ayu besar ini, kalau untuk makan2 sendiri bole lerr..kalau nak jual camamane tuuu...jenoh deme nak nganga mulut besar2, heeee...buat lawok jeee...potong lerr kecik2, keje senang tandenye orang malas....kkzu x kose nak sumbat kelape tuuu satu2 dalam acuan...sbb kesebukan yng amat sangat tetapi tekak rase nak makan.
Jadi kome buat lerr kecik2 ye, kalau nak buat lagi besar ape salah nye...heee
BAHAN BAHAN
3 BIJI TELUR
1 1/2 CAWAN GULA CASTOR
1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
1 SUDU KECIL OVELETTE
1/2 CAWAN SANTAN YANG DIPERAH BERSAME DAUN PANDAN.
1 SUDU KECIL PANDAN PASTE
CARE CARE
1. PUTAR TELUR,GULA DAN OVELETTE HINGGE KEMBANG ( PUTIH DAN BERKRIM )
2. MASUKKAN TEPONG GANDUM DAN SANTAN
3. MASUKKAN DALAM ACUAN PUTERI AYU YNG TELAH DILETAK KELAPE
4. KUKUS SELAME 10 MINIT ( UNTUK YNG BESAR NI KUKUS SELAME 1/2 JAM )
***
250 GM KELAPE PARUT PUTIH
1 1/2 SUDU BESAR TEPONG JAGUNG
1/4 SUDU KECIL GARAM
@
3 BIJI TELOR
230 GM GULA
270 GM TEPUNG GANDUM
2 TSP OVELETTE
250 ML SANTAN + AIR PANDAN
PANDAN PASTE
PEWARNE HIJAU
**JIKE INGIN KAN PERISE COKLAT.MASUKKAN 25 GRAM COCO POWDER DAN KURANGKAN TEPUNG GANDUM 250 GM.
Sunday, 24 July 2011
NASI GORENG BELACAN
tak tahan nengok nasik goreng June Ahmad smlm sampai temimpi mimpi dalam tido...dasat tuu june wwoiii...kebetulan stok ikan bilis banyak..beso kecik ade...jadik taram je luor dalam ikan bilis...cam biase..nasik goreng belacan cili api..jimat lauk tngahri ni.
JOM MAKAN.....
isshh isshh..dekat seminggu masak cincai...ari ni baru ade kesempatan nak bejoget2 kat dapo...dah siap baru perasan serbe serbi ciliapi...
ikan masak lemak cili api,rendang kerang cili api,sambal tempoyak ciliapi,acar kobis cili api...waa punye hati pun berapi....
Tringin lak nak makan ketam...gi paso semenyeh yng ade ' adik ' ketam je..bli jugak lerr....
ketam masak lemak cili api ~ ikan tongkol goreng ~ pucuk ubi rebus ~ ikan masin duri ~ sambal bacang (kesukaan ramai...ye ke...)
ate kalo dah ghupe ni..duduk lerr besile..
CAKES 4
sekejap je dah licin....
hepi beday to you....kkzu wish kan tapi kek tuu kkzu tukang makan..hee
Keknye masih same cume krim nye aje gune BC...halus mulus je rasenye.....
Monday, 18 July 2011
KEK GULA HANGUS
kek gula hangus, insyaallah tak jemu dimakan...
Assalamualaikum....
Cerite mengenai kek ni kan ade banyak resepi dan step2 nak buat nye tetapi kali ni kkzu dapat resepi yang paling senang nak buat..masyaallah..kocok kocok je..insyaallah kek nye naik tinggi,lembut dan bersarang.
Jiran kkzu cikgu liana yang ajar kkzu kek ni cume yang kkzu agak blurr kek cikgu liana bebaris baris sarangnye..kek kkzu besarang kecik2.Ape pun kkzu tetap sangat sangat puashati dengan rasenye....
meh meh kalo nak cube...
BAHAN BAHAN
1 mug gula kasar ( jadikan gula hangus )
1 mug air ( bile gula dah hangus masukkan air )
6 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 mug minyak
1 sudu kecil soda bikarbonate ( sukat tinggi )
1 mug tepung gandum
care2..
1 Ayak tepung n soda bikabonate
2 Kacau susu dan minyak hingge sebati
3 Masukkan telur satu persatu
4 Masukkan air gula hangus
5 Masukkan tepung sedikit demi sedikit
6 Gris loyang dengan minyak @ majerin
7 Tapis adunan tadi kedalam loyang petak 8 x 8
8 Bakar selama 1 jam pade suhu 160 ...
** bole jugak di blender adunan ni setelah dikacau sebati dan tuang ke dalam loyang dengan care kaedah ' teh tarik '...
Thursday, 14 July 2011
BISKUT FRAMBOZEN KENARI
Emmmmm nengok name biskut ni berasal dari mane lerr agaknye, bukak internet je merate rate ade biskut ni.Saje nak mencobe cammane rasenye Hurmmmm bile dah siap memang sedap cume agak manis sikit tetapi memang unik rasenye... Kkzu telah adjustkan kandungan gulanye agar biskut ini seimbang rase manisnye, tak laa melekat kat anak tekak kalau memakannye.Selamat mencube ye ..pasti you all suke sebab dari segi rasenye pasti tetamu yang datang suka akan keunikan rase biskut FRAMBOZEN KENARI ini.
Sebelom dibakar kkzu tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN
A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung
B
TOPPING
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes
C
ROYAL ICING
60 gm putih telo
80 gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.
CARE CARE
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit. ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.
Sunday, 10 July 2011
MASCARPONE TIRAMITSU CAKE
Asslamualaikum.Haiiiiii...ape khabar hari ni, emmm, hari ini baru kkzu ade mase terluang sikit, almaklum lerr agak sebuk dengan urusan seharian.Kalau ade resepi2 baru @ ade cerite2 nak di kongsi baru lerr kkzu masuk ke sini...
Nak cerite mengenai tiramitsu cakes ini kan, ade banyak versi tiramitsu dan boleh cube yang mane mane suke.Bile nengok resepi bole bayangkan kelemakannye tuuu, nak2 ade rase coffee..
Penyediaannye agak senang cume bahan2 yang digunakan agak banyak kuantitinye untuk sebjik kek tapi insyaallah sebijik kek bole makan ramai2.
Bagi kkzu siape yang suke cheese baru boleh makan tiramitsu ni sebab asasnye ' 500 gm ' cheese berperise kopi yng agak ringan.
Rasenye ramai yang dah biase buat tiramitsu ni dan agak2 nye bahannye same je cume sukatannye nye aje berlainan.
Mari kite nengok bahan bahan nye....
haaaa..ni bayangan kek tiramitsu di dalamnye...
Ini adelah resepi untuk kek yang besar
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN
A
250 gm cheesecream ( biar dalam suhu bilik hingge lembut )
250 gm cheese mascarpon
2 kuning telur
*2 tbsp gelatin
*60 gm air panas
*kacau hingge gelatin larut
COFFE SYRUP ( di masukkan ke dalam adunan cheese )
5 gm instant coffee ( nescaffe )
20 gm gula castor
15 gm air panas
kacau hingge larut
2 bijik telur putih
40 gm gula castor
400 gm non dairy whipping cream
putar hingge jadik kental ( whisk until lihgt n fluffy)
BAHAN BAHAN B
coffee syrup ( letak atas kek )..sprinkle onto the cake
70 castor sugar
100 gm air panas
10 gm instant coffee ( nescaffee )
BAHAN BAHAN C
Spounge cake coklat 9 inci @ biskut tiramitsu
CARE CARE NYE
1. Putar creamcheese dan mascarpon hingge kembang.Masukkan kuning telur , gelatin ( jike perlu ) dan coffe syrup.Putar sebati
2. Putar putih telur dan gule icing hingge kental. ( meringue )
3. Campurkan adunan creamcheese , meringue dan whipping cream yang telah di putar kental..Kaup balik perlahan
4. Sediakan spounge cake coklat 9 inci
5. potong kek kepade 3 lapisan ( resepi di bawah )
6. Letakkan BAHAN B ( COFFEE SYRUP ) keatas kek....letak 1/3 coffee syrup.Letak adunan cheese (tiramitsu ).Ulang proses yang same hingge habis
Gunekan loyang base @ loyang push up semase menyusun tiramisu..
7. Masukkan tiramitsu yang telah siap kedalam petisejuk sehari semalam @ 4 jam
8 Keluarkan tiramitsu dan salut kek dengan freshcream.Hias mengikut kreativiti masing2...
** coffee syrup bole juge gune nescaffee 3 in 1.
**biskut yng digunekan ialah biskut 'lady fingers '.Bole juge celupkan biskut didalam coffee syrup untuk menggantikan spoungcake....ikut citerase masing2 yek...
TIRAMITSU CAKE
***
SPOUNGE CAKE
250 gm mix coklat spounge mix ( ade jual kat bakery )
1/4 cawan air @ susu segar
1/4 cawan minyak jagung @ butter cair
5 biji telur
1 tsp nescaffee (menambah rase kopi pade tiramitsu )
1. Satukan kesemue bahan kecuali minyak ke dalam mesin pengadun dan putar menggunekan high speed no 6 selame 20 minit. ( adunan akan mengembang dan ringan )
2. Akhir sekali masukkan minyak, putar kaup balik sahaja
3. Bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170.
Friday, 1 July 2011
CAKES 3
kek karamel..kek yang buat jantung berdegup kencang...hee
carrot cake cheesecream with hawaian coconut
indulgent...
salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu berlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....
carrot cake cheesecream with hawaian coconut
kek spounge lapis strawberry filling
indulgent...
salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu berlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....
CAKES 2
salam semue.....dah beberape hari kkzu tk jenguk kat sni...woooo banyak busy...yang utame nye dok menjage faiha....emmm,,geramnye....pipinye labuh..dagu tberlapis lapis...sekali meraung wooooo...tk payah bukak radio...heeee...sambil2 tuu sempat kkzu mengekek untuk costemer baru dan lame....
meh meh kite jamu mate...nak tepek rsepi dh tepek dah....jadik jamu mate aje yekkk.....
Sunday, 26 June 2011
BISKUT SEMPRIT @ DAHLIA
RAYE DATANG LAGI...RAYE DATANG LAGI...
Emmmm, nak buat biskut raye ke tahun ni.Selalu beli je kan.Ape kate tahun ni buat biskut sendiri.Yang pasti lebih jimat, dok dengar tahun ni biskut raye naik harge lagi.
kalau buat sendiri 1 bancuhan pun dah penuh balang.Boleh lerr bagi kat mak mertue berbalang balang....kan kannnnn
Kkzu ni dah menggodek biskut raye sejak dari sekolah lagi.Dah jemu rasenye, tahun ni rase nak pencen buat biskut kecuali almond london yng memang feberet semue orang dan kkzu bercadang nak buat coklat aje tahun ni dan beli kerepek ber tan tan.Nak skodeng2 gudang kerepek kat sepang tuuu haaaa.
RESEPI ; GOBOK BURUK
kalau buat sendiri 1 bancuhan pun dah penuh balang.Boleh lerr bagi kat mak mertue berbalang balang....kan kannnnn
Kkzu ni dah menggodek biskut raye sejak dari sekolah lagi.Dah jemu rasenye, tahun ni rase nak pencen buat biskut kecuali almond london yng memang feberet semue orang dan kkzu bercadang nak buat coklat aje tahun ni dan beli kerepek ber tan tan.Nak skodeng2 gudang kerepek kat sepang tuuu haaaa.
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN
260 gm mentega
45 gm tepung custard
255 gm tepung gandum
125 gm tepung jagung
100 gm gula icing
1 kuning telur
CARE CARE
1. Putar mentega dan ,gula icing dan kuning telur hingge sebati ( tak perlu lame sangat )
2.Masukkan ketige tige jenis tepung yang telah diayak
Picit menggunekan acuan semprit
Bakar pade suhu 180 selame 20 minit @ ikut kepanansan oven masing2
NOTES ; yang pasti rase kat mulut biskut dah cukup masak ke belom...( jangan rase mase siang bulan ramadhan sudah... )
NOTES ; yang pasti rase kat mulut biskut dah cukup masak ke belom...( jangan rase mase siang bulan ramadhan sudah... )
Saturday, 25 June 2011
BISKUT DRAGON BALL
RAYE datang lagi...meh meh kite godek2 kueh ghaye
bahan2..
500 gm minyak sapi
100 gm butter
1 cawan gula icing
550 gm tepung gandum
450 gm tepung super fine
care2
1. Putar minyak sapi,butter and gula hingga sebati
2. Masukkan tepung yang telah disatukan (2 jenis tepong tadi ) yang telah di ayak.
3. Bahagikan kepade 3 bahagian dan letak warne setiap satu, kuning,hijau dan merah.
4. Bentukkan menjadi bulat bulat.
5. Bakar pade suhu 180 C selame 30 minit
6. Setelah masak, biarkan biskut sejuk dahulu, gaul dengan gula castor yang paling halus.
BISKUT SARANG SEMUT
RAYE datang lagi..ape lagi..godek2 kueh ghaye lerr
bahan bahan
1 cawan butter @ marjerin
1 cawan gula castor yang paling halus
1 butir telur kuning
sedikit esen vanilla
3 sudu besar serbuk koko
tepung kek ( self raising flour ) kate name lain tepung naik sendiri
tepung gandum
**sesugguhnye untuk biskut ini kkzu tak penah sukat tepung..ikut kelembutan yang sesuai untuk biskut.nisbah untuk tepung tuu...( 2 cawan tepung kek + 1 cawan tepung gandum )..ade paham..heheee..
care2...
1. Putar butter,gula castor,esen dan telor kuning hingge sebati aje, tak perlu kembang sangat, nanti biskut keras.
2. Masukkan serbuk koko, putar lagi
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. Bulat2 kan dan tepek choclate rice dan masukkan kedalam kertas kek
5. Bakar ikut kepanasan suhu masing2, kebiasaannye suhu 180 selame stengah jam.
notes ; biskut ni banyak mengandungi tepung kek, makenye biskut akan lambat masak sikit.
CAKES 1
oreo cheesecake yang kkzu dah mekap kan...amacam ade sukeeeeeee....
hepi beday si kembar
indulgent..hajat nak letak strawberi..gi carik tkde lerr pulak...
indulgent...
filling strawberry tuu dah dicampo gelatin sbb tuu nampak ferm aje..terletak gitu...
Salam hari sabtu...syukur alhamdulillah..kite masih dikurniakan kesihatan yang kekal baik....kkzu nak tepek gambo2 kek yng kkzu buat semalam..resepi2 nye ade kat kategori album kek tuuu...letih tuu dh tentu tpi kepuasan dapat menyiapkan satu2 kek tuu yang buat kkzu tersenyum...kkzu tk reti daaa nak tulis panjang2..letih pun ye...so selamat berhari minggu dan selamat menjamu mate...daaaaaa
hepi beday si kembar
indulgent..hajat nak letak strawberi..gi carik tkde lerr pulak...
indulgent...
filling strawberry tuu dah dicampo gelatin sbb tuu nampak ferm aje..terletak gitu...
Friday, 24 June 2011
JEMPUT MAKAN...
sambal bacang
sambal belacan..
GULAI TEMPOYAK

sambil2 tu meh layan menu2 yang kkzu selalu masak2 kat romah ni...kebiasaan nye lauk2 kampong jadik pilihan...pinggan2 lame tuu kkzu kutip kat romah mak...selere bertambah2 kalo makan dalam pinggan lame ni...tak caye eeiihhhh...betoi..gambo dah lame kkzu tepak kt FB kkzu..cume kat blog aje ulang tayang nye....
Subscribe to:
Posts (Atom)