Saje saje mencobe blackforest cake ini, belek belek resepi dari beberape wall dan buku buku masak, antaranye dari buku 'SAJI' keluaran April 2012 hasil air tangan Chef Amir dan Chef Amy Heng dari koleksi My Secret Recepies Series yang kesemue resepi di dalam nye boleh buat ayo lio meleleh kome.Moh kite belek resepi nye...
BAHAN BAHAN
Spounge kek
250 gm chocolate spounge mix
250 gm telur ~ 5 biji telur
60 gm susu segar
1 tbsp chocolate emulco
70 gm minyak jagung
Putar kesemua bahan kecuali minyak jagung hingga kembang dan ringan ~ 15 minit guna high speed.
Masukkan minyak jagung dengan speed yang perlahan
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris
Bakar kek pade suhu 170 C selama 40 minit.
Sejukkan kek dan setelah sejuk potong kepada 3 bahagian
Topping
1 tin pitted cherries ~ ceri hitam ~ belah 2
450 ml non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
ceri merah ~ ceri maraschino untuk hiasan
chocolate rice @ coklat parut
Filling
1/2 tin air syrup pitted cherries ~ bile di keluarkan pitted cheries akan dapat 1/2 tin syrupnye.
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp gula castor
Masak atas api yang kecil hingga syrup menjadi pekat seperti filling
Syrup
50 gm gula castor
150 ml air
1 tsp lemon oil
Masak gula dan air hingga pekat dan masukkan lemon oil
Care menghias kek
Letak lapisan kek yang pertama di atas papan kek
Renjiskan kek dengan syrup
Letak lapisan whipping, letak filling dan susun pitted cherries
Letak lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang same dan letak lapisan kek yang ketiga
Saluti keseluruhan kek dengan lebihan whipping dan hias lah mengikut kreativiti anda.
psssttttt ~ untuk tekak kkzu ~ kkzu akan menambah blueberry pie filling 250 gm sebagai penambah rase pade kek ini.
alahai sedapnya...........nak letak lapis2 tu yg cam malas jer tu...mood x de...
ReplyDeletenak sepotong la K.Zu...hehe
Terliur btl nengoknye k.zue.. Nk buat besar2 xde sape nk mkn lak..
ReplyDeleteassalam kak zu.. teruja la tgk kek ni..nk tanyer sikit bolee.. kek ni bila dh masak kene telangkup kan cepat2 ke atau nk tggu sejuk baru telangkup kan. sy nk buat la tuk besday anak sy esok. time kasih.
ReplyDelete