Salam semua, lame kkzu tak masuk gambar baru kan, bukan tak masuk kedapor te tapi kkzu dok buat resepi ulangan, jadik takmo lerr dok tayang 2 kali kan...tapi kali ni kek ulang tayang jugak cume ade tambah topping, kkzu berani jamin kek ni memang sedap, insyaallah
Rase cheese nye tak lerr kejam sangat, ringan,soft dan tak muak, meh cube yek, kalau rase malas nak begendang dengan mixer meh oder aje dengan kkzu ye.
Rujukan : Chef Zam
Rujukan : kongsiresepi
Rase cheese nye tak lerr kejam sangat, ringan,soft dan tak muak, meh cube yek, kalau rase malas nak begendang dengan mixer meh oder aje dengan kkzu ye.
Rujukan : Chef Zam
Rujukan : kongsiresepi
Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1tsp )
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)...cheese cream
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar)
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)
Directions:
1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.
2. Pukul putih telur dengan cream of tartar dan gula halus sehingga kembang.Hingge jadik MERINGUE.
3. Campurkan 1 dan 2.Gune kaedah kaup balik aje.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung @ letak gris @ sedikit minyak dan lapik kertas.
5. bakar (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.
TOPPING...
non dairy whipping cream 300 ml (putar di tempat yang sejuk ) putar hingge kental dan lepe (sapu ) aje pade kek.
*Kek dalam gambar gune loyang 9 sebeb nak letak topping.Kalau nak makan gitu2 aje sesuai loyang 7 @ 8.
*Kek dalam gambar gune loyang 9 sebeb nak letak topping.Kalau nak makan gitu2 aje sesuai loyang 7 @ 8.
pohon izin cnp resepi tq
ReplyDeleteselamat mencobe ye
Deletesis nk tye ye..time nk buat meringue tu gula kne msukkn sedkit demi sedikit ea??
ReplyDeletenampak sedap ngatt...mntak izin share resepi yer kak zu...
ReplyDelete