Saturday, 18 June 2016
BISKUT KELAPA CLASSIC
Kakzu nak share resepi biskut kelapa resepi dulu dulu. Crunchy tau dan tak perlu kasik mekap biskut ni.Resepi di share dari kelab whatsap kami ( ex SRC )
BISKUT KELAPA CLASSIC ( DOLU DOLU )
BAHAN BAHAN
1 cawan butter
3/4 cawan gula icing
1 telur kuning
1 cawan tepung gandum atau tepung REDROSE
1 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan kelapa kering ( beli di bakery )
CARA CARA
Satukan kesemua tepung dan gaul sebati
Putar butter, gula & kuning telur hingga sebati aje ( jangan lama )
Masukkan kelapa kering dan tepung
Uli sebati dan terap guna acuan kesukaan masing masing
Bakar selama 20 minit suhu 170
Notes : Masukkan tepung separuh...uli dan masukkan lebihan tepung sedikit sedikit ( uli sehingga adunan tidak melekit di tangan )
Notes : tidak perlukan habiskan tepung jika adunan sudah cukup keras
Thursday, 16 June 2016
JOM mASAK !!
lemak nangka, kentang sambal, ikan cencaru sumbat & air asam
ikan merah masak tempoyak, daging goreng, pucuk ubi goreng & sambal belacan
lemak ketam, ikan goreng, ikan masin cili api & urap pegaga
nasi lemak sambal sotong & ayam goreng
udang berempah, kailan goreng, ikan tenggiri goreng & air asam
Alhamdulillah syukur kite masih bernafas di saat ini. Dapat memasak dan mengerja kan ibadah berpuasa walaupun sedikit keletihan
Kakzu masak setiap hari sebab anak2 & suami suka berbuka makan nasi dan lauk2 yng masih panas dan fresh.Kami belom lagi ke bazaar sebab depa ni tak makan kueh2 masa berbuka. Tapi kkzu beli juga kueh sesekali layan tekak nak makan manis2.
Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa semua..
ikan merah masak tempoyak, daging goreng, pucuk ubi goreng & sambal belacan
lemak ketam, ikan goreng, ikan masin cili api & urap pegaga
nasi lemak sambal sotong & ayam goreng
udang berempah, kailan goreng, ikan tenggiri goreng & air asam
Alhamdulillah syukur kite masih bernafas di saat ini. Dapat memasak dan mengerja kan ibadah berpuasa walaupun sedikit keletihan
Kakzu masak setiap hari sebab anak2 & suami suka berbuka makan nasi dan lauk2 yng masih panas dan fresh.Kami belom lagi ke bazaar sebab depa ni tak makan kueh2 masa berbuka. Tapi kkzu beli juga kueh sesekali layan tekak nak makan manis2.
Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa semua..
Tuesday, 14 June 2016
JOM oder CAKES
RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM
WALNUT CARROT CAKE
RED VELVET
RUSSIAN CAKE
RAINBOW CAKE
VANILLA SPOUNGE CAKE
RED VELVET
DALAM NYA KEK COKLAT MOIST
SIZE 18 X 9
4 KILO
RUSSIAN CAKE
RED VELVET
PANDAN GULA MELAKA
KEK KARAMAL
KEK COKLAT MOIST
VANILLA SPOUNGE CAKE
RUSSIAN CAKE
RAINBOW CAKE
4 KILO
RUSSIAN CAKE
CCMC
COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE
CCMC
KEK COKLAT MOIST
KEK COKLAT MOIST
FUDGE BROWNIES
FUDGE BROWNIES
WALNUT CARROT CAKE
KEK COKLAT MOIST
Salam Ramadhan buat semua
kek kek ini ade lah oder oder sebelom Ramadhan hari tu...
Oder raya sudah di buka ya...kami akan delivery paling last sehari sebelom hari raya
Nak oder whatsap kkzu 017 6331252
LEMON CHEESECREAM
WALNUT CARROT CAKE
RED VELVET
RUSSIAN CAKE
RAINBOW CAKE
VANILLA SPOUNGE CAKE
RED VELVET
DALAM NYA KEK COKLAT MOIST
SIZE 18 X 9
4 KILO
RUSSIAN CAKE
RED VELVET
PANDAN GULA MELAKA
KEK KARAMAL
KEK COKLAT MOIST
VANILLA SPOUNGE CAKE
RUSSIAN CAKE
RAINBOW CAKE
4 KILO
RUSSIAN CAKE
CCMC
COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE
CCMC
KEK COKLAT MOIST
KEK COKLAT MOIST
FUDGE BROWNIES
FUDGE BROWNIES
WALNUT CARROT CAKE
KEK COKLAT MOIST
Salam Ramadhan buat semua
kek kek ini ade lah oder oder sebelom Ramadhan hari tu...
Oder raya sudah di buka ya...kami akan delivery paling last sehari sebelom hari raya
Nak oder whatsap kkzu 017 6331252
Monday, 13 June 2016
ROTI JALA
KZU nak share resepi roti jala dari group MAHN. Terima kasih pada penyumbang resepi..
Sebelom tu kan kzu baru aje lepas mengemas rumah sejak dari semalam...opsss bukan rumah tempat kita tinggal tu tapi rumah kedua kkzu di alam maya ni...SEMANISGULA
Tempat kkzu mencurahkan rasa hati, mempamerkan hasil jualan kek kek sepanjang tahun, share2 resepi, intai2 resepi dan macam2 lagi laaaaa
Bulan Ramadhan kkzu merelax kan diri simpan energy utk bersolat Tarawikh di malam hari.
InsyaAllah seminggu sebelom raya kzu akan kembali busy di dapur menyiapkan tempahan oder kek utk hari raya.Costemer kkzu dah boleh oder sekarang ya.
Sukatan dalam sekilo..nak buat sikit pandai2 la bahagi darab tolak ye
ROTI JALA
1 kilo tepung
3 biji telur
3 tin susu air ( sukat air guna tin susu )
1 tin susu segar
1 tsp garam
100 ml /gram minyak
pewarna kuning/hijau
Bancuh kesemua bahan dan blender hingga sebati
Panaskan kuali..lengser dengan sedikit minyak..mula la menjala hingga habis ye
* kzu guna botol muncung tiga
SELAMAT MENCUBA ** GERENTI JADI **
FB PAGE : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT : DAPURKAKZU
Sunday, 12 June 2016
KUEH LIMAS
Kueh limas xpress...resepi asal yng ori dalam daun pisang berbentuk sampan
Baru je borak2 pasal kueh ni kat group tadi terus pecut bancuh sbb telayor dik..bulan puasa ape2 pun teringin
Beze tau kueh limas, kueh tako dan kueh tepung pelita...rupa kueh memang hampir sama..
Kueh limas asal dari perak gune sepenuh nye tepung gandum..
MEH AKAK SHARE RESEPI
Baru je borak2 pasal kueh ni kat group tadi terus pecut bancuh sbb telayor dik..bulan puasa ape2 pun teringin
Beze tau kueh limas, kueh tako dan kueh tepung pelita...rupa kueh memang hampir sama..
Kueh limas asal dari perak gune sepenuh nye tepung gandum..
MEH AKAK SHARE RESEPI
Lapisan bawah
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan + air daun pandan
Kaler hijau
Satukan kesemua bahan dan blender hingga halus...tapis
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan + air daun pandan
Kaler hijau
Satukan kesemua bahan dan blender hingga halus...tapis
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1/ 2 sudu kecil garam
Satukan dan tapis
2 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1/ 2 sudu kecil garam
Satukan dan tapis
1. Masukkan 2 sudu besar gula kasar dalam bekas nak di kukus ( kuantiti gula bergantung pada besar bekas )
2. Masukkan adunan hijau ...agak2 setengah bekas
3. Kukus selama 10 minit
4. Kemudian tuang bahgaian atas ( adunan putih ) dan kukus selama 7 minit dengan api sederhana
5. Angkat dan sejukkan
2. Masukkan adunan hijau ...agak2 setengah bekas
3. Kukus selama 10 minit
4. Kemudian tuang bahgaian atas ( adunan putih ) dan kukus selama 7 minit dengan api sederhana
5. Angkat dan sejukkan
** dapat 4 empat bekas seperti dalam gambar
** gula kasar akan menjadi seperti air gula selepas di kukus
** gula kasar akan menjadi seperti air gula selepas di kukus
Saturday, 11 June 2016
IFTAR RAMADHAN KAMI
lemak rebung
sambal totok jawa
ayam kampung goreng
ulaman
sambal belacan
Selamat berbuka puasa semua
menu kani..
kari ikan bawal
peria katak goreng rangup
ulaman
ikan bilis sambal
pucuk ubi goreng
Menu kami pertama ramadhan
ikan merah masak sup
sambal ikan merah
sambal totok jawa
terung berlada
SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA
BADAK BERENDAM
RESEPI DARI RAKAN FB
Bahan Inti –
1/2 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai dauh pandan – ikat simpul
Bahan Kuih Badak –
2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau
Bahan Kuah Santan –
3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, ikat simpul
Cara Membuat:
Inti Kelapa –
1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang manis, tambah lagi ketulan gula melaka.
2. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat, senang dibuat bulat.
1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.
2. uli bersama pewarna hijau
3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.
4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam mangkuk atau cawan.
Kuah Santan –
1. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.
2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.
sambal totok jawa
ayam kampung goreng
ulaman
sambal belacan
Selamat berbuka puasa semua
menu kani..
kari ikan bawal
peria katak goreng rangup
ulaman
ikan bilis sambal
pucuk ubi goreng
Menu kami pertama ramadhan
ikan merah masak sup
sambal ikan merah
sambal totok jawa
terung berlada
SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA
BADAK BERENDAM
RESEPI DARI RAKAN FB
Bahan Inti –
1/2 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai dauh pandan – ikat simpul
Bahan Kuih Badak –
2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau
Bahan Kuah Santan –
3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, ikat simpul
Cara Membuat:
Inti Kelapa –
1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang manis, tambah lagi ketulan gula melaka.
2. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat, senang dibuat bulat.
1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.
2. uli bersama pewarna hijau
3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.
4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam mangkuk atau cawan.
Kuah Santan –
1. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.
2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.
Thursday, 9 June 2016
BISKUT SEMPERIT
Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi
Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna bcup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna b. Tatura sesedap rasa....so pilih la ya100 gm gula castor @ icing
200 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
Esen vanilla 1 tsp
Putar butter dan gula sekejap aje
Masukkan esen, tepung
Gaul sebati
Tekan dalam acuan semperit
Bakar selama 25 minit suhu 170
**resepi xde telor...sbb tu bunga nya x jatuh...
Kalo nak letak kaler2 pun boleh
Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi
Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna buttercup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna butter Tatura sesedap rasa....so pilih la ya
Tuesday, 7 June 2016
Coklat chips biscuits
cuma bagi kkzu jgn bakar lame sangat sbb ade kandungan soda bikabonate yng banyak juge....boleh kurang kan sedikit kandungan soda bikabonate tu ye
Akak nak share la ye...resepi dari kelab MAHN....TQ yer pada pemberi resepi...
250 gm butter
100 gula icing
100 gm gula perang
1 tsp esen vanilla
1 kuning telor
*masukkan 1 tsp butter oil jike suke sebagai pewangi biskut
100 gula icing
100 gm gula perang
1 tsp esen vanilla
1 kuning telor
*masukkan 1 tsp butter oil jike suke sebagai pewangi biskut
350 gm tepung gandum
1 tsp soda bikabonate
1/ 2 tsp baking powder
1 tsp soda bikabonate
1/ 2 tsp baking powder
250 gm coklat chips
Putar butter, gula, esen dan kuning telur
Masukkan tepung dan coklat chips
Adunan sedikit melekit..masukkan doh ke dalam petisejuk 30 minit
Cubit2 adunan kecil2....susun atas loyang
Bakar selama 20 minit atau sehingga biskut masak.
Masukkan tepung dan coklat chips
Adunan sedikit melekit..masukkan doh ke dalam petisejuk 30 minit
Cubit2 adunan kecil2....susun atas loyang
Bakar selama 20 minit atau sehingga biskut masak.
#selamat mencuba#
Friday, 3 June 2016
DAPURKAKZU KELAS MEMBUAT KEK
Bertemu kembali kite di siaran alam maya..
Jauh Fatihah datang dari Trengganu tauuuu utk menghadiri kelas membaking di DAPURKAKZU
Kami buat 3 jenis kek , kek laku keras di dapurkakzu...insya Allah
kelas pada 30 mei bermula jam 9.30 pagi hingga 2.30 petang
Nak hadir boleh WHATSAP kkzu 017 6331252
Boleh masuk kelas personal atau kelas berkumpulan
IG : DAPURKAKZU
FB PAGE : DAPURKAKZU
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN DARI DAPURKAKZU, SEMOGA KITA DAPAT MENYEMPURNAKAN IBADAH BERPUASA DENGAN SEMPURNA ..
Sunday, 29 May 2016
Cakes DI DAPURKAKZU
KEK COKLAT MOIST
VANILLA SPOUNGE CAKE
RED VELVET ROSES
KEK COKLAT MOIST
SIZE 11
CCMC
PANDAN GULA MELAKA
KEK COKLAT
6 KILO
SIZE 12 X 24
KEK COKLAT MOIST
KEK COKLAT MOIST
RUSSIAN CAKE
WALNUT CARROT CAKE
KEK COKLAT MOIST
3 KILO
SIZE 11
BLUBERRY CHEESECAKE
RUSSIAN CAKE
KEK COKLAT MOIST
2 KILO
SIZE 9
KEK COKLAT MOIST
4 KILO
SIZE 18 X 9
CCMC
RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM
FUDGE BROWNIES
FUDGE BROWNIES
KEK KARAMAL
2 TIERS CAKE
SIZE 9 & 8
CHEESECREAM RV CAKE & RAINBOW CAKE
CCMC
KEK COKLAT MOIST
RUSSIAN CAKE
RED VELVET CAKE
KEK COKLAT MOIST
KEK KARAMAL
FUDGE BROWNIES
RAINBOW CAKE
RUSSIAN CAKE
MARBLE CAKE
KEK KARAMAL
CCMC
COKLAT SPOUNGE CAKE
KEK KARAMAL
CCMC
KEK COKLAT INSIDE
WALNUT CARROT CAKE
KEK COKLAT MOIST
KEK COKLAT MOIST
MASCARPONE TIRAMITSU CAKE
CCMC
RED VELVET
2 TIERS WALNUT CARROT CAKE
CHEESCREAM TOPPING
SIZE 9 & 8
Hai...
Oder kek kek sepanjang minggu yang lalu..
Nak oder boleh whatsap kkzu 017 6331253
Kami delivery atau self pickup di BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI.
Jika ade kekurangan kkzu mohon maaf , cube buat yang terbaik ...insya Allah
Oder awal sangat di alu alukan supaya kkzu boleh persediaan barang dan mental fikiran.
Terima kasih atas segala sokongan dari ANDA semua
FB : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT ; DAPURKAKZU
VANILLA SPOUNGE CAKE
RED VELVET ROSES
KEK COKLAT MOIST
SIZE 11
CCMC
PANDAN GULA MELAKA
KEK COKLAT
6 KILO
SIZE 12 X 24
KEK COKLAT MOIST
KEK COKLAT MOIST
RUSSIAN CAKE
WALNUT CARROT CAKE
KEK COKLAT MOIST
3 KILO
SIZE 11
BLUBERRY CHEESECAKE
RUSSIAN CAKE
KEK COKLAT MOIST
2 KILO
SIZE 9
KEK COKLAT MOIST
4 KILO
SIZE 18 X 9
CCMC
RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM
FUDGE BROWNIES
FUDGE BROWNIES
KEK KARAMAL
2 TIERS CAKE
SIZE 9 & 8
CHEESECREAM RV CAKE & RAINBOW CAKE
CCMC
KEK COKLAT MOIST
RED VELVET CAKE
KEK COKLAT MOIST
KEK KARAMAL
FUDGE BROWNIES
RAINBOW CAKE
RUSSIAN CAKE
MARBLE CAKE
KEK KARAMAL
CCMC
COKLAT SPOUNGE CAKE
KEK KARAMAL
CCMC
KEK COKLAT INSIDE
WALNUT CARROT CAKE
KEK COKLAT MOIST
KEK COKLAT MOIST
MASCARPONE TIRAMITSU CAKE
CCMC
RED VELVET
2 TIERS WALNUT CARROT CAKE
CHEESCREAM TOPPING
SIZE 9 & 8
Hai...
Oder kek kek sepanjang minggu yang lalu..
Nak oder boleh whatsap kkzu 017 6331253
Kami delivery atau self pickup di BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI.
Jika ade kekurangan kkzu mohon maaf , cube buat yang terbaik ...insya Allah
Oder awal sangat di alu alukan supaya kkzu boleh persediaan barang dan mental fikiran.
Terima kasih atas segala sokongan dari ANDA semua
FB : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT ; DAPURKAKZU
Subscribe to:
Posts (Atom)