sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 18 June 2016

BISKUT KELAPA CLASSIC



 Kakzu nak share resepi biskut kelapa resepi dulu dulu. Crunchy tau dan tak perlu kasik mekap biskut ni.Resepi di share dari kelab whatsap kami ( ex SRC )

BISKUT KELAPA CLASSIC ( DOLU DOLU )

BAHAN BAHAN

1 cawan butter
3/4 cawan gula icing
1 telur kuning

1 cawan tepung gandum atau tepung REDROSE
1 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan kelapa kering ( beli di bakery )

CARA CARA

Satukan kesemua tepung dan gaul sebati
Putar butter, gula & kuning telur hingga sebati aje ( jangan lama )
Masukkan kelapa kering dan tepung
Uli sebati dan terap  guna acuan kesukaan masing masing
Bakar selama 20 minit suhu 170

Notes : Masukkan tepung separuh...uli dan masukkan lebihan tepung sedikit sedikit ( uli sehingga adunan tidak melekit di tangan )

Notes : tidak perlukan habiskan tepung jika adunan sudah cukup keras



Thursday, 16 June 2016

JOM mASAK !!

 lemak nangka, kentang sambal, ikan cencaru sumbat & air asam

 ikan merah masak tempoyak, daging goreng, pucuk ubi goreng & sambal belacan

 lemak ketam, ikan goreng, ikan masin cili api & urap pegaga

 nasi lemak sambal sotong & ayam goreng

udang berempah, kailan goreng, ikan tenggiri goreng & air asam

Alhamdulillah syukur kite masih bernafas di saat ini. Dapat memasak dan mengerja kan ibadah berpuasa walaupun sedikit keletihan

Kakzu masak setiap hari sebab anak2 & suami suka berbuka makan nasi dan lauk2 yng masih panas dan fresh.Kami belom lagi ke bazaar sebab depa ni tak makan kueh2 masa berbuka. Tapi kkzu beli juga kueh sesekali layan tekak nak makan manis2.

Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa semua..

Tuesday, 14 June 2016

JOM oder CAKES

 RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM
 WALNUT CARROT CAKE

 RED VELVET

 RUSSIAN CAKE

 RAINBOW CAKE

 VANILLA SPOUNGE CAKE

 RED VELVET

 DALAM NYA KEK COKLAT MOIST
SIZE 18 X 9
4 KILO

 RUSSIAN CAKE

 RED VELVET

 PANDAN GULA MELAKA

 KEK KARAMAL

 KEK COKLAT MOIST

 VANILLA SPOUNGE CAKE

 RUSSIAN CAKE

 RAINBOW CAKE
4 KILO

 RUSSIAN CAKE


 CCMC
COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE

 CCMC

 KEK COKLAT MOIST

 KEK COKLAT MOIST

 FUDGE BROWNIES

 FUDGE BROWNIES

 WALNUT CARROT CAKE




KEK COKLAT MOIST

Salam Ramadhan buat semua
kek kek ini ade lah oder oder sebelom Ramadhan hari tu...
Oder raya sudah di buka ya...kami akan delivery paling last sehari sebelom hari raya
Nak oder whatsap kkzu 017 6331252

Monday, 13 June 2016

ROTI JALA


KZU  nak share resepi roti jala dari group MAHN. Terima kasih pada penyumbang resepi..
Sebelom tu kan kzu baru aje lepas mengemas rumah sejak dari semalam...opsss bukan rumah tempat kita tinggal tu tapi rumah kedua kkzu di alam maya ni...SEMANISGULA
Tempat kkzu mencurahkan rasa hati, mempamerkan hasil jualan kek kek sepanjang tahun, share2  resepi, intai2  resepi dan macam2 lagi laaaaa
Bulan Ramadhan kkzu merelax kan diri simpan energy utk bersolat Tarawikh di malam hari.
InsyaAllah seminggu sebelom raya kzu akan kembali busy di dapur menyiapkan tempahan oder kek utk hari raya.Costemer kkzu dah boleh oder sekarang ya.



Sukatan dalam sekilo..nak buat sikit pandai2 la bahagi darab tolak ye

ROTI JALA

1 kilo tepung
3 biji telur
3 tin susu air ( sukat air guna tin susu )
1 tin susu segar
1 tsp garam
100 ml /gram minyak
pewarna kuning/hijau

Bancuh kesemua bahan dan blender hingga sebati
Panaskan kuali..lengser dengan sedikit minyak..mula la menjala hingga habis ye
* kzu guna botol muncung tiga

SELAMAT MENCUBA ** GERENTI JADI **


FB PAGE : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT : DAPURKAKZU

Sunday, 12 June 2016

KUEH LIMAS



Kueh limas xpress...resepi asal yng ori dalam daun pisang berbentuk sampan
Baru je borak2 pasal kueh ni kat group tadi terus pecut bancuh sbb telayor dik..bulan puasa ape2 pun teringin
Beze tau kueh limas, kueh tako dan kueh tepung pelita...rupa kueh memang hampir sama..
Kueh limas asal dari perak gune sepenuh nye tepung gandum..
MEH AKAK SHARE RESEPI

Lapisan bawah
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan + air daun pandan
Kaler hijau
Satukan kesemua bahan dan blender hingga halus...tapis
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1/ 2 sudu kecil garam
Satukan dan tapis
1. Masukkan 2 sudu besar gula kasar dalam bekas nak di kukus ( kuantiti gula bergantung pada besar bekas )
2. Masukkan adunan hijau ...agak2 setengah bekas
3. Kukus selama 10 minit
4. Kemudian tuang bahgaian atas ( adunan putih ) dan kukus selama 7 minit dengan api sederhana
5. Angkat dan sejukkan

 ** dapat 4 empat bekas seperti dalam gambar
** gula kasar akan menjadi seperti air gula selepas di kukus

Saturday, 11 June 2016

IFTAR RAMADHAN KAMI

 lemak rebung
sambal totok jawa
ayam kampung goreng
ulaman
sambal belacan



Selamat berbuka puasa semua
menu kani..
kari ikan bawal
peria katak goreng rangup
ulaman
ikan bilis sambal
pucuk ubi goreng




 Menu kami pertama ramadhan
ikan merah masak sup
sambal ikan merah
sambal totok jawa
terung berlada
SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA







BADAK BERENDAM

RESEPI DARI RAKAN FB

Bahan Inti –

1/2 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai dauh pandan – ikat simpul

Bahan Kuih Badak –

2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau

Bahan Kuah Santan –

3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, ikat simpul

Cara Membuat:

Inti Kelapa –

1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang manis, tambah lagi ketulan gula melaka.

2. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat, senang dibuat bulat.

1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.

2. uli bersama pewarna hijau

3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.

4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam mangkuk atau cawan.

Kuah Santan –

1. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.

2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.

Thursday, 9 June 2016

BISKUT SEMPERIT



Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi
Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna bcup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna b. Tatura sesedap rasa....so pilih la ya

250 gm butter
100 gm gula castor @ icing
200 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
Esen vanilla 1 tsp
Putar butter dan gula sekejap aje
Masukkan esen, tepung
Gaul sebati
Tekan dalam acuan semperit
Bakar selama 25 minit suhu 170
**resepi xde telor...sbb tu bunga nya x jatuh...
Kalo nak letak kaler2 pun boleh


Meh akak nak share resepi dari kelab MAHN...semoga murah rezeki pada penyumbang resepi

Bagi akak kesedapan nya terletak pada jenis butter..kalo guna buttercup masin ckit...guna b.anchor rasa susu...kalo guna butter Tatura sesedap rasa....so pilih la ya


Tuesday, 7 June 2016

Coklat chips biscuits



Coklat chips cekodok...kzu yng tambah cekodok tu...jgn mare...sbb nya bahan2 yng ringkas dan cubit2 mcm persis cekodok...sangat senang nak buat...
cuma bagi kkzu jgn bakar lame sangat sbb ade kandungan soda bikabonate yng banyak juge....boleh kurang kan sedikit kandungan soda bikabonate tu ye
Akak nak share la ye...resepi dari kelab MAHN....TQ yer pada pemberi resepi...
250 gm butter
100 gula icing
100 gm gula perang
1 tsp esen vanilla
1 kuning telor


*masukkan 1 tsp butter oil jike suke sebagai pewangi biskut

350 gm tepung gandum
1 tsp soda bikabonate
1/ 2 tsp baking powder
250 gm coklat chips
Putar butter, gula, esen dan kuning telur
Masukkan tepung dan coklat chips
Adunan sedikit melekit..masukkan doh ke dalam petisejuk 30 minit
Cubit2 adunan kecil2....susun atas loyang
Bakar selama 20 minit atau sehingga biskut masak.

Friday, 3 June 2016

DAPURKAKZU KELAS MEMBUAT KEK







HAI...
Bertemu kembali kite di siaran alam maya..

Jauh Fatihah datang dari Trengganu tauuuu utk menghadiri kelas membaking di DAPURKAKZU
Kami buat 3 jenis kek , kek laku keras di dapurkakzu...insya Allah
kelas pada 30 mei bermula jam 9.30 pagi hingga 2.30 petang

Nak hadir boleh WHATSAP kkzu 017 6331252
Boleh masuk kelas personal atau kelas berkumpulan

IG : DAPURKAKZU
FB PAGE : DAPURKAKZU

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN DARI  DAPURKAKZU, SEMOGA KITA DAPAT MENYEMPURNAKAN IBADAH BERPUASA DENGAN SEMPURNA ..

Sunday, 29 May 2016

Cakes DI DAPURKAKZU

KEK COKLAT MOIST

VANILLA SPOUNGE CAKE

RED VELVET ROSES

KEK COKLAT MOIST 
SIZE 11
CCMC

PANDAN GULA MELAKA

KEK COKLAT
6 KILO
SIZE 12 X 24

KEK COKLAT MOIST

KEK COKLAT MOIST

RUSSIAN CAKE

WALNUT CARROT CAKE

KEK COKLAT MOIST
3 KILO
SIZE 11

BLUBERRY CHEESECAKE

RUSSIAN CAKE

KEK COKLAT MOIST
2 KILO
SIZE 9

KEK COKLAT MOIST
4 KILO
SIZE 18 X 9

CCMC

RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM

FUDGE BROWNIES

FUDGE BROWNIES

KEK KARAMAL

2 TIERS CAKE
SIZE 9 & 8
CHEESECREAM RV CAKE & RAINBOW CAKE

CCMC

KEK COKLAT MOIST


RUSSIAN CAKE

RED VELVET CAKE

KEK COKLAT MOIST

KEK KARAMAL
FUDGE BROWNIES

RAINBOW CAKE

RUSSIAN CAKE

MARBLE CAKE
KEK KARAMAL

CCMC

COKLAT SPOUNGE CAKE

KEK KARAMAL

CCMC

KEK COKLAT INSIDE

WALNUT CARROT CAKE

KEK COKLAT MOIST

KEK COKLAT MOIST

MASCARPONE TIRAMITSU CAKE

CCMC

RED VELVET

2 TIERS WALNUT CARROT CAKE
CHEESCREAM TOPPING
SIZE 9 & 8


Hai...
Oder kek kek sepanjang minggu yang lalu..
Nak oder boleh whatsap kkzu 017 6331253
Kami delivery atau self pickup di BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI.

Jika ade kekurangan kkzu mohon maaf , cube buat yang terbaik ...insya Allah
Oder awal sangat di alu alukan supaya kkzu boleh persediaan barang dan mental fikiran.
Terima kasih atas segala sokongan dari ANDA semua

FB : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT ; DAPURKAKZU